Sari direct la conținut

3 din 7: Bilantul primarilor din Bucuresti acuzati de coruptie. Sorin Oprescu, alaturi de Marian Vanghelie si Andrei Chiliman

HotNews.ro
Oprescu, alaturi de Vanghelie si Chiliman intr-o sedinta din 2011, Foto: AGERPRES
Oprescu, alaturi de Vanghelie si Chiliman intr-o sedinta din 2011, Foto: AGERPRES

Trei dintre cei sapte primari ai Bucurestiului au in acest moment dosare de coruptie: primarul general Sorin Oprescu, dar si primarii de sector Andrei Chiliman (sectorul 1) si Marian Vanghelie (sectorul 5). Miza in toate cele trei cazuri este una financiara, toate cele trei primarii fiind gestionare ale unor bugete uriase. Nici unul din cei trei nu si-a dat demisia din functie. In plus, Neculai Ontanu – primarul Sectorului 2, este sub suspiciunea unui plagiat la lucrarea de doctorat in stiintele securitatii (Ontanu este la baza fierar betonist).

Reamintim care sunt primarii in functie din Bucuresti:

Primar general: Sorin Oprescu

Primarul Sectorului 1: Andrei Chiliman (PNL, autosuspendat din partid)

Primarul Sectorului 2: Neculai Ontanu (UNPR)

Primarul Sectorului 3: Robert Negoita (PSD)

Primarul Sectorului 4: Cristian Popescu Piedone (ales PC, a anuntat ca va trece la UNPR)

Primarul Sectorului 5: Marian Vanghelie (ales PSD, dat afara din partid inainte de a avea probleme penale)

Primarul Sectorului 6: Rares Manescu (PNL)

Andrei Chiliman

Primarul liberal al Sectorului 1 a fost retinut de procurorii DNA pe 18 iunie, http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20242659-primarul-andrei-chiliman-retinut-dna-surse.htm fiind acuzat de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, in forma continuata. Procurorii au dispus urmarirea penala si fata de Vlad Moisescu, un apropiat al lui Chiliman, Ioana Costescu, consilier personal al edilului, si Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 Bucuresti.

DNA sustine ca inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infractional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei si interfata lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primariei Sectorului I Bucuresti), Chiliman Andrei Ioan si Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.

DNA mai arata ca banii primiti de la companiile care castigau contracte cu Primaria Sectorului 1 au fost impartiti intre suspectii Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei si PNL Sectorul 1 in urmatoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.

Chiliman este cercetat acum in libertate, sub control judiciar, iar instanta a decis sa puna sechestru pe averea sa.

Marian Vanghelie

Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a fost retinut pe 12 martie de procurorii DNA intr-un privind atribuirea ilegala de lucrari publice. Procurorii DNA il suspecteaza pe Marian Vanghelie ca ar fi perceput un comision de 20% pentru contractele pe care Primaria Sectorului 5 i ar fi acordat firmelor controlate de Dumitru Marin.

Potrivit surselor citate, din 2007 si pana in prezent Marian Vanghelie l-ar fi ajutat pe Dumitru Marin sa obtina, pentru societatile pe care acesta controleaza, numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de lei.

In schimbul atribuirii acestor contracte si a platii contractelor de executie de lucrari publice Marian Vanghelie ar fi perceput un comision de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate.

Acest „comision” era platit de catre Dumitru Marian catre Vanghelie Marian-Daniel prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv prin intermediul lui Dinut Daniel-Nicolae si Niculae Mircea-Sorin, au precizat sursele citate.

Acest comision a fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre PREMIER PALACE S.R.L. (societate controlata, prin intermediul unor societati tip off-shore, de catre Dumitru Marin) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de catre Vanghelie Marian-Daniel, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.

Printre firmele care au beneficiat de astfel de contracte sunt societatile Bucuresti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind Niculae Mircea-Sorin, cea din urma fiind administrata in fapt de catre Oana Niculescu-Mizil-Stefanescu, partenera lui Vanghelie), CALEX BUSINESS S.R.L. (societate controlata de catre Bodea Tiberiu, apropiat al lui Vanghelie Marian-Daniel) si Economat Sector 5 S.R.L. (director general Ciocan Laura, persoana apropiata lui Vanghelie Marian-Daniel).

Pentru garantarea platii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, Dumitru Marin a cedat controlul societatii comerciale SPLAI S.A. (societate are in proprietate numeroase imobile cladiri si terenuri) unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian-Daniel. Din datele existente in cauza a reiesit ca partile sociale ale societatii comerciale Eurowest S.R.L. (care detine majoritatea actiunilor la SPLAI S.A.) au fost cedate in favoarea lui Murgoci Adrian (soferul lui Vanghelie Marian-Daniel).

In acest moment, Vanghelie este cercetat sub control judiciar.

Ultimul pe lista, Sorin Oprescu

Sorin Oprescu, primarul general al Municipiului Bucuresti, a fost retinut astazi, duminica 6 septembrie, fiind acuzat de DNA ca primea ca mita 10% din valoarea unor contracte atribuite de companii aflate in subordinea sa. Potrivit DNA, Sorin Oprescu ar fi primit sambata de la seful unei institutii aflate in subordinea sa suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de la patru denunțători.

La primar acasa, la mai multe persoane si firme si in trei institutii publice se fac perchezitii, iar la sediul Directiei sunt adusi angajati PMB pentru audieri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro