Sari direct la conținut

Acord al Eurogrupului pentru un al 3-lea program de ajutor / Grecia ar putea primi 23 de miliarde de euro imediat dupa reuniunea Eurogrup – surse

HotNews.ro
Grecia, Foto: Agerpres/EPA
Grecia, Foto: Agerpres/EPA

Ministrii de finante din zona euro au ajuns la un acord vineri seara asupra unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de pana la 86 miliarde de euro, au anuntat Comisia Europeana si Eurogrupul, informeaza AFP. Noul plan prevede acordarea unor credite in valoare de 86 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani.

In schimbul imprumuturilor oferite de Grupul Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Mecanismul European de Stabilitate si Fondul Monetar International), Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar.

„Planul a fost aprobat. Mesajul transmis de Eurogrup este puternic si clar: Grecia va ramane in zona euro”, a declarat, la finalul reuniunii, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

Christine Lagarde a salutat vineri acordul privind pachetul de ajutor pentru Grecia, dar a tinut sa precizeze ca datoria tarii nu este sustenabila.

Grecia spera ca va primi 23 de miliarde de euro, in doua transe, imediat dupa reuniunea Eurogrup care ar urma sa aprobe noul plan de asistenta financiara, afirma surse din cadrul Ministerului grec al Finantelor citate de site-ul cotidianului Ekathimerini, relateaza Mediafax.

Potrivit surselor citate, Guvernul de la Atena ar urma sa primeasca „imediat” 12,5 miliarde de euro pentru achitarea unor datorii (inclusiv a unei rate de 3,2 miliarde catre BCE cu scandenta pe 20 august) si 500 de milioane pentru reducerea arieratelor.

Ulterior, Grecia ar urma sa primeasca inca 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro