Sari direct la conținut

Business Report: Ping pong cu bancile grecesti din Romania; Liberalizarea pretului la gaze s-ar putea termina mai devreme. Romanii ar putea plati facturi mai mici decat cele prognozate; Top 10 agricultori din Romania subventionati de stat

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Ping pong cu bancile grecesti din Romania. Vedetele creditarii din anii de boom ai economiei, bancile grecesti din Romania trec printr-o perioada dificila. Numele lor a mai fost auzit doar atunci cand a venit vorba despre fuziuni, vanzari sau eventuale probleme de lichiditate. Oficial, dintre cele patru banci elene din sistemul bancar, doar una este de vanzare, Piraeus. Neoficial, insa, Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Bancpost (EFG Eurobank) si Alpha Bank ar fi oricand de vanzare daca ar avea cumparator. Ca este asa ne arata si conditiile impuse de creditorii statului grec. Printre acestea se numara si vanzarea subsidiarelor din Europa de Est ale celor patru mari grupuri bancare. De altfel, grecii au mai incercat o fuziune intre EFG Eurobank si National Bank of Greece, insa fara succes. La nivel de negociere a ramas si posibila fuziune intre EFG si Alpha Bank. Ramase fara sustinere de la bancile-mama, fiicelor din Romania nu le ramane decat sa incerce sa supravietuiasca din resursele interne. In aceste conditii, Banca Nationala a Romaniei ajunge sa indeplineasca rolul abandonat de bancile-mama, atunci cand institutiile de credit grecesti nu reusesc sa se finanteze exclusiv din resursele atrase de pe piata libera, scrieCapital.ro.

Infiintarea bursei regionale nu a influentat pretul energiei. Pretul energiei tranzactionate pe piata spot PZU nu a fost influentat, pana acum, de bursa regionala de electricitate (Romania-Ungaria-Cehia-Slovacia), care a devenit functionala pe 20 noiembrie 2014. Astfel, din 20 noiembrie 2014 si pana pe 30 iunie 2015, media aritmetica a PZU din Romania a fost de 34,17 euro/MWh, cea din Ungaria – 37,23 euro/MWh, cea din Slovacia – 31,92 euro/MWh, iar cea din Cehia – 31,12 euro/MWh, conform datelor publicate de operatorii pietelor. Fata de perioada similara a anului trecut, PZU a marcat o crestere nesemnificativa in tara noastra, de circa 0,8%. Furnizorii de energie ne-au spus ca nu vom avea o influenta in piata noastra atata timp cat, pentru tranzactiile zilnice de pe bursa regionala, Romania are zero capacitate disponibila de transport pe relatia Romania-Ungaria: „Capacitatile sunt rezervate in licitatii anuale si lunare. Daca nu sunt utilizate in totalitate, ce ramane merge catre bursa regionala, dar in ultima perioada au fost rare cazurile in care capacitatile nu au fost utilizate integral, pentru ca avem cea mai ieftina energie din regiune”, anuntaBursa.ro.

Liberalizarea pretului la gaze s-ar putea termina mai devreme. Romanii ar putea plati facturi mai mici decat cele prognozate.Pretul la care se fac trazactiile cu gaz pe bursa oscileaza intre 72 de lei/MWh si 79 de lei, in ultima luna. Vanzatorii de gaze au efectuat mai multe tranzactii la 72 de lei/MWh. La acest pret, calendarul de liberalizare al pretului la gaze pentru populatie agreat cu FMI si devenit lege ar fi devansat. Guvernul a negociat cu FMI un pret tinta de 78 de lei/MWh pentru 2018, fata de 53 de lei, cat era pana la 1 iulie, adica o scumpire de circa 30% in trei ani (pretul marfii gaz conteaza in proportie de doar 46% in stabilirea pretului final la consumator, restul fiind costurile legate de transport, distributie, inmagazinare, marja furnizorului). Practic, 78 de lei a fost considerat reperul la care pretul reglementat va atinge nivelul de pe bursa de gaze. Daca insa acest reper scade catre 72 de lei, calendarul de liberalizare este devansat. La o scumpire anuala de cate 6 lei/MWh, de la nivelul de pornire de 53 de lei, 72 de lei/MWh era tinta pentru 2017, mai devreme cu un an fata de calendarul initial. Daca acest lucru se va si intampla, scumpirea gazului suportata de romani ar putea fi mai mica, doar 22% fata de 30%, informeazaEconomica.net.

Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar. Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 4,2 miliarde lei la finele primului semestru al acestui an. Suma este echivalenta cu 0,6% din PIB prognozat si provine aproape exclusiv din excedentul bugetelor locale. Bugetul de stat se pozitioneaza aproape exact pe dos, cu un deficit de de 4,3 miliarde lei, echivalent cu un minus de 1,2% din PIB. Surprinzator in raport cu necesitatile reale, cele mai importante bugete din componenta bugetului consolidat in afara celui de stat (respectiv de asigurari sociale, sanatate si somaj) inregistreaza excedente situate undeva imediat sub nivelul de 200 milioane lei fiecare. Bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii inregistreaza pe prima jumatate de an un excedent de 1,74 miliarde lei, scrieCursdeguvernare.ro.

Windows 10 va fi lansat curand, dar e un motiv pentru care nu vom uita Windows XP. De anul trecut, Microsoft a incetat sa mai ofere suport pentru Windows XP, insa sistemul de operare ramane unul extrem de important in istoria companiei. In anii 2000, era foarte greu sa dai peste un PC care nu utiliza sistemul de operare al celor de la Microsoft. Dupa lansarea sa oficiala in anul 2001, Windows XP a devenit rapid cel mai popular de pe piata, aceasta suprematie durand peste sase ani de zile. Microsoft a oferit suport pentru Windows XP timp de 13 ani, pana in anul 2014, iar in prezent, in ciuda acestui lucru, sistemul de operare inca are o cota de piata de aproximativ 17%. In ciuda istoriei sale si a dragostei pe care i-o poarta utilizatorii, unul dintre cele mai cunoscute elemente din cadrul Windows XP a fost wallpaper-ul acestuia, denumit „Bliss”. Probabil ca numele pozei nu-ti spune nimic, dar e suficient s-o vezi si deja stii de unde e, anuntaPlaytech.ro.

Ferrari 488 Spider – Imagini si detalii oficiale. Ferrari a publicat primele imagini si detalii oficiale cu noul 488 Spider. Versiunea decapotabila a lui 488 GTB va fi expusa in premiera in cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, eveniment care isi va deschide portile la jumatatea lunii septembrie. Sub capota, Ferrari 488 Spider va avea acelasi V8 de 3,9 litri turbo care produce 670 CP si 760 Nm. Acceleratia de la 0 la 100 km/h are loc in 3,0 secunde, iar sprintul 0 – 200 km/h se desfasoara in 8,7 secunde, informeazaAuto-Bild.ro.

Top 10 agricultori din Romania subventionati de stat. La finalul campaniei de depunere a cererilor pentru subventiile acordate prin Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), pentru anul in curs, s-a inregistrat un numar de 942.889 de cereri, in scadere fata de campania din 2014. Anul trecut, numarul de solicitari s-a ridicat la peste un milion. Suprafata declarata la plata de catre fermieri a fost de 9,530 milioane de hectare, fata de campania anterioara cand terenurile agricole eligibile totalizau circa 9,92 de milioane de hectare, potrivit datelor transmise de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), la solicitarea Capital. In ceea ce priveste eligibilitatea cererilor unice de plata din 2015, aceasta se stabileste dupa finalizarea tuturor controalelor administrative ce vor avea loc pe teren, pana in toamna. Legat de plafonul alocat Romaniei pentru platile directe, acesta a crescut de la 1,4 miliarde de euro in 2014, la aproape 1,6 miliarde de euro in 2015. Totodata, s-a observat cresterea suprafetei declarate pe agricultor, astfel incat in campania 2015 avem 10,75 de hectare/fermier, fata de campania 2014 cand media a fost de 9,66 hectare, scrieCapital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro