Anne Applebaum, laureata Pulitzer: Vestul trebuie sa sprijine presa libera din Rusia, cat a mai ramas. Plus: "Compromisurile" Burda in Rusia si cazul publicatiei Novoie Vremia
In fata propagandei si manipularilor ruse, Vestul ar trebui sa se gandeasca mai putin la actiuni de contra-propaganda si mai mult la metode creative de a-i sprijini pe talentatii jurnalisti rusi care nu s-au inscris in linia Kremlinului si care, in prezent, au fost marginalizati sau exilati, argumenteaza scriitoarea si jurnalista Anne Applebaum, specializata in problemele spatiului est-european si laureata a Premiului Pulitzer, intr-un articol recent publicat pe Slate.com.
Potrivit lui Applebaum, pentru a combate atacurile propagandistice violente ale Rusiei, „unii cer acum infiintarea unei televiziuni „europene” care sa proiecteze un set diferit de valori in Rusia. Altii fac planuri de a cladi turnuri radio de-a lungul frontierei. Dar acesta nu este razboiul rece si nimic din toate acestea nu este necesar. Vestul ar trebui, in schimb, sa se gandeasca la modalitati creative de a sprijini generatia de talentati jurnalisti rusi care au fost marginalizati sau exilati. Nu ne trebuie sa sponsorizam „contra-propaganda”; e nevoie sa ajutam rusi precum [jurnalista independenta Evghenia] Albats sa-si spuna povestile in propria limba”.
Applebaum sugereaza, in acest sens:
- „Poate este timpul sa luam in serios din nou Europa Libera, sa-i mutam sediul de la Praga intr-un loc unde chiar traiesc rusi, precum Riga sau Kiev”
- „Poate ar trebui sa infiintam o institutie care comanda documentare si programe de televiziune pentru statiile existente de limba rusa din acele tari, sau o agentie de stiri care relateaza fapte, nu propaganda din Rusia”
- „Si poate ar trebui sa aratam cu degetul companiile occidentale care finanteaza discursul urii facandu-si publicitate la televiziunea rusa si sa le punem intr-o ipostaza stanjenitoare pe cele care limiteaza distributia putinelor media libere care mai exista” in Rusia”.
In acest sens, Anne Applebaum argumenteaza ca cea mai mare parte din generatia de jurnalisti liberi care a aparut in Rusia dupa prabusirea comunismului nu-si mai poate face acum, asa cum trebuie, meseria, locul lor fiind luat „in special de televiziunea de stat rusa, care varsa agresiuni xenofobe, homofobe, antiucrainene si acuza Sodoma si Gomora din occident”.
Autoarea da exemplul uneia dintre jurnalistele respectate care s-au impus in anii ’90, Evghenia Albats, care in prezent conduce „una dintre putinele insule de judecata sanatoasa „Novoie Vremia”. Albats a primit amenintari cu moartea, a fost criticata – inclusiv prin mesaje xenofobe – la stirile de seara, iar acum are o noua problema: compania Hubert Burda Media, cu actionariat german, ajunsa sa detina aproape monopolul in distributia de presa din Rusia, nu mai permite ca aceasta publicatie sa apara la chioscuri.
- Anne Applebaum noteaza ca, oficial, Burda sustine ca decizia de limitare a distributiei unor publicatii este una pur comerciala, dar ca un reprezentant Burda la Moscova i-a spus lui Albats ca aceasta companie, care publica aproximativ 60 de titluri de presa in Rusia, nu vrea sa riste o asociere prea stransa cu cei critici la adresa Kremlinului. Iar autoarea aminteste ca seful Burda Moscova este un fost informator STASI si ca aceeasi companie l-a demis pe un angajat care a scris in mod pozitiv despre Ucraina, pe pagina sa de Facebook.
„Burda nu este singura companie occidentala care face compromisuri cu un regim autoritar si nu va fi nici ultima. Dar actiunile sale sunt mai semnificative acum cand guvernele din SUA si Europa realizeaza in sfarsit care este natura otravii pe care Rusia o varsa pe calea undelor”, scrie laureata Pulitzer.