Sari direct la conținut

Business report: Prima rectificare bugetara pe 2015 urca deficitul la 1,86% din PIB: Cine, ce, pentru ce va primi; Ce fac cu banii de pensii administratorii fondurilor de specialitate. Autoritatile nu pot spune cand si cum vor fi dati banii; Criza din Grecia "nu a ucis" interesul Romaniei de a intra in zona euro

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Prima rectificare bugetară pe 2015 urcă deficitul la 1,86% din PIB: Cine, ce, pentru ce va primi. Şedinţă specială de guvern, marţi, în care se va aproba prima rectificare bugetară din acest an. Potrivit notei de fundamentare publicată de Ministerul Finanţelor, guvernul vizează relativa menținere a deficitului bugetului general consolidat, în sumă absolută la nivelul de 13.004 milioane lei. Ca pondere în PIB, acesta crește de la 1,83% la 1,86%. Ministerul Finanţelor anunţă că execuţia bugetară pe primele șase luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 4,2 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, în condițiile în care pentru perioada analizată a fost stabilit iniţial un deficit bugetar de 12.975,3 milioane lei. Acest excedent se datorează parţial unei mai bune colectări a taxelor, dar în special nerealizării cheltuielilor de investiţii. O analiza Curs de guvernare.

Ce fac cu banii de pensii administratorii fondurilor de specialitate. Autorităţile nu pot spune când şi cum vor fi daţi banii. În numele a peste 6,4 milioane angajaţi din România s-au pompat obligatoriu, conform legii, peste 17,5 miliarde de lei, în cele şapte fonduri de pensii private (Pilon2), în cei şapte ani de la lansarea sistemului, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Administratorii fondurilor au adăugat la valoarea acestora mai mult de 21,6 miliarde de lei, bani care sunt mai ales în titluri de stat şi în acţiuni la Bursa din Bucureşti. Autorităţile nu pot spune când şi cum vor fi distribuite. Continuarea pe Economica.net.

Criza din Grecia „nu a ucis” interesul Romaniei de a intra in zona euro. Ce spun expertii americani. Criza din Grecia nu a stins interesul Romaniei de a intra in zona euro, se arata intr-o analiza publicata sambata de Huffington Post. Jurnalistii si-au indreptat atentia spre tara noastra, in contextul problemelor cu care se confrunta zona euro. Turbulentele politice si economice extraordinare create de criza datoriilor din Grecia au provocat o speculatie globala cum ca alte state europene se vor gandi de doua ori inainte sa se alature celor 19 tari din zona euro, arata sursa citata. In acest sens, jurnalistii au analizat mai atent reactiile din Romania, singura tara din UE care a anuntat un an-tinta pentru intrarea in zona euro. Integral pe StirileProTv.ro.

Datoria Greciei, inclusă şi pe nota de plată a României. Ţara noastră va contribui la sprijinul financiar acordat Greciei. Economiştii contactaţi de România liberă arată care ar putea fi efectele acestei decizii luate la nivel european, pe care politicienii noştri au acceptat-o fără să comenteze, în timp ce Marea Britanie şi Cehia au respins-o. Dacă până acum doar statele din zona euro au participat financiar la programe de susţinere a Greciei, prin Fondul European de Stabilitate Financiară, ţara noastră ar urma să contribuie şi ea. Profesorul de economie Cristian Păun spune că varianta lansată de Teodorovici este puţin probabilă şi că România ca şi celelalte state membre vor trebui să plătească suplimentar pentru sprijinirea Greciei, scrie Romania Libera.

Evaluatorii reclamă „clauze abuzive” în contractele cu băncile. Dacă în ultimii ani s-a vorbit despre clauzele considerate abuzive, în principal în contractele de credit încheiate între bănci şi debitori, existând o serie de procese în instanţă pe această temă, sunt şi profesionişti care se plâng de faptul că sunt puşi în situaţia să semneze, chiar dacă nu sunt de acord, anumite clauze impuse de operatorii financiari. Evaluatorii reclamă o serie de solicitări ce apar în contractele pe care trebuie să le încheie cu instituţiile bancare în momentul în care prestează servicii pentru acestea, potrivit Bursa.

Puterea de cumpărare are nevoie de prețuri tot mai mici. Inflația scade, iar puterea de cumpărare crește ușor. Dar România mai are mult de recuperat înainte de a ne teme de deflație sau de efectele negative ale reducerii taxelor prevăzute de noul Cod fiscal. Prețurile de consum au intrat în zonă negativă în iunie, cu un minus de 1,6%, ocazie cu care am putut asista la comentarii legate de pericolul deflației, care este pe cale să afecteze economia în totalitate. Din fericire, teoria deflaționistă nu prea se aplică la noi în actualele condiții, mai ales că noi mai avem de recuperat din scăderea provocată de criza pornită în 2009, noteaza Capital.

Surpriza din datele oficiale: această doamnă, care are o meserie banală, ia cel mai mare salariu din România – 41.540 de euro pe lună! Sume la care majoritatea românilor nici nu visează, de ordinul zecilor de mii de euro, sunt câştigate, lunar, de câţiva angajaţi. Asta reiese dintr-un top al celor mai mari salarii din România, realizat pe baza datelor furnizate de Inspecţia Muncii. Astfel, cel mai mare salariu înregistrat în evidenţele Inspecţiei Muncii este pentru o poziţie de secretară dactilografă, cu activitate într-un sindicat al salariaţilor, iar suma încasată lunar este de 186.000 de lei brut, adică 41.540 de euro, aflam din Gandul, care citeaza Voceatansilvaniei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro