Sari direct la conținut

Doua ONG-uri l-au dat in judecata pe primarul Sorin Oprescu fiindca nu ar vrea sa autorizeze marsul biciclistilor programat pentru 19 septembrie 2015

HotNews.ro
Doua ONG-uri l-au dat in judecata pe primarul Sorin Oprescu fiindca nu 
ar vrea sa autorizeze marsul biciclistilor programat pentru 19 septembrie 2015

Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), asistata de Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), a chemat in judecata Primaria Municipiului Bucuresti, prin primarul general Sorin Oprescu, pentru a solutiona notificarea protestului din 19 septembrie 2015, depusa la primarie inca din 08.07.2013. Biciclistii sustin ca municipalitatea nu ar fi de acord cu organizarea protestului.

„Sambata, 19 septembrie 2015, de la ora 14.30, in Bucuresti se va desfasura al saptelea mars al biciclistilor, sub numele „Oras pentru oameni”. Ca si la protestele anterioare, administratia locala ignora si de data asta problemele cetatenilor, dar depune eforturi pentru a-i determina pe organizatori sa renunte sa iasa in strada ca sa-si faca cunoscute problemele. Mai exact, desi a fost notificata din timp (inca din iulie 2013) privind marsurile biciclistilor in urmatorii ani, Primaria Capitalei a incalcat legea incheind protocoale cu alti organizatori de adunari publice, pentru aceleasi date si pe acelelasi traseu precizat in declaratia prealabila”, se arata intr-un comunicat APADOR-CH.

OPTAR sustine ca a respectat toate obligatiile legale privind declararea prealabila a adunarii publice, in termenele prevazute de lege, in schimb municipalitatea nu si-a respectat indatoririle.

„Conform legii, este interzisa desfasurarea simultana a doua sau mai multe adunari publice distincte, in acelasi loc sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora. De aceea consideram ca, intentionat sau nu, Comisia pentru adunari publice a incalcat legea atunci cand a semnat protocoale pentru noi manifestari, pe un traseu declarat in prealabil de alti organizatori. Reprezentantii OPTAR au aflat despre aceste protocoale de la membrii comisiei pentru adunari publice, cu care s-au intalnit la 20 si 21 aprilie 2015.Desi atat membrii comisiei, cat si reprezentantul Primarului General, consilierul personal Solomon Wigler, au promis ¬ la 21 aprilie 2015 ¬ ca vor remedia greseala, acest lucru nu s-a intamplat inca. OPTAR a primit in schimb un document din partea Primariei, in care se invoca o rezolutie a Primarului Sorin Oprescu, prin care se doreste interzicerea protestului”, se mai arata in comunicatul organizatiei

O organizatie din Armenia a avut castig de cauza la CEDO pe o speta similara

In 2008, Comitetul Helsinki armean – o organizatie neguvernamentala de drepturile omului, omoloaga APADOR-CH din Armenia – a vrut sa organizeze un mars de comemorare a mortii unui cetatean care murise cu un an inainte, aruncandu-se de la etajul doi al unei sectii de politie in care se afla ca martor intr-un caz de crima. Asociatia a facut notificare la Primaria Erevan pe 6 mai 2008, cu 6 zile inainte de organizarea marsului, asa cum prevede legea armeana ce reglementeaza adunarile publice. Conform acestei legi primaria trebuia sa anunte organizatorii marsului, in timp util, daca nu aproba manifestarea sau traseul acesteia, insa Comitetul Helsinki nu a primit nicio veste de la primarie decat pe 13 mai, la o zi dupa ce marsul ar fi trebuit organizat. Politia, insa, fusese instiintata de primarie inainte, prin urmare fortele de ordine au fost in masura sa impiedice manifestarea. Comitetul Helsinki s-a plans la CEDO invocand incalcarea articolelor 11 si 13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului – respectiv dreptul la intrunire si asociere si dreptul la un remediu efectiv in justitie. CEDO i-a dat dreptate in martie 2015.

Pe scurt judecatorii CEDO au considerat ca primaria Erevan a ingradit dreptul la asociere al cetatenilor armeni, prin faptul ca nu a comunicat din timp refuzul de a aproba manifestarea. In plus, curtea a considerat ca refuzul nu era intemeiat legal. Guvernul armean s-a aparat invocand faptul ca in martie 2008 in Armenia au avut loc manifestari violente de strada, dupa alegeri, fapt ce a condus la instituirea starii de urgenta si interzicerea pe o perioada de 20 de zile a adunarilor publice. Curtea a observat, insa, ca trecusera doua luni de la acele incidente, iar marsul in cauza era unul pasnic.

Guvernul armean a mai invocat si faptul ca organizatia reclamanta nu ceruse sa i se faca dreptate in tara, inainte de a ajunge la Curtea Europeana, insa judecatorii CEDO au considerat ca nu putea fi vorba de un remediu efectiv in justitia armeana atata vreme cat cetatenii nu au putut organiza adunarea in ziua stabilita ¬ aceasta nefiind o data oarecare, ci aniversarea unui an de la data mortii cetateanului respectiv ¬ 12 mai 2007. Deci adunarea nu putea fi organizata in alta zi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro