Sari direct la conținut

Producatorul rachetelor Buk: Zborul MH17 a fost doborat de o racheta a ucrainenilor, Rusia n-a mai fabricat acel model din 1999/ Imagini cu sisteme Buk defiland in Rusia demonteaza afirmatiile

HotNews.ro
Producatorul rachetelor Buk: Zborul MH17 a fost doborat de o racheta a 
ucrainenilor, Rusia n-a mai fabricat acel model din 1999/ Imagini cu 
sisteme Buk defiland in Rusia demonteaza afirmatiile

Producatorul rus al sistemelor de rachete sol-aer Buk afirma ca, in urma propriei analize, a stabilit ca zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines a fost doborat de o versiune mai veche a rachetei, care nu se mai afla insa in serviciul armatei ruse, dar se afla in arsenalul Ucrainei, transmite agentia Associated Press.

Mikhail Malyshevsky, un consilier al directorului general al concernului controlat de stat Almaz-Antey, a declarat marti, in cursul unei conferinte de presa, ca analiza s-a bazat pe fotografiile cu epava ce sunt disponibile public.

Potrivit lui Malyshevsky, expertii Almaz-Antey au ajuns la concluzia ca avionul Boeing 777 a fost doborat cu o racheta sol-aer de tipul 9M38M1 din sistemul BUK-M1, racheta pe care Rusia nu o mai fabrica de mai multi ani.

Rusia nu mai fabrica rachete de acest tip din 1999, a declarat la randul sau Ian Novikov, directorul general al concernului Almaz-Antey, care a produs in trecut acest tip de rachete, noteaza Agerpres citand RIA Novosti si Interfax.

„Dupa 1999, racheta cu care a fost doborat avionul malaezian nu s-a mai produs in Rusia. Astfel, nici concernul, nici intreprinderile sale nu au putut livra nimanui rachete de aceste tip”, a insistat el, tinand sa sublinieze ca aceasta companie nu are niciun amestec in tragedia aviatica in care au murit 298 de persoane.

In acelasi timp, Novikov a indicat ca Moscova dispune de „dovezi” care arata ca fortele armate ucrainene detin astfel de rachete. In 2005, concernul rus a avut un contract pentru a prelungi durata de valabilitate a acestor rachete in Ucraina. „La acea vreme, numarul lor se ridica la 991”, a afirmat el.

„Scopul acestei conferinte de presa este de a demonstra neimplicarea concernului in tragedia din Ucraina”, a mai declarat Novikov, sustinand ca sanctiunile impuse de UE impotriva societatii sale sunt nejustificate.

„In opinia noastra, relatia intre sanctiunile instituite de UE anul trecut si catastrofa Boeingului malaezian este evidenta. Noi consideram ca aceste masuri sunt nedrepte. Acesta este motivul pentru care am efectuat analiza tuturor informatiilor disponibile referitoare la aceasta tragedie”, a explicat directorul general al Almaz-Antey.

De altfel, a mai spus el, experti ai concernului au fost invitati sa faca parte din comisia internationala de ancheta in cazul tragediei din Donbas.

Declaratiile producatorului rus, demontate de internauti

Thomas Theiner, care scrie pentru Euromaidan Press, posteaza pe contul sau de Twitter o serie de imagini ce demonteaza afirmatiile producatorului rus: fotografii din ani recenti cu rachete de tipul 9M38M1 din sistemul BUK-M1 defiland in cadrul paradelor militare organizate in Rusia in data de 9 mai, precum si imagini difuzate de Ministerul rus al Apararii cu trupele ruse folosind rachete 9M38M1.

De asemenea, ziaristul britanic Eliot Higgins arata, intr-o investigatie publicata pe site-ul sau Bellingcat, ca o serie de imagini satelitare date publicitatii de Ministerul rus al Apararii la cateva zile dupa accident – prin care dorea sa arate activitatea aviatiei ucrainene in ziua prabusirii zoborului MH17 – au fost falsificate, fotografiile fiind prelucrate digital in Adobe Photoshop CS5.

Controversa continua cu privire la circumstantele prabusirii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, un accident produs la 17 iulie 2014, in sud-estul Ucrainei, in urma caruia toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Autoritatile de la Kiev si separatistii pro-rusi se acuza reciproc de provocarea tragediei. Ucraina si Statele Unite afirma ca aparatul a fost doborat de o racheta sol-aer furnizata separatistilor ucraineni pro-rusi de Moscova, ceea ce Rusia neaga, acuzand in schimb fortele ucrainene.

Intr-un prim raport de ancheta, publicat in septembrie anul trecut, anchetatorii internationali au apreciat ca Boeingul a fost perforat in zbor de „proiectile cu mare viteza”, fara a confirma ipoteza unei rachete.

In martie, insa, acestia au cerut ajutor din partea tuturor persoanelor care pot oferi informatii utile pentru ancheta, fiind interesati, in special, de orice informatie cu privire la manevrarea unui sistem de rachete sol-aer de tip Buk. Potrivit anchetatorilor, acest sistem a fost observat pe 17 si 18 iulie in estul Ucrainei.

Un raport final este asteptat in vara acestui an.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro