Sari direct la conținut

​FOTOGALERIE In sfarsit! Parcul Drumul Taberei se redeschide vineri, dupa doi ani de lucrari si o investitie de circa 15 milioane de euro

HotNews.ro
Inaugurare Drumul Taberei 17, Foto: Primaria sector 6
Inaugurare Drumul Taberei 17, Foto: Primaria sector 6

Parcul Drumul Taberei din Capitala se redeschide vineri seara, la ora 17.00, dupa circa doi ani in care a fost inchis pentru lucrari de modernizare, au anuntat reprezentantii Primariei sector 6 intr-o conferinta de presa. Reprezentantii institutiei spun ca lucrarile de reamenajare au fost finalizate, mai putin serele exotice care au fost ridicate in parc si care ar urma sa fie gata la sfarsitul acestui an. Spatiul verde a fost complet reamenajat, iar lucrarile au costat circa 15 milioane de euro – cea mai mare parte din fonduri europene.

Foto: Primaria sector 6

„Parcul va fi redeschis vineri, la ora 17.00. Am finalizat lucrarile, mai putin partea de sere exotice. Acestea se vor finaliza pana la sfarsitul anului. Acum suntem in procedura de achizitie publica a sistemului de climatizare pentru sere, iar lucrarile stagneaza. Saptamana viitoare avem deschiderea ofertelor si dupa ce trece perioada de contestatii, speram sa nu fie probleme si sa ne apucam de treaba. Sera va avea peretii din sticla si va adaposti trei zone: o zona continentala, una tropicala si una sahariana, ce vor cuprinde plante specifice”, a declarat Sorin Dina, managerul de proiect. Desi deschiderea Parcului Drumul Taberei este un eveniment important pentru Sectorul 6, de la conferinta de presa a lipsit primarul sectorului, Rares Manescu.

Potrivit lui Sorin Dina, managerul de proiect, parcul a fost complet reamenajat fiind create trei locuri de joaca, doua pavilioane de recreere pentru adulti, un pavilion pentru sahisti, doua poduri, o pasarela peste lac, o zona de spectacole cu scena si gradene, o zona pentru fitness, mai multe terenuri de handbal, fotbal, tenis de camp, un labirint iluminat arhitectural noaptea, o zona pentru role si o pista de biciclete pentru 1,6 km. Totodata, s-a inlocuit reteaua veche de iluminat, becurile clasice fiind inlocuite cu led-uri si s-a amenajat un nou sistem de irigatii, automatizat, care se opreste singur cand ploua si cand solul este suficient de umed. In plus, s-a refacut reteaua de alimentare cu apa potabila, in parc fiind introduse 16 cismele.

Desi administratia locala este foarte mandra de acest proiect, reamintim ca locuitorii din zona au protestat in mai multe randuri, acuzand Primaria ca a betonat o parte din spatiul verde cu podurile si serele construite, a taiat zeci de arbori si a cheltuit o suma foarte mare pentru aceste lucrari considerate inutile. Sorin Dina a combatut aceste acuzatii.

„Daca ne referim la valoarea contractului de finantare, ca ar fi mare, depinde cu ce comparam. Daca o comparam cu metroul este o suma infima, daca o comparam cu altceva este o suma mare. Noi am respectat valoarea contractului de finantare semnat in 2011. Nu am depasit cu niciun leu aceasta suma. Inclusiv amenajarea serelor se incadreaza in acesti bani. Nu intotdeauna parerea cetatenilor si a reprezentantilor mass-media coincide cu cea a autoritatii locale. In ceea ce priveste betonarea parcului, nu se poate construi fara beton. Noi nu am marit suprafata aleilor, doar le-am refacut pe cele existente, iar acestea au fost calculate la suprafata parcului si numarul de utilizatori. Serele ocupa 4% din parc. Am taiat 162 de copaci si am replantat 1000, tot in parc. Suprafata de spatiu verde este in prezent de 67.150 mp din circa 10,64 hectare cat are parcul. Suprafata de spatiu verde a crescut, nu a scazut, fiindca am dezfectat 3 terase si trei restaurante. Nu am acum sa va dau date exacte cu cat a crescut, insa vizual este clar ca a crescut”, a declarat Sorin Dina.

Acesta spune ca lucrarile de amenajare au fost finalizate la termen desi reprezentantii Primariei au promis ca parcul va fi gata la sfarsitul anului trecut.

„Termenul prevazut in contract pentru finalizarea lucrarilor este de 391 de zile, incepand din mai 2013, din care scadem zilele nelucratoare si perioada de iarna in care nu s-a lucrat. Noi am respectat acest termen care se implineste azi. Mai avem un act aditional care expira la sfarsitul anului si o sa ne incadram in el cu partea de sere”, a mai spus Dina.

Intrebat de ce nu a tinut cont de parerile cetatenilor in reamenajarea Parcului, Dina a spus ca acest lucru nu mai era posibil dupa inceperea lucrarilor si a tinut cont totusi de ce au spus cetatenii cand a amenajat spatiul pentru caini.

Lucrarile de reamenajare a parcului au inceput in mai 2012, iar din mai 2013 parcul a fost inchis pentru continuarea acestora. Termenul de finalizare al lucrarilor este de 391 de zile lucratoare, de la data inceperii, la care se adauga sambetele, duminicile, sarbatorile legale si intarzierile cauzate de vremea nefavorabila, spun autoritatile. Initial, Primaria sectorului 6 a promis ca parcul va fi redeschis pana la sfarsitul anului 2014, insa nu a respectat acest termen.

Pentru amenajarea parcului, Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci, dar a plantat alti 950. Defrisarile, dar si faptul ca in parc se construieste o sera de cativa mii de metri patrati si mai multe poduri, au atras critici din partea societatii civile.

Lucrarile de modernizare a parcului se ridica la 63,5 milioane de lei (circa 15 milioane de euro) si sunt finantate in buna parte din fonduri europene. Contractul de finantare prin Programul Operational Regional a fost semnat in septembrie 2011, finatarea nerambursabila fiind de 59,5 milioane lei. Licitatia pentru executarea lucrarilor a fost castigata de asocierea Pergola Gradini Decorative, constructii Erbasu, Promsconcept Grup, Hidrocanal, UTI Trafic, Metabet CF, E – Factor Solutions, anuntul fiind publicat in iunie anul trecut. Firma care realizeaza proiectul peisagistic este Concret Construct CD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro