Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat din nou avizul ca "Delta Bucurestiului" sa capete statutul de parc natural
Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat din nou avizul, joi, ca „Delta Bucurestiului”, fostul lac Vacaresti cu o suprafata de 183 de ha, sa capete statutul de parc natural. CGMB si-a dat si anul trecut, in aprilie, acordul ca aceasta zona sa devina parc natural, insa hotararea a fost atacata de Prefectura ca ar fi fost aprobata ilegal.
Aprobarea Consiliului General este un pas premergator, statutul de parc natural urmand sa urmand sa fie stabilit prin hotarare de Guvern.
La sedinta de Consiliu General a participat si alpinistul Alex Gavan care a vorbit din partea Asociatiei Salvati Dunararea si Delta ce militeaza pentru transformarea acestei zone in arie protejata: „Consider ca traim un moment istoric in sensul ca ne apropiem de finele a trei ani de zile, sa oferim un plaman verde nesperat Capitalei. Bucurestiul este una dintre capitalele europene cu cea mai mica suprafata verde. Acest parc poate sa ne ofere cateva zeci de hectare de spatiu verde pentru a reface ce s-a distrus in ultimii 25 ani. Parcul Natural Vacaresti va fi doar cel mai mare parc din Bucuresti”.
Desi alesii locali si-au dat avizul ca cele 183 de hectare sa capete statutul de parc natura, circa 40 de hectare din aceasta suprafata este proprietate privata, fiind terenuri restituite sau in curs de restituire. Pentru amenajarea parcului, Ministerul Mediului ar trebui sa exproprieze terenurile proprietate privata. In plus, o parte din aceasta suprafata este concesionata inca de pe vremea premierului Adrian Nastase, dar concesionarul este in faliment.
Delta Bucurestiului se afla pe locul fostului lac Vacaresti, pe teritoriul Sectorului 4, intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Independentei.
Pana acum si-a dat avizul ca acest loc sa devina parc natural Academia Romana, fiind nevoie si de avizul Consiliului General pentru ca Guvernul sa poata emite hotararea prin care zona capata statutul de parc natural. Initiativa ca acest loc sa fie transformat in parc natural apartine mai multor ONG-uri.
„In aceasta zona s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, balti, zone mlastinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetatii bogate cu sute de specii de plante, precum si existenta a peste 90 de specii de pasari si mamifere. Dezvoltarea zonei Vacaresti reprezinta unul din obiectivele cuprinse in conceptul Strategic Bucuresti 2035, zona cu potential natural la nivelul modelelor de referinta din capitale europene precum: Londra , Viena sau Praga”, se arata in proiectul de hotarare aprobat de alesii locali.
În timp ce autoritățile privesc nepăsătoare, Delta Bucureștiului este supusă agresiunii umane și amenințată cu distrugerea. Pe 3 septembrie 2014 un incendiu a avut loc în această zonă, zeci de hectare de vegetație fiind distruse și mai multe animale omorâte, potrivit unui comunicat emis de Asociația Salvați Dunărea si Delta la vremea respectivă.