Raport independent: Rusia continua sa sfideze Occidentul organizand operatiuni militare extinse in Ucraina
O investigatie neobisnuita, realizata cu ajutorul unor inregistrari disponibile public, fotografii realizate cu smartphone-uri si imagini din satelit arata ca Rusia continua sa sfideze Occidentul organizand operatiuni militare extinse pe teritoriul Ucrainei, potrivit unui raport independent citat de New York Times.
Rusia a respins de multa vreme acuzatiile occidentale potrivit carora armata sa a intervenit in Ucraina, catalogandu-le drept simpla propoganda online.
In incercarea de a face o gaura in argumentele Kremlinului, mai multi experti independenti au inceput o ancheta online, folosind Google’s Street View, YouTube, Instagram, Twitter, fotografii prin satelit si versiune ruseasca a Facebook, inclusiv update-uri facute online de soldati rusi. Cercetarea a fost apoi suplimentata de surse mai traditionale, precum documente juridice si relatari din presa.
„Cercetatorii independenti, folosind surse deschise si o metodologie riguroasa, au demonstrat ca trupele rusesti si armamentul rusesc au fost o parte importanta in lupta din estul Ucrainei”, arata John E. Herbst, fost ambasador american in Ucraina si unul dintre autorii raportului intitulat „Ascunsi in plina vedere: Razboiul lui Putin in Ucraina”, care urmeaza sa fie publicat joi de catre Consiliul Atlantic, un centru de cercetare cu sediul in Washington.
Desi cea mai recenta fotografie analizata in raportul Consiliului Atlantic a fost facuta in februarie, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat miercuri, intr-un interviu, ca exista dovezi ample ca Rusia are in continuare trupe in Ucraina si ca trimite arme separtistilor de acolo.
„Rusia este prezenta in estul Ucrainei. Asta este ceva ce stim de la serviciile noastre de informatii. Dar, in plus fata de serviciile de informatii, se bazeaza pe surse deschise”, a declarat Stoltenberg.
Raportul vine in timp util iniantea votului din iunie dat de natiunile europene pe subiectul santiunilor contra Rusiei, cand se va decide daca acestea sa fie diminuate sau mentinute.
„Felul in care lucreaza propaganda ruseasca face sa para ca nu ai cum sa stii adevarul”, arata Eliot Higgins, un cercetator din marea Britnie care a fondt site-ul de investigatii Bellingcat.com si a condus initiativa de investigatie a imaginilor pentru raportul Consiliului Atlantic.
„Daca incerci sa contracarezi facand la fel, doar adaugi la zgomotul existent. Dar poti sa ajungi la adevar subliniind informatiile din surse deschise si ceea ce este disponibil public”, a adaugat Higgins.
Prin analiza fotografiilor cu craterele mari din Ucraina si inregistrari video ale lnsatoarelor d rachete din teritoriul rusesc invecint, raportul Consiliului Atlantic concluzioneaza ca unitati rusesti au tras peste granita asupra teritoriului ucrainean. Raportul constata ca unele dintre aceste cratere aflate in apropiere de orasul ucrinean Panchenkove sunt rezultatul unor tiruri multiple de rachete trase din Gukovo, Rusia, si dintr-un alt punct din estul Ucrainei.
„Patru inregistrari care contin taguri geografice, filmate in zone diferite din Gukovo si din apropiere arata lansarea rachetelor”, arata raportul. „Atacurile peste granita au servit drept acoperire pentru o reluare a incursiunilor militare in vara lui 2014”.
Geotagurile pot sa indice coordonatele in care a fost filmat un video sau a fost facuta o fotografie.
Bazandu-se pe imagini prin satelit si postari pe platformele de social media facute de soldati rusi, raportul arata reteaua de tabere militare rusesti care au rasarit in apropiere de granita ucraineana si care au fost folosite pentru a trimite armament si trupe rusesti in estul Ucrainei. Dupa cum noteaza raportul, taberele sunt la vedere pentru „orice persoana cu acces la Google Earth sau Google Maps”.
Folosind inregistrari postate pe YouTube, raportul a urmarit deplasarea convoaielor rusesti, inclusiv a vehiculelor armate si a artileriei autopropulsate. intr-un caz, noteaza raportul, un convoi militar rus a fost filmat trecand in august prin Staraya Stanitsa, Rusia. In februarie, un canal YouTube asociat cu separatistii ucraineni sustinuti de Rusia arata un vehicul armat din acelasi convoi, dar de data asta pe teritoriul Ucrainei.
Folosind imagini prin satelit si fotografii separate cu echipamente rusesti, raportul a documentat, totodata, miscarea tancurilor rusesti, a sistemelor de aparare anti-aeriana SA-22, a lansatoarelor de rachete Grad si a vehiculelor blindate de recunoastere.