Politic Show: Iliescu, dupa 25 de ani, despre "duminica Orbului" si "punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara": "Pai cum sa accepte romanul asa ceva, cand vedeau in Iliescu simbolul Revolutiei romane?"; Misterul disparitiei lui Crin Antonescu; Alina Gorghiu sustine ca Ponta nu a vrut sa voteze legea alocatiilor
Cum l-a lucrat Victor Ponta pe Liviu Dragnea, ultimul lider puternic din PSD care putea sa-i ameninte pozitia in partid Imediat dupa pierderea alegerilor prezidentiale, Victor Ponta a scapat de oamenii care ii amenintau serios pozitia in partid. Primii pe lista: Mircea Geoana si Marian Vanghelie, fosti lideri ai PSD, conectati inca la reteaua baronilor locali. Practic, Geoana, pierzator in 2009, a decontat si esecul lui Ponta din 2014. „Ponta nu putea accepta o amenintare directa la autoritatea sa de presedinte al partidului. Asocierea lui Geoana cu Vanghelie era foarte periculoasa pentru Ponta. Geoana era „gonflabila” de asezat in vitrina pentru credibilizarea electorala a proiectului, iar Vanghelie era omul care putea construi BOB-urile (adica Birourile Organizatiilor de Baza) din teritoriu „, spune analistul politic Razvan Prisca, intr-un text publicat pe blogul Adevarul.ro.
Iliescu, dupa 25 de ani, despre „duminica Orbului” si „punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara”: „Pai cum sa accepte romanul asa ceva, cand vedeau in Iliescu simbolul Revolutiei romane?” Ion Iliescu sustine ca romanii au vazut in el „simbolul Revolutiei romane” si nu ar fi acceptat ca el sa nu candideze la alegerile prezidentiale din 1990, asa cum se cerea in punctul 8 al „Proclamatiei de la Timisoara”. Potrivit documentului citat, legea electorala trebuia sa interzica pentru primele trei legislature consecutive dreptul de a candida pentru fostii activisti comunisti si fostii ofiteri de Securitate. Potrivit acestuia, nu poti sa numesti data de 20 mai, data primelor alegeri libere, „duminica Orbului”, deoarece 86% din electoratul roman s-a prezentat la vot. Ion Iliescu a castigat detasat primele alegeri prezidentiale, in mai 1990, invingandu-i pe candidatul PNL, Radu Campeanu, si pe cel al PNT, Ion Ratiu, scrie Gandul.
Misterul disparitiei lui Crin Antonescu Fostul sef al liberalilor asteapta sa i se termine mandatul de senator pentru a iesi din politica. Este deja absent din Parlament si colegiul sau electoral de multe luni de zile. Desi invitat de onoare al evenimentul PNL de aniversare a 140 deanidelainfiintarea partidului, de la Opera Romana, a fost presedintele Klaus Iohannis, toti ochii au fost indreptati marti seara inspre fostul sef al liberalilor, Crin Antonescu. A fost una din putinele aparitii publice ale acestuia, altadata cu prezente savuroase si numeroase.De altfel, Antonescu s-a lasat cu greu convins sa participe la eveniment, confirmand participarea tarziu, potrivit unor surse liberale. In discursul sustinut cu acest prilej, Antonescu a precizat ca este „ultima oara cand se adreseaza unei asemenea adunari liberale” si ca le ureaza sa aiba puterea de a apara Parlamentul si prezumtia de nevinovatie, chiar daca sunt arestati adversari politici, scrie EVZ.
Alina Gorghiu sustine ca Ponta nu a vrut sa voteze legea alocatiilor ” Ieri (miercuri – n.r.) a fost un moment, dupa cum stiti, special pentru PNL (…)vorbesc despre momentul in care s-au dublat alocatiile pentru copii, vorbesc de votul din Camera Deputatilor. Credeti-ma ca am constatat ulterior, nu am stiut la momentul la care eram in plen, am constatat ulterior un lucru de care mi-ar fi rusine sa-l fac.Credeti-ma, la varsta mea si la varsta premierului Ponta nu cred ca te mai poti juca de-a: bag cartela, scot cartela, si nu-mi asum votul la un proiect de lege pe care public, de altfel, l-am asumat. Vorbesc despre faptul ca, desi prezent in sala si desi public a sustinut ca va vota propunerea liberalilor de dublare a alocatiei, premierul Ponta a scos cartela ca un copil, la vot, fara sa-si asume o pozitie foarte clara”, a spus copresedintele PNL, anunta Romania Libera.
Presedintele insista pentru adoptarea Legii prin corespondenta si anunta crearea unui Consiliu Consultativ pentru romanii din Diaspora Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit astazi, la Palatul Cotroceni, cu alesii care reprezinta romanii din strainatate. Potrivit unui comunicat al purtatorului de cuvant PNL Diaspora, Ovidiu Raetchi, subiectele abordate au inclus Legea votului prin corespondenta, dar si problemele de reprezentare consulara in Orientul Mijlociu, Golf si Africa, precum si implicarea Departamentului Romanilor de Pretutindeni si a Institutului Cultural Roman in problemele romanilor din strainatate. Potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis a insistat, la discutia cu parlamentarii care reprezinta Diaspora, pentru urgentarea Legii votului prin corespondenta, scrie Adevarul.