Business Report: Legea falimentului personal. Ce trebuie sa stii daca ai datorii mai mari de 14.000 de lei; Avertisment din America: Sistemul financiar a intrat in faza terminala; Vrea sa aiba cele mai inalte cladiri din Romania. Are deja trei
Lista consilierului prezidential Lazar Comanescu despre esecurile in promovarea exporturilor romanesti. In calitate de fost ambasador la Berlin (timp de 6 ani) , Lazar Comanescu a prezentat experientele sale de interfata de comunicare intre cele doua medii de afaceri, cunoscut fiind ca Germania e unul din principalii parteneri de afaceri ai Romaniei. O intreaga lista de neglijente, lipsa de reactie si de profesionalism, structuri invechite si proiecte concrete ratate sau intarziate – in aparatul prin care Romania ar trebui sa-si promoveze exporturile. „Germania este tara targurilor si expozitiilor iar prezenta firmelor romanesti acolo trebuie sa fie mare. Exista loc pentru o mai buna gestionare a participarii firmelor romanesti la targurile si expozitiile din Germania. Dupa participarea la astfel de manifestari trebuie trase niste concluzii. Noua ne lipseste follow-up-ul – mereu e prea devreme sau prea tarziu, merge si-asa”, a declarat lazar Comanescu pentru cursdeguvernare.ro.
Avertisment din America: Sistemul financiar a intrat in faza terminala. O criza mai grava decat cea din anul 2008 si care ar urma sa piuna capat alcatuirii sistemului financiar asa cum il stim. Acesta este scenariul pe care ni-l pune in fata David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners si care in timpul mandatului prezidential al lui Ronald Reagan a ocupat functia de director al Office of Management and Budget (OMB). „Suntem in faza terminala a unui sistem monetar care nu este viabil, stabil sau sustenabil”, a declarat acesta intr-un interviu pentru portalul King World News. Revenirea actuala ar fi de scurta durata, alimentata de niste stimuli care ei insisi induc dezechilibre ce ne vor conduce la prabusirea ulterioara, scrie Capital.ro.
Legea falimentului personal a fost adoptata de Parlament. Ce trebuie sa stii daca ai datorii mai mari de 14.000 de lei. Orice roman care are o datorie, dar nu mai poate sa o plateasca la 90 de zile de la scadenta, poate apela la instanta. Procedura insolventei persoanelor fizice nu este insa una simpla si presupune transformarea datornicului intr-un adevarat contabil. Procesul stergerii restantelor poate dura 5 ani, timp in care omul trebuie sa stranga cureaua si sa achite macar jumatate. Orice persoana fizica aflata in dificultate financiara, care are datorii mai mari de 14.000 de lei, de mai mult de 90 de zile, si care constata ca nu are bani sa le plateasca, nici acum si nici in urmatoarele 12 luni, poate depune o cerere de intrare in insolventa. De ce 14.000 de lei? Pentru ca aceasta este valoarea-prag a datoriilor de la care poti cere insolventa. Adica suma a 15 salarii minime pe economie, potrivit stirileprotv.ro.
Al doilea mare latifundiar al tarii are conturile blocate. Comcereal Vaslui, parte a grupului de firme Racova, controlat de omul de afaceri Adrian Porumboiu, are de doua saptamani conturile blocate. Statul, prin Agentia de Plati pentru Agricultura si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, vrea sa recupereze de la omul de afaceri 12 milioane de euro, in contul unei amenzi pe care Comcereal a contestat-o in instanta,”Comcereal are poprire pe conturi de acum doua saptamani pentru 3 milioane de euro. Ne este foarte greu si facem eforturi disperate pentru a ne plati furnizorii si ratele bancare. A trebuit sa intarziem cu salariile, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Avem in total 2900 de angajati, din care 800 la Comcereal”, a declarat Adrian Porumboiu, pentru Economica.net.
Top 5 probleme cu care se confrunta antreprenorii romani sub 30 de ani. Insuficienta cunostintelor financiare si prezentarea unui plan de afaceri solid si convingator sunt doar cateva dintre problemele reale cu care se confrunta tinerii antreprenori sub 30 de ani. Insuficienta cunostintelor financiare- Antreprenorii au marturisit ca au intampinat dificultati in gestionarea cash-flow-ului sau in gasirea unor surse de finantare pentru extinderea afacerii. Potrivit lor, desi backgroundul teoretic este unul util, nu este suficient ca sa faca fata realitatii din practica, potrivit Cariereonline.ro
Chiar daca au atins cel mai mic pret, certificatele verzi nu se vand. Ultima sesiune organizata de OPCOM, pentru tranzactionarea certificatelor verzi, s-a soldat cu rezultat zero. Nu s-a incheiat nci o tranzactie, desi au existat 111 ofertanti iar pretul de vanzare a atins nivelul minim stabilit de ANRE, respectiv 131 lei/CV. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat tendinta de scadere a pretului certificatelor se manifesta inca de anul trecut, iar numarul tranzactiilor este tot mai scazut. Producatorii de energie din surse regenerabile isi vad afectate afacerile si umbla zvonul ca in tranzactiile cu energie electrica sunt incluse si certificatele verzi in mod mascat. Autoritatea de reglementare a stabilit, la inceputul acestui an, o valoare minima de 131 lei/CV si o valoare maxima de 267 lei/CV, potrivit Energy-center.ro.
Volkswagen Passat BlueMotion promite un consum de 3,7 litri/100 km. Descris drept cel mai economic si mai prietenos (cu mediul) Passat de pana acum, versiunea BlueMotion integreaza motorul de 1,6 litri TDI capabil sa produca 120 CP si 250 Nm. Alaturi de cutia de viteze manuala cu sase rapoarte, modelul producatorului german promite un consum mediu mixt de 3,7 litri la 100 de kilometri si doar 95 de grame de CO2 pentru fiecare kilometru parcurs. La nivel estetic, Volkswagen Passat BlueMotion se diferentiaza de restul versiunilor din gama cu ajutorul grile active, a jantelor stil Copenhagen de 16 inch si a unor accesorii de caroserie noi, scrie Auto-bild.ro.
Vrea sa aiba cele mai inalte cladiri din Romania. Are deja trei. Grupul financiar austriac Raiffeisen si-a exprimat intentia de a vinde turnul de birouri Sky Tower, alaturi de cladirea adiacenta Floreasca Office, inca de la finalizarea constructiei celor doua imobile. Chiar daca au primit o oferta de cumparare pentru 120 mil. euro, proprietarii nu vor sa vanda mai ieftin de 160 mil. euro. „As vrea sa cumpar Sky Tower pentru ca este o cladire emblematica. Am si facut o oferta de 120 mil. euro proprietarilor, insa fiind vorba de o banca, ei o au trecuta in contabilitate cu 160 mil. euro si nu pot sa scada sub aceasta valoare, care include si imobilul de birouri de langa turn”, a declarat in exclusivitate pentru Capital omul de afaceri Ioannis Papalekas, fondatorul si CEO-ul Globalworth, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Romania, potrivit Capital.ro.