Business report: Care sunt restantele cu care Guvernul s-a dus la FMI si ce spera sa obtina; Romania in capcana – productivitate mica, salarii pe masura; Cat ne costa lipsa autostrazii Comarnic-Brasov
Romania in capcana – productivitate mica, salarii pe masura. Ni se spune ca suntem platiti prost pentru ca atat face munca noastra. Ba chiar ca, in unele cazuri, am merita chiar mai putini bani decat primim. Dar daca ar exista o solutie care sa impace pe toata lumea? Aproape ca nu trecea zi in perioada de boom in care sa nu auzim experti sau analisti criticand cresterea vertiginoasa a salariilor, care nu tinea cont de majorarea in ritm semnificativ mai lent a productivitatii muncii. Intr-adevar, in perioada 2005-2008 salariul mediu net nominal a crescut in Romania cu 75%, salariul mediu net real (ajustat cu rata inflatiei) s-a majorat cu 46%, iar productivitatea muncii a urcat cu doar putin peste 20%. Criza a temperat mult tendinta de crestere a lefurilor. Integral in Capital.
Care sunt restantele cu care Guvernul s-a dus la FMIsi ce spera sa obtina. In loc sa vina delegatia FMI in Romania, s-au dus oficialii romani la sediul institutiei financiare. Principalele teme in cadrul discutiilor sunt restantele ramase dupa vizita din februarie, plus proiectul noului Cod Fiscal. Motivul: avem, totusi, nevoie de girul FMI pentru reducerea taxelor. Delegatia comuna a Fondului Monetar International (FMI) si a Comisiei Europene nu a mai venit la Bucuresti in aceasta luna. In schimb, o echipa condusa de catre ministrul de Finantelor, Eugen Teodorovici, s-a deplasat la Washington pentru a dezgheta relatiile cu institutia internationala, scrie Adevarul.
Cat ne costa lipsa autostrazii Comarnic-Brasov. La doi ani de la licitatia pentru concesionarea autostrazii Comarnic-Brasov, acest proiect se afla intr-o stare de incertitudine mai mare decat la inceput. Lipsa acestei artere de circulatie are insa un pret pentru Romania: zeci de milioane de euro pierdute anual. Incapacitatea autoritatilor de a demara proiectul autostrazii Comarnic-Brasov costa bugetul de stat, dar si buzunarele romanilor zeci de milioane de euro anual, timp in care ministrul Transporturilor, Ioan Rus, pare a duce cu vorba romanii in privinta inceperii lucrarilor, noteaza Romania Libera.
Reforme contratimp: in sau in afara eurozonei. Cele mai recente informatii de la Guvern si Banca Nationala indica anul 2019 ca data la care Romania va adopta moneda euro. La acea data leul romenesc iese din circualtie si este inlcouit de euro ca moneda oficiala. Ati spune ca nu este mare diferenta fata de situatia de astazi. Dar este. In primul rand euro o sa fie moneda acceptata de statul roman atunci cand o sa va platiti taxele. Iar in al doiela rand, si mult mai important, o data cu sfarsitul leului romanesc se termina si rolul Bancii Nationale a Romaniei. Din acel moment politica monetara o sa fie implementata si pentru Romania de Banca Centrala Europeana. O analiza Curs de guvernare.
Cine exploateaza bogatiile Romaniei si cat au platit pentru ele – Topul redeventelor platite in 2014. Circa 80% din redeventele incasate, anul trecut, de statul roman de la firmele ce exploateaza resursel de subsol ale Romaniei provin din sectorul hidrocarburilor. Petrom este principalul platitor de redevente din Romania avand in vedere ca are aproape toate concesiunile de titei si isi imparte productia de gaz cu Romgaz. Romania a incasat, in 2014, redevente miniere si petroliere de 1,55 miliarde de lei – circa 350 de milioane de euro, in crestere cu 150 de milioane de lei fata de anul precedent, potrivit informatiilor transmise Economica.net de catre Agentia Nationala pentru Resurse Miniere. Cea mai mare parte a redeventelor provin din sectorul petrolier, 1,36 miliarde de lei, restul de 186 de milioane de lei fiind partea sectorului minier.
Romanii lasa bacsis de 1,8 miliarde de lei pe an. Guvernul estimeaza ca va colecta la bugetul de stat, in urma fiscalizarii bacsisului, 154 milioane lei in acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei in 2017 si 338 milioane lei in 2018, respectiv 1,11 miliarde lei in circa trei ani si jumatate. Acest lucru inseamna ca guvernul a estimat piata bacsisului undeva la 1,8 miliarde de lei anual. Industriile in care se primeste „bacsis” („tip”) vor avea de ales intre a socoti acest tip de venit extraordinar pana acum nefiscalizat drept „venit al salariatilor” sau „profit al companiei”, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului, citat de Gandul.
Rusia si pretul petrolului trag in jos economia mondiala. Cresterea economica in Europa Emergenta si Asia Centrala (ECA) va fi aproape inexistenta in 2015, de la un avans de 1,8% in 2014. Principalele cauze le constituie pretul scazut al petrolului si incetinirea economiei in Rusia, a anuntat vineri Banca Mondiala cu ocazia reuniunilor de primavara ale BM si Fondului Monetar International, informeaza Agerpres. In schimb, daca se exclude Rusia, restul regiuni va creste cu 2,8% in 2015, potrivit Bancii Mondiale, scrie EVZ.
O companie gigant din America umbla dupa „chilipiruri” pe piata asigurarilor. Personaje grele apar in ecuatie. Liberty Mutual Insurance, un gigant din Boston cotat printre cele mai mari 100 de companii financiare din Statele Unite ale Americii, prospecteaza de aproape un an piata romaneasca a asigurarilor. Corporatia s-ar fi interesata de mai multe firme locale, printre care Astra si Asirom, si ar fi, in prezent, in negocieri avansate pentru preluarea Carpatica Asig, societate aflata sub un plan de redresare financiara. Cercetat penal, actualul actionar majoritar al asiguratorului, Ilie Carabulea, ar urma sa iasa complet din joc, scrie Economica.net.