Primarul unei comune aradene si-a scris numele pe o fantana din 1884, pe care a modernizat-o
Primarul comunei aradene Siria, Valentin Bot, si-a trecut numele pe o fantana veche de peste un secol, construita de un baron pentru folosinta publica si modernizata anul trecut, cu bani de la bugetul local, edilul considerand ca a facut „o fapta care trebuie sa ramana consemnata” in istoria locala, relateaza Mediafax.
Fantana aflata in centrul localitatii aradene Siria este locul in care opresc turistii, fiind situata la marginea drumului judetean care face legatura intre Arad si statiunea montana Moneasa.
Fantana se afla in parcul din oras si a fost construita in anul 1884 de catre un baron local, Ladislau Bohus, apa din izvoarele subterane ale zonei cu dealuri fiind adusa in centrul localitatii printr-o conducta, de unde curge in permanenta.
Anul trecut, Primaria Siria a reabilitat parcul central cu suma de 250.000 de lei. Parcul a fost transformat radical, fiind create alei pietonale pavate si iluminate. Au fost amplasate banci si mobilier specific, in timp ce iarba salbatica a fost inlocuita cu gazon si panselute.
In parc se afla Castelul Bohus, construit in 1838, care gazduieste acum doua muzee memoriale: „Ioan Slavici” si „Emil Montia”.
Primarul spune ca modernizarea parcului s-a facut tocmai pentru a scoate in evidenta castelul, care este cel mai important monument local, dupa Cetatea Siriei.
Odata cu aceasta lucrare, incheiata in luna decembrie a anului trecut, a fost modernizata si fantana, in acest caz lucrarile costand aproximativ 11.000 de lei.
Zidul din care ies conductele de apa a fost placat cu marmura, pe care apare portretul baronului si al sotiei acestuia, iar in mijloc este reprezentata Cetatea Siriei, monument istoric datand din secolul al XIII-lea si aflat in varful unui deal, la aproximativ 500 de metri inaltime. Cetatea este principalul punct de interes turistic al comunei Siria, iar drumul de acces pleaca chiar de la fantana din parc.
Pe peretele din marmura al fantanii, Primaria a scris informatii privind anul construirii si anul reabilitarii acesteia. Se mentioneaza ca modernizarea a fost posibila „prin grija primarului”, mesaj in care apare si o greseala gramaticala: „Fantana a fost reconstruita si modernizata in anul 2014 prin grija primarului ing. Bot Valentin si al Consiliului Local Siria”.
Contactat de corespondentul Mediafax, primarul Valentin Bot a spus ca si-a trecut numele pentru ca localnicii sa nu uite cine a modernizat fantana publica.
„Asa cum am scris cine a construit-o, am considerat ca e bine sa scriu si cine a modernizat-o. Peste zeci de ani, oamenii vor sti care este primarul care a facut acest lucru. Eu zic ca este o fapta care trebuie sa ramana consemnata”, a declarat edilul.
Localnicii si turistii au pareri impartite despre gestul primarului.
„Nu ne deranjeaza numele, ne bucuram ca fantana este mai frumoasa cu marmura asta. Inainte era o singura teava din care curgea apa, iar pe perete o pictura care s-a distrus si arata urat”, a spus un barbat care locuieste peste drum de parc.
„Ne-am obisnuit sa vedem nume de primari si portrete chiar pe peretii din biserici. E pacat ca nu-si dau seama ca fac o impresie proasta. Un primar e ales ca sa faca fapte bune pentru comunitate, nu ar trebui sa faca atata caz din asta. Sa repari o fantana nu e ceva demn de manualele de istorie. Poate daca dadea banii din propriul buzunar”, este de parere un turist din Craiova.
Banii folositi pentru modernizarea parcului si a fantanii publice au fost alocati din bugetul local.
Localitatea Siria se afla la aproximativ 30 de kilometri de Arad si are o populatie de 8.103 de locuitori, conform ultimului recensamant.