Sari direct la conținut

Business Report: Factura la electricitate, pe intelesul tuturor; Gazprom ameninta ca va taia gazul spre Republica Moldova; Fermierii, la linia de start in cursa pentru banii europeni; 

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Fermierii, la linia de start in cursa pentru banii europeni. Fonduri europene de peste 300 de milioane de euro vor fi disponibile pentru agricultorii din Romania chiar din aceasta saptamana. Cea mai mare parte din suma este alocata investitiilor in exploatatii agricole, iar proiectele pot fi depuse online Din 25 martie, fermierii care vor sa acceseze fonduri europene pot depune proiecte, deoarece vor fi deschise trei masuri: Investitii in exploatatii agricole (submasura 4.1), Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri (submasura 6.1) si Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare local (submasura 19.1). Pentru submasura 4.1, depunerea proiectelor se va putea realiza online, in timp ce pentru submasura 6.1 depunerea se va realiza in format tiparit, scrieCapital.ro.

Gazprom ameninta ca va taia gazul spre Republica Moldova. Concernul rus Gazprom ameninta ca va intrerupe livrarile de gaze naturale catre Republica Moldova din cauza datoriei acumulate, au indicat marti reprezentantii Moldovagaz in cadrul unei sedinte desfasurate la sediul Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica, transmite Agerpres. „Compania a primit mai multe notificari in care furnizorul rus ameninta ca va opri complet livrarile spre Republica Moldova”, au informat responsabilii Moldovagaz, potrivit jurnal.md. „Primim din ce in ce mai des astfel de avertizari. Vedem ce se intampla in Ucraina, care trebuie sa achite in avans pentru gazul livrat. Pentru noi asta ar fi o povara foarte mare, atat pentru companii, cat si pentru consumatori””, au adaugat ei. In prezent, Moldovagaz are o datorie de 5,2 miliarde de dolari fata de Gazprom, dintre care 89% reprezinta datoria regiunii separatiste transnistrene, anuntaEconomica.net.

Profiturile bancilor sunt suficiente pentru o solutie rezonabila in problema creditelor in franci. Guvernatorul Bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, a sfatuit, ieri, bancile comerciale sa nu se bazeze pe ipoteza ca vor beneficia de fonduri publice ca sa-i ajute pe cei care au probleme la rambursarea creditelor in franci elvetieni, transmite Reuters, citat de Agerpres. Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci contractate inainte de criza financiara cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, care a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul, informeazaBursa.ro.

Raportul de dependenta economica creste. Ce e de facut cu tinerii. Rata de ocupare a populatiei in varsta de 20 – 64 ani s-a situat in trimestrul patru 2014 la 65,4%, cu aproape cinci procente sub tinta europeana de 70%, stabilita in cadrul Strategiei Europa 2020. Aparent, situatia s-a imbunatatit in raport cu anul anterior (cand a fost 63,7%). Aparent: pentru ca, in fapt, cresterea procentului de ocupare a fost facilitata de ajustarea populatiei totale cu soldul migratiei externe (cei plecati in strainatate). In cifre absolute, populatia ocupata consemnata oficial a scazut de la 9.194 mii persoane ocupate ( inclusiv fortele armate si asimilati si persoane care lucreaza in sectorul informal si la negru) la 8.554 mii persoane ocupate. Totodata, numarul de salariati s-a redus de la 6.279 mii persoane in trimestrul IV 2013 la doar 5.838 mii persoane in trimestrul IV 2014 (cifrele de 4,7 – 4,8 milioane salariati vehiculate lunar se refera la intreprinderile cu cel putin patru salariati), scrieCursdeguvernare.ro.

Factura la electricitate, pe intelesul tuturor. Daca pana acum factura lunara la energie electrica ti se parea o necunoscuta, doua rapoarte lansate recent scot la lumina adevarul despre tarifele pe care le achiti pentru energia consumata. Energia produsa din surse regenerabile a fost mult hulita pe motiv ca din cauza ei cresc facturile la electricitate ale romanilor. Iata ca nu certificatele verzi, bonusurile acordate producatorilor de energie verde, sunt cele care umfla facturile ci tarifele de distributie, care ajung la companiile private sau de stat. In prezent, cele 8 mari companii de distributie sunt detinute de: trei de Electrica SA ￯ companie de stat, trei de grupul italian Enel, si cate una de CEZ (Cehia), respectiv E.ON (Germania). Astfel, la o factura de curent de 100 de lei (fara TVA), tarifele de furnizare si distributie reprezinta 49 de lei, in vreme ce pretul in sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei, anuntaCapital.ro.

Un fond de investitii a cumparat sase companii din Bulgaria pentru un euro. LIC33, un fond de investitii inregistrat in Luxemburg, a anuntat marti ca a achizitionat cea mai mare companie de telecomunicatii din Bulgaria, Vivacom, alaturi de alte companii bulgare pentru suma de un euro, transmite DPA, preluata de Agerpres. LIC33 a cumparat de la controversatul bancher Tsvetan Vassilev un pachet de 43% din actiunile Bulgarian Telecommunications Company (Vivacom), 100% din actiunile companiei NURTS, un furnizor de servicii TV si radio, precum si pachete de 91% la compania de munitii Dunarit, Avionams, furnizor de servicii de reparatii si mentenanta pentru avioane si elicoptere, GARB, companie de cercetare a audientei si First Digital (furnizor de servicii TV). Pentru toate aceste pachete de actiuni LIC33 a platit suma de un euro la care se adauga angajamentul de a asigura serviciul unor datorii de aproximativ 900 milioane de euro, informeazaEconomica.net.

10 dotari din masinile trecutului, pe care copiii nostri nu le vor mai vedea niciodata. Tehnologia evolueaza, iar obiecte pe care pana ieri le consideram un moft, astazi au devenit parte din viata noastra. Iar aceasta transformare a schimbat radical modul in care interactionam cu masinile noastre. Daca ne-ar fi spus cineva acum 10 ani ca masinile din 2015 vor fi foarte aproape de conducerea autonoma, am fi pufnit in ras. Iar odata cu evolutia tehnologiei, sistemele pe care le consideram dotari de lux acum cativa ani, ajung sa fie disponibile in echiparea de baza chiar si pe masinile accesibile. Generatiile care vor urma nu vor mai avea ocazia sa experimenteze deschiderea geamului actionand manual o manivela de pe panoul portierei, scrieAuto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro