Sari direct la conținut

De ce la fiecare ploaie mai mare cad semafoarele din Bucuresti si cat plateste Primaria Capitalei pentru intretinerea lor, in comparatie cu Viena

HotNews.ro
Calea Victoriei, Foto: USER UPLOADED
Calea Victoriei, Foto: USER UPLOADED

La fiecare ploaie sau ninsoare mai mare, zeci de semafoare din Capitala nu mai functioneaza, creand haos in trafic. Potrivit unui raspuns trimis HotNews.ro de Administratia Strazilor Bucuresti, institutie care tine de Primaria Capitalei, motivele pentru „cad” semafoarele sunt infiltratiile de apa, vechimea cablurilor, furtul capacelor de vizitare si a cablurilor si sobolanilor. Municipalitatea a cheltuit in ultimii 4 ani pentru intretinerea si modernizarea retelei de semafoare circa 20 milioane lei (4,5 milioane euro). In comparatie, Primaria din Viena a cheltuit aceasta suma doar in 2014 pentru aceeasi activitate, insa are ceva mai multe semafoare – 681 fata de 434 in Bucuresti.

Potrivit informatiilor furnizate de Administratia Strazilor Bucuresti, pe raza Municipiului Bucuresti sunt montate 434 de instalatii de semaforizare, din care 40% sunt noi si 60% vechi.

In perioada 27 mai 2011- 6 mai 2014, ASB a incheiat cu firma UTI Grup un contract pentru lucrari de reparare/inlocuire/montare de noi semafoare in Capitala, platind pentru aceste servicii circa 16,5 milioane lei.

Defalcat, in 2013, ASB a platit pentru intretinerea si montarea de noi semafoare, catre UTI Grup, circa 6.8 milioane lei. In 2014, bugetul alocat si cheltuit pentru aceasta activitate a fost de 3.567.174,24 lei (cu TVA), din care 2.481.756,85 lei (cu TVA) lucrari pentru semafoare noi si 1.085.417,52 lei (cu TVA) lucrari de service.

Potrivit ASB, defectarea semafoarelor in zilele ploioase ori pe timp de iarna are mai multe cauze:

– infiltratiile de apa (de la ploaie sau ninsoare) in canalele care gazduiesc cablurile de electricitate;

– imbatrinirea sau putrezirea cablurilor care, de cele mai multe ori, din cauza infrastructurii vechi, zac in balti, pana cand apa se retrage;

– furtul capacelor de la gurile de vizitare, lasand cale libera suvoielor care invadeaza canalizarea;

– furturile de cabluri;

– sobolanii care distrug cablurile;

– in cazul semafoarele sparte, caderea picaturilor reci de apa pe becurile incandescente din interioriorul casetei, duce la arderea acestora.

Cati bani da Primaria din Viena pentru intretinerea semafoarelor

Momentan exista in Viena aproximativ 1.280 instalatii de semaforizare, dintre care 681 (deci aproximativ 53 %) corespund celor mai noi standarde tehnice (sisteme de control de ultima generatie bazate pe interfata OCIT, emitatoare de semnale LED, anul fabricatiei – din 2000 incoace). In acest oras, de intretinerea semafoarelor si modernizare se ocupa atat primaria, cat si firme private. In prima faza se ocupa serviciul tehnic al departamentului, iar in urmatoarele faze diverse firme, potrivit unui raspuns trimis de Primaria din Viena la solicitarea HotNews.ro.

In anul 2014, Primaria din Viena a prevazut pentru lucrarile de intretinere, curatare precum si pentru lucrarile de reparatii semafoare aproximativ 4.400.000 euro. Din acestia, pentru modernizarea a 44 instalatii de semaforizare s-au investit in 2014 circa 2.500.000 euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro