Patru hectare din Parcul Plumbuita au fost retrocedate. Acesta este al patrulea mare parc din Bucuresti unde s-au restituit bucati mari de teren
Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita, decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.
In 2013, Primaria sectorului 2 a anuntat ca exista sperante ca Parcul Plumbuita va fi salvat, castigand procesul de retrocedare la Curtea de Apel Bucuresti. Aceasta decizie a fost atacata insa la Inalta Curte de Casatie si Justitie care vara trecuta a dat castig de cauza mostenitorilor.
Imediat dupa sentinta din 2013, Primaria de sector a trimis un comunicat de presa in care anunta ca terenul a fost restituit gresit, deoarece proprietarii au fost expropriati in 1943 si despagubiti la vremea respectiva, deci nu mai aveau niciun drept.
„Am constatat ca terenul restituit a fost (partial) gresit identificat, o parte din terenul restituit apartinand altor persoane. De asemenea, au fost identificate o serie de documente ce atestau ca intreaga suprafata de teren a facut obiectul unei exproprieri pentru cauza de utilitate publica inca din anul 1943. In acest context, primarul Neculai Ontanu a formulat cerere de interventie in interesul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Administratiei Domeniului Public, dosarul avand ca obiect recursul promovat impotriva deciziei de restituire a terenului din Parc, care s-a aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Au fost comunicate totodata si actele ce demonstreaza amplasamentul gresit al terenului restituit de catre instanta de apel, precum si documente ce atestau existenta titlului legal al statului asupra terenului restituit”, explicau la vremea respectiva reprezentantii Primariei sector 2. Citeste aici mai mult. Casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, avocatii mostenitorilor, spun ca aceste date furnizate de Primaria Sectorului 2 sunt neadevarate. Citeste aici mai mult.
Trifu, vicepresedintele asociatiei Ecocivica, care a fost parte in procesul de la ICCJ de partea Primariei Capitalei, spune ca municipalitatea nu s-a aparat suficient.
„Primaria Capitalei, cea care are de fapt terenul, Primaria Sectorului 2 avand doar drept de administrare, nu s-a aparat prea bine din punct de vedere juridic. Noi am solicitat din arhiva Primariei Capitalei daca proprietarul terenului a primit despagubire de la Maresalul Antonescu, atunci cand s-a facut parcul. Noi stim si exista documente ca toata lumea din zona a primit despagubire. Exista un tabel, insa in dreptul familiei Barbulescu randul a fost sarit, iar Primaria Capitalei trebuia sa aiba date daca acesti oameni au fost despagubiti sau nu. Noi nu am primit insa nicio informatie de la Primaria Capitalei pentru a o depune la dosar”, a declarat Dan Trifu pentru romaniacurata.ro.
Acesta este al patrulea parc important din Bucuresti din care au fost retrocedate bucati imense de teren. Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare, Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat in totalitate, din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare, din Parcul Circului – aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.
Daca in Parcul Tineretului proprietarii au inceput deja sa construiasca, celelalte parcuri ar putea fi salvate de autoritati prin expropriere si despagubirea proprietarilor, in sa pana in prezent nici Primaria Capitalei nici Parlamentul nu au aratat vreun interes in acest sens.
Potrivit Registrului Spatiilor Verzi, facut public de municipalitate in 2011, Capitala are 23,21 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar cea mai mare suprafata de spatii verzi este in sectorul 1 – 77,19 mp/cap de locuitor. La polul opus se afla sectorul 2 cu doar 12,43 mp/pe cap de locuitor.
Pana in 2013, cantitatea de spatiu verde pe cap de locuitor, potrivit normelor Uniunii Europene, trebuia sa ajunga la 26 mp, insa in conditiile in care nu s-a mai construit niciun parc, iar parcurile existente sunt distruse, nu sunt prea multe sperante.