Business Report: Ultima idee in Parlament privind insolventa personala: comisii judetene pentru reorganizarea financiara a debitorului; RAFO ajunge la fier vechi: "Cazul scoala" al delapidarii unei industrii; Solutii pentru clientii cu credite in franci elvetieni
Cutremur iminent pe piata asigurarilor. De la 1 ianuarie 2016, intra in vigoare si in Romania directiva Solvency II si standardele impuse firmelor de asigurare se vor modifica substantial. Unele companii, mai ales cele cu actionariat romanesc, vor fi nevoite sa faca majorari de capital de zeci de milioane de euro, in timp ce altele, in special cele care apartin unor grupuri importante, se pot gandi sa isi mute, formal, activitatea din Romania pentru a scapa de imaginea inca foarte proasta a pietei locale. Piata asigurarilor din Romania va trece prin schimbari radicale anul acesta si, mai ales, din 2016 cand intra in vigoare noile standarde de solvabilitate Solvency II. In prezent, indicatorul de solvabilitate este calculat doar in functie de expunerea asiguratorului si de daunele estimate, insa, dupa implementarea Directivei, analiza va fi cu mult mai complexa. Supraveghetorul pietei va lua in calcul sase categorii de risc: de subscriere, de lichiditate, de concentrare, de piata, de credit si riscul strategic, scrie Capital.ro.
Ultima idee in Parlament privind insolventa personala: comisii judetene pentru reorganizarea financiara a debitorului. Insolventa persoanelor fizice ar putea fi rezolvata pe cale administrativa prin instituirea unor comisii la nivel judetean care sa puna in aplicare planurile de reorganizare. Aceasta este ultima propunere venita din partea deputatilor din Comisia juridica, care cauta o formula de lege prin care sa nu incarce instantele de judecata. Legea insolventei persoanelor fizice intampina dificultati la elaborare. Deputatii din Comisia juridica nu prea stiu cum sa impace pe toata lumea cu acest proiect asa ca s-au abatut putin de la initiativa originala. Dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii, dar si Ministerul Justitiei au aratat ca vor ca insolventa persoanelor fizice sa aiba cat mai putin de-a face cu instantele de judecata, deputatii au venit cu propuneri prin care o parte din procedura sa fie derulata pe cale administrativa, anunta Economica.net.
RAFO ajunge la fier vechi: „Cazul scoala” al delapidarii unei industrii care produce astazi, Romaniei, un deficit comercial de 7,5 miliarde de euro pe an. Unul dintre ultimele foste simboluri ale economiei romanesti- RAFO- fosta „vaca de muls” a PSD, ajunge la fier vechi, aducand astfel un ultim beneficiu in contul lui Iakov Goldovskyi, patronul rus al companiei austriece actionar majoritar la RAFO Onesti. Compania facea parte din fosta platforma petrochimica Borzesti. In anul dezmembrarii companiei, deficitul comercial al petrochimiei romanesti a ajuns la 7,5 miliarde de euro. „Datorita situatiei financiare a RAFO, il imputernicesc pe directorul general RAFO SA sa inceapa procedura de desfacere (vanzare) a activelor si utilajelor aferente ale companiei”, arata un comunicat al actionarului majoritar transmis marti, 3 ianuarie 2015, Bursei de Valori Bucuresti, informeaza Cursdeguvernare.ro.
Care sunt trucurile prin care Printul Charles a devenit ambasadorul perfect pentru agroturismul romanesc. Eforturile de promovare a Transilvaniei, presarate uneori chiar cu exagerari, au fost eficiente pentru turismul romanesc si foarte eficiente pentru agroturismul romanesc. Anul trecut, numarul turistilor straini a crescut cu peste 10% fata de 2013, pana la 1,9 milioane de persoane, iar cel al romanilor cu 5%. In total, in Romania s-au cazat anul trecut 8,4 milioane de turisti. Romania a devenit foarte atractiva pentru turistii (mai ales tineri) care cauta experiente autentice. Exact lucrul acesta reiese dintr-un recent studiu lansat de EY (Ernst & Young). „Turistii din generatia milennialls (generatia Y, reprezentandu-i pe cei nascuti in perioada 1981 – 2000, n.r.) si cei care au adoptat comportamentul acestora nu cauta experientele sau hotelurile preferate de parintii lor, ci sunt foarte atenti la costurile pe care si le asuma. Totodata, sunt mult mai concentrati pe experientele traite, fie ca e vorba de o calatorie de agrement sau de business, scrie Adevarul.
Solutii pentru clientii cu credite in franci elvetieni. Bancile pot usura povara clientilor cu credite in franci elvetieni fie de buna-voie, fie obligate de instanta, daca in contracte exista clauze cu probleme. Pentru fiecare solutie exista avantaje, dar si riscuri. Capacitatea de negociere cu banca a unei solutii avantajoase pentru debitorii cu probleme la plata ratelor lunare este destul de redusa in mod normal. Bancile ofera solutii oarecum standard pentru reducerea sarcinii datoriei pe o perioada limitata de timp, insa costurile acestora sunt suportate ulterior tot de catre debitor. Restructurarea creditelor prin rescadentare sau esalonare inseamna ca debitorul plateste o perioada doar dobanda creditului, nu si capitalul efectiv imprumutat. Pentru acest capital va plati, dupa perioada agreata cu banca, de doua ori dobanda curenta. In cazul in care maturitatea creditului este extinsa, suma platita lunar scade, insa cresc costurile totale ale creditului: pentru aceeasi suma imprumutata se platesc dobanzi si comisioane mai mult timp. Sigur, in ultimul caz clientul are posibilitatea sa achite anticipat din credit in viitor, daca situatia sa financiara se va imbunatati, anunta Capital.ro.
Forta capitalismului autohton: Cinci din cei mai bogati 10 romani au probleme cu justitia. Jumatate din primii zece cei mai bogati romani sunt certati cu legea, arestati la domiciliu sau condamnati la inchisoare. Ioan Niculae, 60 ani, este al doilea cel mai bogat roman cu o avere estimata la 1-1,1 miliarde de euro. De trei ani, omul de afaceri este urmarit penal in dosarul Gaze ieftine pentru Niculae pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani. Tot in acest dosar, Adriean Videanu, fost ministrul al Economiei, este acuzat de abuz in serviciu pentru ca l-a favorizat pe Ioan Niculae, care a primit gaze la un pret mai mic. In acest dosar mai este urmarita si sotia lui Nicuale, dar si apropiati ai acestuia, anunta Economica.net.
Opel Corsa OPC – Imagini neoficiale. Ieri va anuntam ca Opel a publicat un scurt teaser video cu viitoarea generatie a lui Corsa OPC. Astazi, o serie de imagini neoficiale cu Vauhall Corsa VXR, versiunea britanica a lui Corsa OPC, au ajuns pe internet. Asa cum era de asteptat, inca nu exista detalii oficiale cu privire la datele tehnice ale viitorul Corsa OPC. Din zvonurile aparute in presa internationala aflam ca producatorul german ar putea folosi unitatea de 1,6 litri turbo care sa ofere aproximativ 210 CP. Resursele agregatului turbo vor fi puse pe sosea prin intermediul unei transmisii manuale cu sase rapoarte cu ceva ajutor din partea unui diferential cu alunecare limitata. Noul Opel Corsa OPC va fi expus in premiera internationala in cadrul Salonului Auto de la Geneva, eveniment care isi va deschide portile la inceputul lunii martie, scrie Auto-Bild.ro.