Eurostat: Romania, a doua cea mai abrupta prabusire a constructiilor in trimestrul III din 2014
Romania a avut o scadere a productiei in constructii cu 11,8% in trimestrul al III-lea al anului 2014 comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013, a doua cea mai abrupta prabusire a acestui sector din Uniunea Europeana, a informat luni Biroul european de statistica Eurostat.
Potrivit sursei citate, in cadrul UE, doar Ciprul a avut o scadere mai adanca a productiei in constructii (-25,6%), in trimestrul al III-lea al anului 2014, comparativ cu perioada similara a anului precedent.
A treia cea mai abrupta cadere a avut Italia (-9,4%), una dintre principalele destinatii ale fortei de munca romanesti in sectorul constructiilor. Scadere au avut si Franta (-1,4%) si Germania (-0,8%).
In schimb, Spania, o alta importanta destinatie pentru muncitorii romani, a inregistrat o crestere importanta (+12,4%) in trimestrul III al anului 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013, releva datele Eurostat. Si Marea Britanie a fost pe crestere (+5,4%).
documente
(19 Ian 2015) PDF, 162KB
Tot in crestere a fost si productia in constructii din Ungaria (+12,1%) si Bulgaria (3,4%).
Cea mai inalta crestere a productiei in constructii in trimestrul III al anului 2014 fata de perioada similara a anului precedent a fost consemnata in Grecia (+61,4%), conform Eurostat.
Media in UE a fost pozitiva (1,1%), dar zona euro a avut valori negative (-0,3%) in trimestrul al III-lea 2014 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
In luna noiembrie 2014, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, Romania a avut crestere la productia in constructii (+2,7%).
De asemenea, in trimestrul al III-lea al anului 2014, comparativ cu precedentele 3 luni ale aceluiasi an, Romania a cunoscut o usoara redresare a productiei in constructii (+1,3%), dupa o vara ratata in acest sector, mai arata datele Eurostat.
Caderea continua a sectorului constructiilor in anul 2014, in Romania, este reflectata si de nerealizarile la capitolul investitiilor de stat. De altfel, cea de-a treia rectificare bugetara efectuata de Guvern in anul 2014 s-a bazat pe un surplus bugetar datorat neefectuarii investitiilor publice programate.
Argumentul celei de-a treia rectificari bugetare este in mod evident fals, intrucat situatia de excedent bugetar nu se datoreaza nicidecum unor venituri bugetare care sa depaseasca substantial estimarile, ci pur si simplu nerealizarii cheltuielilor de natura investitiilor: la finele lunii octombrie cheltuielile de natura investitiilor erau mai mici cu 2,3 miliarde de lei decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, avertiza Consiliul Fiscal, in decembrie 2014.