Business report: Rubla a pierdut 20% intr-o singura zi. Tradeville: "Deprecierea rublei nu va avea efecte semnificative asupra Romaniei"; Romania dupa 25 de ani. Cheia cheilor, atunci si acum: Productivitatea muncii raportata la salarii; Cum ti se poate fura codul PIN cand platesti cu cardul in magazin
Steven van Groningen: Supraacciza nu a adus rezultatele asteptate, iar faimoasa electorata nu a avut niciun efect.Supraacciza, electorata sunt doua exemple de masuri care nu au avut efectele scontate si au creat instabilitate pentru mediul de afaceri, in conditiile in care legislatia se schimba des, ordonantele de urgenta fiind emise o data la trei zile, a declarat, miercuri, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Steven van Groningen. „Mediul de afaceri se confrunta cu o mare incertitudine, influentat inclusiv de ceea ce se intampla in regiune. Am cateva exemple, cum ar fi propunerea legii pentru insolventa persoanelor fizice. In acordul cu FMI, Guvernul a spus ca nu va promova o asemenea initiativa, dar a fost promovata fara niciun fel de consultare. Alt exemplu este impozitarea cu 80% a cesiunii creantelor bancare, unde nu a fost facut niciun studiu de impact.”, a spus van Groningen, potrivit Capital.ro.
Romania dupa 25 de ani. Cheia cheilor, atunci si acum: Productivitatea muncii raportata la salarii. Potrivit documentelor de partid referitoare la „Obiectivul fundamental si sarcinile de baza ale dezvoltarii economico-sociale in cincinalul 1986 – 1990”, productivitatea muncii in industria socialista ( calculata pe baza productiei-marfa) ar fi trebuit sa creasca intr-un ritm mediu de 10% anual pe parcursul celor cinci ani. Ceea ce ar fi insemnat un avans de 61% in anul 1990 fata de 1986 sau o dublare fata de anul 1980. In mod evident, nu am mai ajuns sa vedem rezultatele concrete si evaluarea finala a indeplinirii acestor obiective, deoarece au intervenit, intre timp, Revolutia din decembrie 1989. Este de presupus, insa, ca productivitatea muncii a crescut intr-un ritm apropiat de cel prevazut (nici nu se putea altfel, planul era plan si trebuia respectat cu orice pret iar raportarile din industrie erau mult mai greu de umflat decat cele din agricultura), potrivit cursdeguvernare.ro.
Cum ti se poate fura codul PIN cand platesti cu cardul in magazin. Cei de la themindunleashed.org au demonstrat cat de usor se poate fura codul PIN in momentul efecturaii unei plati cu cardul. Experimentul foloseste imaginile in infrarosu pentru a detecta amprenta termica lasata pe dispozitive. Dispozitivele care „vad” in infrarosu se gasesc acum pe piata la preturi de doar 200 de dolari, mult mai ieftine decat cele disponibile in urma cu 7-8 ani. Site-ul themindunleashed demonstreaza cat de simplu este sa atasezi un astfel de dispozitiv unui smartphone, iar ceea ce ramane de facut este pur si simplu o poza a cititorului de PIN (POS), scrie Business Magazin.
Inapoi la „cutiile de chibrituri”: Blocurile ceausiste devin un lux. Privind retrospectiv, criza a taiat mai mult din suprafata apartamentelor decat din preturile de vanzare in cazul multor locuinte nou construite. Concurenta acerba dintre dezvoltatori si standardele impuse de „Prima Casa” ar putea reduce in continuare spatiul de locuit. Capital a realizat un top zece cu cele mai mici apartamente cu doua camere aflate la vanzare in proiecte imobiliare noi, cu cel putin 60 de apartamente amplasate in Bucuresti si imprejurimi. Cele zece oferte sunt rezultatul analizarii a peste 150 de ansambluri rezidentiale aflate la vanzare pe site-ul de anunturi imobiliare.ro si in baza de date a companiei de consultanta Coldwell Banker Affiliates of Romania. Concluziile sunt cel putin interesante. Jumatate din oferte prezinta apartamente mici la preturi mici, iar cealalta jumatate cuprinde apartamente mici la preturi care depasesc 1.000 de euro/mp util.
Pe unde va trece drumul expres din Romania care va lega litoralul romanesc de Delta Dunarii. Romanii vor putea ajunge mai usor de pe litoral in Delta Dunarii dupa ce se va construi un drum expres Constanta-Tulcea- Braila. Studiul de fezabilitate aferent proiectului va costa pana la 6,3 milioane de euro, fara TVA. Deocamdata nu se stie cand va fi gata drumul expres, dar studiul de fezabilitate are ca termen de finalizare de 12 luni de la data atribuirii contractului. Castigatorul procedurii de atribuire va trebui sa ofere si asistenta tehnica pentru pregatirea documentelor necesare obtinerii de fonduri europene pentru finantarea proiectului. Valoarea estimata a contractului este intre 19,04 milioane de lei si 22,5 milioane de lei, fara TVA, echivalentul a 4,3 -6,3 milioane de euro, cu TVA inclus, potrivit gandul.info.
Rubla a pierdut 20% intr-o singura zi. Tradeville: „Deprecierea rublei nu va avea efecte semnificative asupra Romaniei”. Criza valutara din Rusia va fi dificil de reglat, intrucat cauzele acesteia sunt mai degraba externe, insa efectele negative ale deprecierii rublei asupra tarii noastre ar trebui sa fie nesemnificative, sustine Mihai Nichisoiu, Global Macro Strategist la Tradeville. Cel putin deocamdata, nu avem o criza in regiune sau a pietelor emergente in general, iar filierele propagarii vreunei crize a rublei catre sistemul financiar si economic al Romaniei nu sunt solide, potrivit unui comunicat trimis astazi redactiei. Nici variabilele cu care este corelata deprecierea monedei rusesti – declinul cotatiilor petrolului si aprecierea dolarului american – nu se contureaza ca elemente destabilizatoare ale economiei romanesti., potrivit Bursa.ro.