O luna fara soare in Bucuresti – cea mai lunga perioada din ultimii 5 ani. Care sunt cauzele acestui fenomen si cand estimeaza meteorologii ca apare soarele in capitala
Astazi se implineste o luna de cand soarele nu s-a mai vazut in Bucuresti si in cateva localitati din Muntenia. Este cea mai lunga perioada fara soare cel putin din ultimii 5 ani, perioada pentru care exista o statistica. Meteorologul de serviciu al ANM a explicat pentru HotNews.ro care sunt cauzele acestui fenomen: am avut de-a face cu inversiune termica (aer cald sus, aer rece aproape de sol), camp ridicat de presiune (care face ca aerul rece sa ramana o perioada lunga de timp jos) si circulatie in straturile joase dinspre mare (deci vine aer umed dinspre Marea Neagra).
De ce nu se mai vede soarele pe cerul Bucurestiului, de o luna? Explicatiile meteorologului de serviciu, pentru HotNews.ro:
„11 noiembrie a fost ultima zi cand s-a vazut soarele in Capitala. Chiar astazi se implineste o luna de cand nu s-a vazut soarele. Mai sunt cateva localitati din Muntenia, care sunt in jurul Bucurestiului, unde soarele nu s-a mai aratat de o luna intreaga. Fenomenul nu este neobisnuit, intr-adevar avem de-a face cu o perioada foarte lunga.
In acest moment nu exista o statistica clara, stim ca in 2009 am mai avut 21 de zile consecutive fara soare, in perioada 1-21 decembrie. Deci cel putin in ultimii 5 ani, aceasta este cea mai lunga perioada fara soare. Probabil ca in istorie au mai fost perioade similare.
Avem de-a face cu inversiunea termica: pe timpul sezonului rece, aerul rece fiind mai dens ramane cantonat in zonele de campie si peste el se suprapune un aer cald, care este mai usor. La noi, cele mai favorizate zone sunt cele de campie si cele extracarpatice, iar un camp foarte ridicat de presiune favorizeaza cantonarea aerului rece la sol. Iar in momentul in care vine umezeala dinspre mare si intalneste o temperatura scazuta, condenseaza si favorizeaza ceata sau acest strat de nori.
Stratul acesta de nori formeaza o patura, dar nu cred ca putem vorbi si despre un efect al poluarii, pentru ca ea este ventilata, se muta.
Deci lipsa soarelui este cauzata de inversiune termica (aer cald sus, aer rece aproape de sol), camp ridicat de presiune (care face ca aerul rece sa ramana o perioada lunga de timp jos) si circulatie in straturile joase dinspre mare (deci vine aer umed dinspre Marea Neagra). In aceste conditii se formeaza nebulozitate joasa, acesti nori din cauza carora nu vedem soarele, care poate persista zile in sir sau saptamani.
Noi am sperat ca astazi sa iasa soarele, insa am avut si un anticiclon.
Asteptam aparitia soarelui maine dupa-amiaza si in acest weekend, dar diminetile vor incepe tot cu nori si ceata. Insa aceasta este doar o fereastra, pentru ca de saptamana viitoare vremea se inchide din nou.„
Citeste si: