Sari direct la conținut

Scrisoarea necenzurata "de sinucidere", trimisa de FBI lui Martin Luther King, a fost publicata pentru prima oara: Ai o singura cale de iesire, ar fi bine sa profiti de ea

HotNews.ro
Martin Luther King, Foto: Captura YouTube
Martin Luther King, Foto: Captura YouTube

Continutul necenzurat al unei scrisori trimise de FBI lui Martin Lither King, in care cel din urma este numit o „bestie rea, anormala” si este incurajat sa se sinucida, a fost facuta publica pentru prima data, scrie The Independent.

In ceea ce pare a fi o incercare de a il zdrucina pe liderul drepturilor civile, scrisoarea anonima a fost scrisa de catre un adjunct al directorului biroului J. Edgar Hoover, care s-a dat drept un activist dezamagit.

Scrisoarea a fost trimisa cu cateva saptamani inainte ca Martin Luther King sa primeasca Premiul Nobel pentru Pace in 1964.

Desi se stia despre existenta scrisorii, numita „scrisoarea de sinucidere”, pana acum au fost disponibile publicului doar versiunile masiv redactate.

Scrisoarea necenzurata, integrala, a fost publicata in intregime in The New York Times Magazine, dupa ce a fost descoperita in Arhiva Nationala de la Universitatea Yale de catre istoricul Beverly Gage.

Continutul scrisorii arata ca directorul FBI planuia sa utilizeze aventurile extraconjugale ale lui King pentru a-l descuraja pe acesta.

„Cea mai mare sectiune, necenzurata, se concentreaza pe viata sexuala a lui Martin Luther King, povestind intr-un limbaj grafic tot ceea ce biroul credea ca stie”, a explicat Gage.

Presarata cu erori de scriere si greseli, aparent intentionate, scrisoarea il avertizeaza pe King: „Ai o singura cale de iesire. Ar fi bine sa profiti de ea inainte ca fiinta ta murdara, anormala sa fie dezvaluita natiunii”.

La momentul acela, Martin Luther King si asociatii sai au suspectat ca scrisoarea a fost trimisa de catre FBI, suspiciune care a fost confirmata un deceniu mai tarziu.

Incercarea FBI-ului de a-l domina si de a-l discredinta pe King, care a fost asasinat in 1968, a intrat sub umbrela programului Cointelpro.

Lansat in 1950, programul intentiona initial sa urmareasca si sa discrediteze membrii Partidului Comunist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro