Sari direct la conținut

Care sunt editurile care au de castigat bani din amanarea licitatiei de manuale scolare / Plus: Cand vor ajunge manualele vechi la elevi

HotNews.ro
Care sunt manualele vechi de la clasa I, Foto: edu.ro
Care sunt manualele vechi de la clasa I, Foto: edu.ro

„O parte dintre editori a incercat sa amane procesul licitatiei dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca au vrut ca si anul acesta si pentru clasele I si II sa cumparam aceleasi manuale vechi pe care le-am cumparat timp de 14 ani”. Avertismentul a fost lansat de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, inca de la primele dezbateri privind licitatia pentru manuale. Care sunt insa editurile care castiga din amanarea licitatiei? Potrivit celui mai recent catalog al manualelor scolare care contine cartile aprobate si care se cumpara de catre MEN pentru clasa I, invatatorii au de ales intre 3 Abecedare ale Editurii Aramis si unul Ana 2000 (fara a lua in considerare si abecedarele in limbile materne), iar la Matematica intre 5 manuale alternative ale editurii Aramis si 4 oferite de alte edituri, daca luam in considerare numai cartile pentru disciplinele „principale”.

Ministerul Educatiei a anuntat in urma cu o zi ca, „la solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I si a II-a sa aiba cat mai repede manuale la dispozitie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a decis astazi sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale”.

Prin ordin al ministrului Educatiei, inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile de manuale scolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli„, a anuntat Ministerul Educatiei. Aceasta masura a fost luata pentru ca elevii de clasele I si a II-a au inceput scoala, dar nu au niciun manual pe masa. Cauza, pe scurt: elevii de clasele I si a II-a au programe noi, asa ca ministerul a lansat in aprilie o licitatie pentru manuale care sa fie facute conform noii programe. Licitatia nu s-a terminat, insa, nici pana in prezent, si cum MEN nu a mai comandat manualele vechi, elevii au ramas fara niciun manual si asteptau sa se incheie procedura de licitatie pentru a avea carti.

Ministerul Educatiei a explicat care sunt sumele alocate in ultimii 6 ani pentru completarea stocului de manuale scolare. Bugetele destinate achizitionarii manualelor scolare retiparite au fost:

  • 2008-2009 – 24.519.538 lei
  • 2009-2010 – 10.059.113 lei
  • 2010-2011 – 16.263.576 lei
  • 2011-2012 – 16.696.000 lei
  • 2012-2013 – 17.255.000 lei
  • 2013-2014 – 20.000.000 lei

Cei mai multi bani se duc la clasa I, acolo unde manualele nu sunt transmisibile. Cu alte cuvinte, in fiecare an Ministerul Educatiei cumpara manuale pentru toti copiii din clasa I, deci carti pe care editurile de la care MEN le achizitioneaza le editeaza in tiraj maxim in fiecare an. Incepand de la clasa a II-a, manualele sunt transmisibile, adica elevii le iau de la scoala in septembrie si le predau scolii inainte de vacanta mare. Pentru aceste clase, MEN cumpara in fiecare an doar in jur de 10%-15% de manuale noi, din numarul total de manuale, acesta fiind echivalentul manualelor prea uzate pentru a putea fi transmise altor copii.

Care este acum procedura, cand vor ajunge manualele vechi la copii

Stefan Somesan, inspectorul scolar general din judetul Mures, a declarat pentru HotNews.ro ca in aceasta dimineata ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a avut videoconferinta cu toti inspectorii scolari generali, carora le-a explicat care este procedura pentru achizitionarea de manuale.

Ni s-a spus asa: manualele de clasa a II-a care exista in scoli le reintroducem la clasa. Ne-a spus ca a semnat un ordin de ministru prin care prelungeste valabilitatea manualelor de acum 10 ani, din care se reedita cam 10% nou in fiecare an, restul fiind transmisibile. La clasa I se reedita, insa, tot, acolo manualele nefiind transmisibile de la un an la altul. Deci la clasa I nu exista manuale acum vechi in scoli, avand in vedere ca le-au luat copiii acasa. Dar domnul ministru ne-a zis ca azi primim cuantumul de bani pentru a comanda de urgenta manualele la edituri si, din informatiile mele, editurile au aceste manuale pe stoc, pentru ca ei le-au tiparit fara sa stie ce se intampla cu astea digitale. Si noua ni s-a zis ca primim banii ca sa dam comanda si acele manuale pot sa ajunga in 2-3 zile in judete si apoi mai dureaza inca 2-3 zile ca sa ajunga in scoli. Deci la finalul saptamanii viitoare este posibil ca manualele sa ajunga in scoli„, a explicat pentru HotNews.ro inspectorul scolar judetean Stefan Somesan.

Acesta a precizat ca „este un buget special pentru clasa I ca sa comandam de urgenta aceste manuale si ele se vor folosi pana se finalizeaza licitatia pentru manualele noi. Deci dupa ce vin banii de la minister la inspectorate, noi luam legatura cu editurile si, in functie de istoricul de anul trecut, comandam acelasi numar de manuale de la edituri, pentru ca invatatoarele nu s-au schimbat si invatatoarele isi iau pe istoric. Daca au fost 3.000 de la Aramis si 3.000 de la cealalta, tot asa mergem si anul acesta„.

Inspectorul scolar general a declarat pentru HotNews.ro ca, „la clasa a II, cred ca nu mai facem comanda ca de obicei pentru innoirea acelui procent de 10% din manuale pentru ca s-a redus numarul de copii. Dar acum facem evaluarea si daca vom constata totusi ca nu exista in scoli atatea manuale cati copii, facem comanda. Acum facem evaluarile„.

Care sunt editurile care vor primi comenzi pentru manuale vechi de clasa I

Ministerul Educatiei a publicat Catalogul manualelor scolare valabile in anul scolar 2014-2015 fara a mentiona si manualele pentru clasele I-II. In urma cu un an, Catalogul publicat de Minister nu continea manualele pentru clasa I. Cel mai recent an scolar pentru care Catalogul manualelor publicat de MEN contine si manualele de clasa I este 2012-2013. De aici aflam cine a facut pana acum manualele pentru clasa I si ce inseamna „manuale vechi”.

Vezi mai jos titlul fiecarui manual de la clasa I, anul in care a fost aprobat si editura care tipareste manualul respectiv – este vorba doar de manualele pe care le cumpara Ministerul Educatiei, nu de toate prezente pe piata libera:

Abecedar – SC Aramis Print – aprobat in anul 2004

Abecedar – SC Aramis Print – aprobat in anul 2004

Abecedar – SC Aramis Print – aprobat in anul 2004

Abecedar – Ana 2000 – aprobat in anul 2004

Cunoasterea mediului – Bic All – aprobat in anul 2004

Cunoasterea mediului – Sigma – aprobat in anul 2004

Cunoasterea mediului – ES Print 98 SRL – aprobat in anul 2004

Cunoasterea mediului – EDP – aprobat in anul 2004

Matematica – SC Aramis Print – aprobat in anul 2004

Matematica – SC Aramis Print – aprobat in anul 2004

Matematica – SC Aramis Print – aprobat in anul 2004

Matematica – SC Aramis Print – aprobat in anul 2004

Matematica – SC Aramis Print – aprobat in anul 2004

Matematica – Petrion – aprobat in anul 2004

Matematica – LVS Crepuscul – aprobat in anul 2004

Matematica – Euristica – aprobat in anul 2004

Matematica – Sigma – aprobat in anul 2004

Religie (Alianta Evanghelica – cultele baptist, crestin dupa Evanghelie, penticostal) – Little Lamb – aprobat in anul 1999

Religie (Cultul greco-catolic) – EDP – aprobat in 2006

Religie (Cultul reformat si cultul evanghelic S.P.) – EDP – aprobat in 2004

Religie (Cultul romano-catolic) – EDP – aprobat in 2004

Religie (Cultul unitarian) – Abel – aprobat in 1999

Precizam ca am mentionat aici doar manualele care se duc catre majoritatea copiilor. Pentru a vedea restul disciplinelor si manualelor si pentru minoritati, click aici pentru a descarca integral Catalogul manualelor scolare de clasa I

Din manualele vechi oferite de ce edituri au de ales, la clasa I, invatatorii

Care sunt editurile care au participat anul acesta la licitatia pentru manuale noi si cine a castigat, in prima instanta

Firmele care au participat la licitatia pentru manuale noi:

1. Centrul de Carte Straina SITKA SRL

2. S.C. Humanitas S.A. + S.C. Read Forward S.R.L.

3. Editura Corvin Deva

4. Uniscan Grup Educational SRL + Expres Publishing S.A.

5. Pearson Education Limited

6. S.C. Norand SRL

7. S.C. Aramis Print SRL

8. S.C. Grupul Editorial Art SRL + S.C. Infomedia Pro SRL

9. SC CD Press SRL

10. SC Didactica Publishing House SRL

11. T3 INFO SRL

12. SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL

13. Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL + SC Siveco Romania SA

14. Insoft Developent&Consulting +S.C. Editura All SRL

15. Fisher International

16. Corint Junior SRL

17. S.C. Educational Center SRL

18. Akademos Art SRL + Stand Agentie Difuzare Cart SRL

19. Editura Didactica si Pedagogica

20. Ascendia Design SRL

21. Intuitext

Firmele care au castigat licitatia pentru manuale scolare, potrivit primului anunt al MEN, inainte de solutionarea contestatiilor:

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

SC CD Press SRL_OF_1

SC CD Press SRL_OF_2

Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

2. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

Editura Corvin Deva

3. Comunicare in limba romana clasa a II-a:

SC CD PRESS SRL

4. Matematica si explorarea mediului clasa I:

SC CD PRESS SRL

Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

5. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

SC CD PRESS SRL

6. Limba moderna clasa I – limba engleza:

SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

Precizam ca acestia nu sunt castigatorii finali. In acest moment, se asteapta ca MEN sa finalizeze reevaluarea tuturor ofertelor, la care a fost obligata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), sa anunte castigatorii – care pot fi aceeasi sau altii, dupa care se pot depune din nou contestatii, se poate merge si in instanta, iar abia dupa aceea se incheie contract cu firmele desemnate castigatoare.

Plus un schimb de replici interesant, care a avut loc in august la o conferinta in care mai multe edituri au anuntat ca au sesizat DNA in legatura cu licitatia pentru manuale:

Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas: „In 2000 s-a facut o licitatie de anvergura pe manuale clasice si ea implica clasele primare cu accentul pus pe manualele de Limba romana, clasele I-IV. Atunci nu cred ca puteai face sesizari la DNA. (…) Toate manualele au fost castigate de o singura editura. Guri rele spun ca acea editura asigurase toata tiparitura de afisaje electorale lui Nastase. DNA-ul, daca exista, trebuia sa stabileasca. Astea sunt miscarile din spate. Pesemne ca se considera ca acum e ceva asemanator”.

Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis, a replicat: „Acuzatia a fost directa adusa editurii Aramis. Aceasta editura are in spate o tipografie, e motivul pentru care ani de zile si-a putut permite preturi foarte mici. Si acum pretul nostru ofertat in licitatie a fost foarte mic, dar preturile castigatorilor au fost sub ale noastre.”

Gabriel Liiceanu a intervenit si a declarat ca nu a rostit numele editurii, precizand: „de cand se dau replici tie insusi?” (Detalii aici)

Amintim, de asemenea, ca inca dinainte ca licitatia pentru manuale scolare sa fie lansata, oficialii guvernamentali au vorbit despre „interese ale editorilor” si despre „interese politice”, fara a nominaliza niciun moment pe cineva.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro