Sari direct la conținut

Studentii atrag atentia ca legea le permite universitatilor sa le recunoasca creditele tinerilor care au intrat fara BAC la colegiu, daca iau bacalaureatul pe parcurs

HotNews.ro
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Foto: ANOSR
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Foto: ANOSR

Studentii avertizeaza ca universitatile au baza legala pentru recunoasterea creditelor obtinute de tineri la colegiile unde intra fara bacalaureat, daca isi iau aceasta diploma dupa ce au studiat in colegiu. „Unui elev cursant al unui program postliceal care doreste sa se inscrie la un program de licenta i se pot recunoaste creditele obtinute pe perioada programului postliceal, in cazul in care dobandeste pe parcurs diploma de bacalaureat”, anunta Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). Avertismentul vine dupa ce unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de Facultate.

Reactia ANOSR vine la doua zile dupa ce Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, adica actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe inscrierile. Guvernul Ponta a permis intrarea la universitate a celor care au picat BAC-ul prin ordonanta de urgenta care a macelarit legea educatiei. Ordonanta spune ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Metodologia – practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC – a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu doua zile.

Articolul din Legea Educatiei, pe care studentii spun ca Universitatile il pot folosi ca sa treaca tineri intrati la astfel de colegii fara sa fi avut diploma de bacalaureat direct la facultate, in cazul in care tinerii iau BAC-ul dupa intrarea la colegiu:

Art. 44 – (10) Creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta.

Comunicatul integral al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR)

„Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), reprezentanta studentilor romani la nivel national si international, face un apel catre universitatile din Romania prin care le solicita sa transmita informatii corecte despre procesul de admitere la programele postliceale pe care le ofera din aceasta toamna si critica Ministerul Educatiei Nationale pentru modul pripit in care a reglementat aceste programe in universitati.

Apelul ANOSR vine in urma unor anunturi postate de anumite universitati private si de stat din Romania prin care le este promis sau sugerat absolventilor de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat ca se pot inscrie la cursuri de invatamant superior si ca vor deveni studenti ai universitatii.

Anunturile au la baza Ordonanta de Urgenta nr. 49/2014 care a macelarit Legea Educatiei si care, printre altele, le permite universitatilor sa infiinteze colegii de studii postliceale. Modul de organizare si functionare a acestor colegii a fost reglementat alaltaieri de Ministerul Educatiei Nationale prin Ordin de Ministru, dand practic unda verde universitatilor sa organizeze programe de studii postliceale inca din aceasta toamna.

Cu toate acestea, chiar daca universitatile vor putea desfasura programe de studii postliceale in incinta spatiilor pe care le detin, aceste programe nu sunt echivalente studiilor superioare, ele fiind incadrate in sistemul national de invatamant preuniversitar, nivelul invatamant tertiar nonuniversitar. Mai mult, Legea Educatiei Nationale prevede ca pot participa la admiterea in ciclul I de studii universitare absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta (Art. 151(1)). Prin urmare, niciun absolvent de liceu nu poate urma studiile superioare fara diploma de bacalaureat obtinuta in Romania sau o diploma similara celei de absolvire a examenului de bacalaureat obtinuta intr-o alta tara.

Pe de alta parte, un alt aspect care trebuie mentionat e faptul ca Legea Educatiei permite recunoasterea de catre universitati a creditelor pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal de absolventii cu diploma de bacalaureat, pe baza deciziilor senatului universitar (Art. 44(10)). Totodata, conform OUG, universitatile vor avea liber sa organizeze sesiuni de pregatire pentru examenul de bacalaureat destinate elevilor. Altfel spus, unui elev cursant al unui program postliceal care doreste sa se inscrie la un program de licenta i se pot recunoaste creditele obtinute pe perioada programului postliceal, in cazul in care dobandeste pe parcurs diploma de bacalaureat in urma unei pregatiri mai riguroase desfasurate chiar in incinta universitatii in care isi desfasoara studiile.

Exceptie de la aceasta regula fac programele de licenta din domeniul sanatate, pentru care creditele obtinute in invatamantul postliceal nu pot fi recunoscute (Art. 174(6)).

ANOSR isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca universitatile care vor organiza din aceasta toamna colegii de studii postuniversitare nu au demonstrat nimanui ca au resursele necesare pentru a organiza aceste programe, ca au suficienti profesori pregatiti, ca au spatii si dotari corespunzatoare sau ca au planuri de invatamant care sa duca spre rezultatele dorite ale invatarii, la fel cum trebuie sa faca orice alt program de studii din Romania prin evaluari ale Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) – pentru universitati, sau ale Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) – pentru invatamantul preuniversitar.

Mai mult decat atat, amintim ca OUG permite organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat, lucru care naste numeroase semne de intrebare legate de care va fi dificultatea examenului. In acest context, fara asigurari reale asupra pastrarii dificultatii examenului de bacalaureat sau asupra calitatii programelor postliceale din universitati, multiplele masuri adoptate de Guvern in ceea ce priveste situatia elevilor care nu au absolvit examenul de bacalaureat pot fi privite ca o forma de scadere a cerintelor si standardelor de performanta din sistem.

‘Salutam dorinta Ministerului Educatiei de a propune solutii pentru acei elevi care nu au reusit sa ia examenul de bacalaureat de la prima incercare si care, astfel, ar putea beneficia de o pregatire mai riguroasa din partea unei universitati fara sa se deconecteze total de la procesul de educatie si formare profesionala. Cu toate astea, constatam ca suntem din nou martorii unui atac la adresa credibilitatii si relevantei invatamantului superior prin masuri puse in practica in pripa, fara o strategie care sa asigure coerenta si sa dezvolte calitatea actului educational. Vorbim de reglementari ale unor programe de studii care au ca scop sprijinirea unei categorii numeroase de tineri emise de Minister cu mai putin de 3 saptamani inaintea inceperii anului universitar. In aceste conditii, nu ar trebui sa ne mire haosul creat in sistem si lipsa de incredere a opiniei publice fata de eficienta acestor programe. Speram totusi ca universitatile sa nu profite de lipsa de informare a absolventilor de liceu cu privire la diferentele dintre invatamantul universitar si cel postliceal si sa transmita informatii corecte si obiective in scurta perioada ramasa procesului de admitere. Asteptam sa vedem din partea Ministerului si masuri curajoase care sa rezolve cauzele care au dus la rezultatele dezastruoase ale bacalaureatului din ultimii ani, nu doar solutii implementate in graba care nu rezolva decat superficial problema’ – Cristi Popescu, Presedinte ANOSR.”

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro