Sari direct la conținut

Un nou incendiu a avut loc in Delta Bucurestiului. Societatea civila cere Guvernului grabirea procesului de infiintare a Parcului Natural Vacaresti

HotNews.ro
Delta Vacarestiului, Foto: Societatea Ornitologica Romana
Delta Vacarestiului, Foto: Societatea Ornitologica Romana

Un nou incendiu a avut loc marti in Delta Bucurestiului – Lacul Vacaresti, zeci de hectare de vegetatie fiind distruse si animale omorate, potrivit unui comunicat emis de asociatia Salvati Dunarea si Delta. Zona este in curs de a fi desemnata arie naturala protejata insa proiectul s-a impotmolit pe traseu. Mai exact, din cauza haosului din Consiliul General al Municipiului Bucuresti institutia nu a putut sa isi dea acordul pentru ca zona sa devina arie naturala protejata, iar Guvernul nu a dat hotararea prin care Delta Vacarestiului sa capete acest statut.

Organizatiile care fac parte din Grupul de Initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti: – Kogayon, Ecopolis, Salvati Dunarea si Delta si National Geographic Romania – solicita autoritatilor romane sa ia de urgenta urmatoarele masuri:

– grabirea procesului de infiintare a Parcului Natural Vacaresti. „Este singura metoda prin care incendiile, dar si alte evenimente cu impact negativ in zona – braconaj piscicol, abandonarea deseurilor, taierea arborilor, pot fi controlate si evitate”, spun reprezentantii societatii civile.

– instaurarea regimului de protectie temporara. „Conform art. 9 din OUG 57/2007, dupa depunerea documentatiei necesare infiintarii ariei protejate, fapt petrecut inca din luna iunie a acestui an, in zona se poate institui un regim de protectie temporara. Acesta poate cuprinde in primul rand organizarea de actiuni de paza si protectie in zona prin implicarea organelor de control – Politia, Politia locala, Garda Nationala de Mediu. Mai poate cuprinde supravegherea accesului populatiei in zona, amplasarea de panouri informative care sa promoveze drepturile si obligatiile celor care acceseaza zona, conform legii precum, si organizarea de sesiuni de informare si comunicare in cartierele limitrofe”, spun reprezentantii societatii civile.

– amplasarea permanenta in zona a unor echipaje ale Politiei si asigurarea unei paze corespunzatoare ca in cazul fiecarui parc din Bucuresti.

” Autoritatile romane trebuie sa inteleaga ca incendiile din zona se vor opri numai dupa instaurarea regimului de protectie. Reamintim ca in data de 03 iunie 2014 la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a fost depus dosarul complet si exhaustiv de infiintare a Parcului Natural Vacaresti. Din acel moment este datoria autoritatilor romane de a finaliza acest proces si de a asigura protectia corespunzatoare in zona, atat pentru localnici cat si pentru bogata si variata flora si fauna care traieste acolo”, se arata in comunicatul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro