Sari direct la conținut

Editurile anunta ca au sesizat DNA in legatura cu licitatia pentru manuale digitale

HotNews.ro

Mai multe edituri au sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la modul in care s-a desfasurat licitatia pentru manuale digitale, a anuntat Federatia Editorilor din Romania (FER), in cadrul unei conferinte de presa. Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis, a declarat ca sesizeaza DNA „pentru vicierea rezulatelor licitatiei si pentru suspiciunea ca dincolo de aceasta licitatie exista interese mult mai mari”. In total, exista 17 sesizari depuse de catre editurile care nu au castigat licitatia, pana la solutionarea contestatiilor, care au fost depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, la Autoritatea pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice sau la DNA, au anuntat editorii.

  • UPDATE 22 august: Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA, a declarat pentru HotNews.ro ca doua edituri au depus plangeri la Directia Nationala Anticoruptie impotriva Centrului National de Evaluare si Examinare (organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in licitatia pentru manuale – n.red.). Sesizarile au fost inregistrate pe 18 august si se afla pe rol in lucru la DNA, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei. In cadrul sesizarilor, „se invoca un presupus prejudiciu de 6,8 milioane de euro”, a precizat Livia Saplacan pentru HotNews.ro.

Cosmin Malureanu, directorul editurii Ascendia Design, a anuntat ca „sunt 17 contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), la Directia Nationala Anticoruptie (DNA)„. „Toata piata de carte care s-a considerat nedreptatita a contestat licitatia pentru manuale”, a afirmat Malureanu joi, 21 august, in cadrul unei conferinte de presa organizate de catre Federatia Editorilor din Romania (FER).

Au fost probleme la deschiderea ofertelor, unde Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE – organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in cadrul licitatiei – n.red.) si-a asumat in scris fraudarea procedurii, pentru ca in procesul verbal de deschidere a ofertelor se stipuleaza: ‘Avand in vedere faptul ca la mai multi ofertanti prezentarea ofertei nu a respectat intru totul prevederile din fisa de date, aceste inexactitati neconducand la deconspirarea vreunui element in aceasta etapa neafectand cursul deschiderii ofertelor, pentru a crea cadrul liberei concurente comisia a decis inregistrarea tuturor ofertelor‘”, a sustinut Cosmin Malureanu.

Acesta a declarat ca in cadrul licitatiei „au fost folosite instrumente de evaluare in mod ilegal„, facand referire la un criteriu existent in cadrul unui ordin de ministru si aplicat in cadrul licitatiei, desi „nu se gasea si in caietul de sarcini”. „Comisia a acceptat oferte cu preturi suspecte de dumping, au fost descalificate oferte pe criterii tehnice triviale (…), ne-am lovit de refuzul furnizarii propriei fise de evaluare in timp util pentru a putea contesta rezultatul (…), au refuzat sa ne furnizeze competentele evaluatorilor. Licitatia a fost profund viciata, deliberat sau in urma unor abateri grave”, a continuat directorul editurii Ascendia Design, care a participat la licitatie si nu se afla printre castigatori, pana la solutionarea contestatiilor. Malureanu a precizat ca problemele au fost sesizate in cele 17 contestatii depuse.

In cadrul conferintei de presa a avut loc si un schimb de replici intre directorii de edituri care nu au fost desemnati printre castigatorii licitatiei in primul anunt al Ministerului si Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS, unul dintre cei trei castigatori ai licitatiei. Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS, a afirmat ca „multe dintre intrebarile pe care le aud aici de la distinsii softisti nu sunt in regula, gandirea softistilor nu are legatura cu mecanismul juridic si logic. Rezultatele din 4 august spun foarte clar ca 100% din acele oferte respinse au fost respinse pe criteriul neconformitatii cu caietul de sarcini„.

De cealalta parte, Paul Balogh, managing partner la ReadForward, l-a intrebat pe Diaconescu daca a folosit in manualele sale digitale avatare, precizand ca la acest capitol criteriile nu sunt clare, dar in manualul dezvoltat de ReadForward se regaseste acest avatar „pentru ca noi am spus ca daca se gaseste in caietul de sarcini, atunci este obligatoriu”. Balogh l-a intrebat apoi pe Diaconescu de unde stia, inainte de finalizarea licitatiei, ca se vor aplica criteriile din ordinul de ministru 5999, desi acestea nu se aflau in caietul de sarcini. „Este eroare, nu am declarat niciodata asa ceva”, a raspuns directorul editurii CD PRESS. Acesta a fost contrazis de Mihail Penescu, directorul editurii All, care a spus: „Aici va aduc 5 martori in viata”.

Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS, a declarat ca nu face parte „din niciun grup de interese”. Intrebat de ce in oferta depusa pretul pentru un manual este mult sub cel estimat de Ministerul Educatiei, Diaconescu a raspuns ca „aceasta acuzatie de dumping a fost analizata de autoritatea contractanta. S-a cerut justificare si am dat aceasta analiza de pret si am pus-o la dispozitia ministerului„. Ulterior, Penescu l-a intrebat de ce a renuntat la 3 lei per manual. „Datorita faptului ca sunt o editura foarte puternica, poate cu o cifra de afaceri mai mare ca dvs, pentru ca pot accesa oferte cu preturi mici la CD-uri si lucrez cu cea mai mare tipografie din Romania.Am pus un profit de 3-4%. Toti au intrat in asociere cu diverse firme de soft, cu cele mai bune din Romania, si atunci unde a fost declicul? Din experienta mea, care am venit singur la licitatie, aici e problema. Fiecare si-a facut partea, editura si-a vazut de treaba ei pe manualul tiparit, softistii si-au vazut de treaba lor pe digital, fara o uniune. Daca se cere in caiet sa faci un surub de 5,1, il dai asa. O singura poza daca ar fi fost neconforma, asta este„, a afirmat Costin Diaconescu.

La inceputul conferintei, Mihail Penescu, directorul editurii All – care a participat la licitatie si nu a fost declarata castigatoare pana la solutionarea contestatiilor, a declarat ca „un grup de interese a considerat ca e momentul sa puna mana sa se extinda si asupra pietei de carte scolara si au dat un tun de, dupa calcule simple, de 30 pana la 50 de milioane de euro. Piata teoretic este de 50 de milioane de euro. Vorbesc de auxiliare. Profitul vine din monopolul asupra auxiliarelor, pentru ca invatamant fara auxiliare nu exista”.

Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas – care a participat la licitatie alaturi de Read Forward si nu a fost declarata castigatoare pana la solutionarea contestatiilor, a declarat in cadrul conferintei ca „nu se poate face democratie (…) cu analfabeti in general si cu analfabeti politici in special”. „Faptul ca nu avem un invatamant care sa fi produs o masa electorala demna pentru o democratie matura cred ca este raul raurilor din aceasta tara. (…) Faptul ca nu a existat o politica pentru educatie la nivelul de care avea nevoie Romania a dus la o suberba coerenta negativa in invatamant. Ai fi tentat in prima clipa sa spui haos. Nu e niciun haos, este o perfecta coerenta negativa”, a afirmat acesta.

Potrivit lui Liiceanu, „invatamantul e la pamant la noi, dar in mod coerent la pamant. Sta frumos pe jos. In primul rand, puzderia de universitati particulare care au inflorit in acesti 25 de ani, punand pe piata diplome fara acoperire pentru viitori profesori ai Romaniei. Nu mai dau exemple, pentru ca sunt celebre universitatile cu pricina. In al doilea rand, in sistemul asta de coerenta negativa intra lefurile mizere ale profesorilor, care lipsesc de prestigiul necesar meseria asta. In al treilea rand, profesorii foarte slabi, care nu sunt decat consecinta invatamantului din acesti 25 de ani. Nu sunt profesori veniti de pe alte vremuri decat putini. Majoritatea sunt cei care au absolvit invatamantul catastrofal din acesti 25 de ani. In sfarsit, in al patrulea rand, in sistemul acesta de coerenta negativa, manualele mizerabile, proaste, alese dupa un criteriu scandalos, nu al calitatii, ci al celui mai mic pret. Cel mai mic pret poate fi, de multe ori, nu spun ca intotdeauna, semnul celui mai prost produs sau al unui dumping sistematic. Deci aici ne aflam in momentul de fata”.

„O licitatie este pentru un editor, care vrea sa faca manuale care sa miste spiritul acestei tari in directia buna, o provocare. Un intreprinzator care si-a pastrat candorile inca se repede la aceasta ocazie pentru a-si incerca fortele si a face ceva deosebit. Avantul cu care te duci acolo exista chiar si dupa 25 de ani cand stii ca jocurile sunt trucate. Si am intrat in aceste jocuri, intrucat nu pot vorbit decat despre experienta lui Humanitas, va spun in ce consta acest avant. Consta intr-o investitie in manuale digitale de 50.000 de euro, riscati, aruncati in joc, stiind in fundul sufletului ca sansele tale sunt minime, dar refuzand in acelasi timp lasitatea de a parasi scena. Iti spui ca lupta trebuie data si, desi am intrat in acest joc, stim ca regulile de joc nu sunt aceleasi, ca jucatorii vin la o competitie jucand dupa reguli absolut necunoscute, pana la urma, in ciuda caietului de sarcini si a celorlalte puncte expuse. Stim ca arbitrii nu arbitreaza corect, si cu toate astea te duci. (…) Jocul inseamna intrarea in contestatie dupa ce ai pierdut, investitia de 50.000, presupune plata contestatiei care este un jaf de zile mari si care in noiembrie ne face speranta ca, in lumina a ceea ce se intampla in UE, va fi retrasa. Sunt 120.000 de lei. Asta a fost facuta special ca licitatiile trucate sa fie lasate necontestate si facute in liniste. Cati nebuni o sa plateasca 120.000? Am avut nebunia sa platim contestatia, am avut nebunia sa platim firma de avocatura, toate astea pentru ca jocul trebuie jucat cu ei si pentru ca psihologia ‘ce sa ma bag, ca stiu ce se va intampla’ nu cred ca e cea corecta”, a continuat Gabriel Liiceanu.

Directorul editurii Humanitas a afirmat ca „in 2000 s-a facut o licitatie de anvergura pe manuale clasice si ea implica clasele primare cu accentul pus pe manualele de limba romana, clasele I-IV. Atunci nu cred ca puteai face sesizari la DNA. (…) Toate manualele au fost castigate de o singura editura. Guri rele spun ca acea editura asigurase toata tiparitura de afisaje electorale lui Nastase. DNA-ul, daca exista, trebuia sa stabileasca. Astea sunt miscarile din spate. Pesemne ca se considera ca acum e ceva asemanator”.

Ana Munteanu, reprezentanta editurii Aramis, a replicat: “Acuzatia a fost directa adusa editurii Aramis. Aceasta editura are in spate o tipografie, e motivul pentru care ani de zile si-a putut permite preturi foarte mici. Si acum pretul nostru ofertat in licitatie a fost foarte mic, dar preturile castigatorilor au fost sub ale noastre.” Gabriel Liiceanu a intervenit si a declarat ca nu a rostit numele editurii, precizand: „de cand se dau replici tie insusi?”

Paul Balogh – managing partner ReadForward, firma care a participat la licitatie alaturi de Humanitas, a declarat ca „concurentii au fost eliminati in acest concurs de manuale pentru un fapt atat de simplu cum ar fi ca are 12 poze din intregul manual digital putin mai mari decat dimensiunea ceruta de Minister, si anume 500kb. (…) Ministerul a cerut 90 de imagini. (…) De ce o firma care vine cu 90 de imagini corecte castiga si de ce una care vine cu 90 de imagini corecte si cu inca 2.800 corecte si cu inca 12 putin mai mari decat acea cerinta a Ministerului pica? Pica, atentie, nu pe diferenta de punctaj, pica prin eliminare. Este eliminata pur si simplu, pentru ca aparut aceasta regula, considerata peste noapte, in necunostinta noastra, ca fiind criteriu eliminatoriu. Nu aveam nicio problema daca ni se scadea 1 punct. Sunt altii care au picat pe faptul ca un video din 60 sau in anumite cazuri din 90 este mai mare cu 1M decat ce au cerut ei”.

„Radacina problemei se afla intr-o maniera abuziva in care ei au interpretat caietul de sarcini, pe baza unei lipse de separatie intre criterii eliminatorii si criterii de departajare”, a precizat Balogh.

Potrivit acestuia, „interactiunea a fost ceruta de catre Minister, sub categoria AMII 3”, aici fiind vorba, in majoritate, despre „exercitii pe care un copil le face pe computer si primeste un raspuns automat sau un ajutor din partea computerului”. „Ministerul a cerut, timid, 30. Noi avem manuale in care avem 400. Dimensiunile video-urilor si ale imaginilor nu au niciun efect asupra vitezei de rulare a manualului, pentru ca daca ar fi avut, atunci era corect. Ei puteau sa spuna: nu merge pe un anumit computer, inseamna ca e o problema. Dar impactul este zero asupra performantei manualului. Deci tu vii cu o autostrada ca afara, arata minunat, depaseste cu mult orice drum de tara cu care au putut sa vina ceilalti, eventual, sau stipulat in conditii, si tu pici pentru ca ai 1 cm in plus fata de cei 24 de km”, a sustinut Paul Balogh.

Amintim caMinisterul Educatiei a anuntat pe 4 august ca a selectat 9 oferte de manuale pentru clasele I si a II-a. La licitatie au participat 21 de firme – care au depus oferte individual sau in asociere. Vezi mai jos castigatorii licitatiei:

1. Manualul de Comunicare in limba romana clasa I:

  • SC CD Press SRL_OF_1
  • SC CD Press SRL_OF_2
  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA

2. Comunicare in limba materna maghiara clasa I:

  • Editura Corvin Deva

3. Comunicare in limba romana clasa a II-a:

  • SC CD PRESS SRL

4. Matematica si explorarea mediului clasa I:

  • SC CD PRESS SRL

  • Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO Romania SA
  • 5. Matematica si explorarea mediului clasa a II-a:

    • SC CD PRESS SRL

    6. Limba moderna clasa I – limba engleza:

    • SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

    Citeste si:

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro