Operatiunile Petrom, afectate de acciza pe carburanti si de taxa pe constructii speciale
OMV Petrom a inregistrat in primele sase luni vanzari de 10,72 miliarde lei, in scadere cu 7% fata de rezultatul din primul semestru al anului trecut, si a avut un profit net de 1,9 miliarde de lei, mai mic cu 22%, a anuntat marti compania. „Volumele de vanzari din marketing ale Grupului in Trimestrul al doilea din 2014 au fost cu 10% sub nivelul din T2/13. Vanzarile cu amanuntul ale Grupului, care au reprezentat 70% din vanzarile totale din marketing, au scazut cu 8% fata de nivelul din T2/13, fiind afectate in principal de cresterea taxelor la carburanti in Romania si de concurenta mai mare. (…) Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea bruta a constructiilor, introdus la 1 ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare in toate segmentele de activitate ale companiei (in special in E&P) si afecteaza rentabilitatea unora dintre proiectele noastre investitionale”, se arata in comunicatul companiei transmis marti HotNews.ro.
- Anticipam discutii cu autoritatile romane in vederea obtinerii unui cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil investitiilor
„Vanzarile comerciale au scazut cu 15% fata de acelasi trimestru al anului trecut, reflectand concurenta puternica pe piata de motorina si vanzarile mai mari din T2/13, favorizate de perioada de mentenanta si opririle rafinariilor locale. Anticipam discutii cu autoritatile romane in vederea obtinerii unui cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil investitiilor, discutii care vor aborda impozitarea suplimentara a hidrocarburilor si impozitul pe constructii”, mai spun oficialii OMV Petrom.
Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom SA dupa deducerea profitului net atribuibil interesului minoritar a fost in primul semestru de 1,38 miliarde de lei, mai mic cu 42% fata de nivelul de 2,39 miliarde de lei inregistrat in primele sase luni ale anului trecut.
In perioada analizata, OMV Petrom a produs 32,72 milioane barili echivalent petrol (bep) de hidrocarburi, in scadere cu 1% fata de 33,2 milioane bep in intervalul ianuarie-iunie 2013.
OMV Austria detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, are 20,64%, Fondul Proprietatea 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.