Afacerea studentilor fara BAC: Maine-poimaine ne cer sa introducem copii de clasa VIII-a la facultate
Toti cei 60.000 de absolventi care au picat Bacalaureatul anul acesta, plus cei care nu s-au prezentat la examen si tinerii fara BAC din anii trecuti se pot inscrie la universitate. Asta teoretic, iar portita de intrare este ordonanta de urgenta care a macelarit legea educatiei. In practica, mai este nevoie de o metodologie a Ministerului pentru ca inscrierile sa se poata face. Cum reactioneaza universitatile? Universitatea Hyperion a lansat deja inscrieri, a publicat taxele de scolarizare pe care trebuie sa le plateasca viitorii cursanti fara BAC, desi nu au baza legala pentru asa ceva, si promit ca le vor da banii inapoi celor inscrisi daca nu apare metodologia. De cealalta parte, universitatile de stat resping categoric posibilitatea de a infiinta astfel de colegii, cu reactii de la: „nici nu se discuta asa ceva, nu intra absolventi fara BAC in universitatea noastra”, pana la „In ce tara traim? M-am saturat de toate abuzurile, de matrapazlacurile si de nimicurile care se introduc pe sub mana in lege”.
- Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat in iunie o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
- OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC si pregatirea elevilor fara Bacalaureat la universitate, in colegii
- Ordonanta spune insa ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
- Colegiile ar trebui sa inceapa cursurile pe 15 septembrie, insa pana la ora publicarii acestui articol, in data de 8 august, Ministerul nu a publicat acea metodologie
HotNews.ro a contactat reprezentantii a 7 universitati, pentru a vedea daca au decis sa organizeze colegii pentru absolventii de liceu fara Bacalaureat. Dintre cele 3 universitati private, una a lansat pe site numele colegiilor, a deschis deja perioada de inscrieri, a publicat si taxele de scolarizare, si anunta ca la terminarea colegiului tinerii vor primi un „atestat” – desi nu are inca baza legala (metodologia) pentru a organiza aceste colegii pentru care inscrie deja tineri. De cealalta parte, reprezentantii universitatilor de stat au fost vehementi impotriva ideii de colegiu pentru tineri fara BAC.
Universitatea Hyperion a lansat inscrierile la colegii, desi nu cunoaste nici durata studiilor, nici ce diploma primesc elevii, nici curriculumul: „Daca normele Ministerului nu vor aparea pana la 15 septembrie, nu vom putea inmatriculta si vom da tinerilor banii inapoi”
Colegiile Universitatii Hyperion
Foto: Hyperion.ro
Universitatea Hyperion a publicat deja o pagina dedicata admiterii la colegii universitare. Aici, posibilii „clienti” afla urmatoarele: „Universitatea Hyperion din Bucuresti infiinteaza, in baza Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 si a OUG 49/30.06.2014, 16 colegii universitare private, pentru care nu este obligatorie promovarea examenului de bacalaureat„.
„Absolventii care obtin atestatul si, ulterior, promoveaza examenul de Bacalaureat isi pot continua studiile la o facultate de profil, conform atestatului, chiar din anul II universitar„, anunta unitatea de invatamant superior particulara.
Taxele de scolarizare publicate pe site sunt intre 2.000 lei si 3.600 lei, universitatea anunta ca studiile de colegiu „vor avea o durata de 1 an”, iar „la finalul anului de studiu, se va sustine un examen teoretic si practic pentru obtinerea unui atestat”. Detalii aici
Anca Gheorghiu
Foto: Hyperion.ro
In realitate, nimic din ce este prezentat pe site nu este 100% sigur, sustin reprezentantii universitatii. Anca Gheorghiu, presedintele senatului Universitatii Hyperion si profesor la Facultatea de Stiinte Economice, a declarat pentru HotNews.ro ca universitatea asteapta metodologia de la Minister. „Noi am dat acordul de principiu pentru organizarea acestor forme postliceale, dar pana nu avem o metodologie clara, este greu de spus ce vom face. Ca o parere personala, un singur an de studii e insuficient pentru aceste colegii. Rectoratul a dispus asa, noi doar am dat acordul de principiu. Daca metodologia va spune altfel, vom modifica. Asteptam sa vedem care va fi organismul care ne va da acreditarea”, sustine aceasta.
Universitatea nu stie nici care este curriculumul sau cine trebuie sa faca programele scolare. „Depinde de normele metodologice daca curriculumul va fi ceva centralizat sau facut de fiecare universitate. Daca aceste colegii vor intra in evaluarea ARACIP (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar) – atunci va fi centralizat, daca vor intra la ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior) – atunci se va aplica autonomia universitara„, a explicat presedintele senatului Universitatii Hyperion.
In ceea ce priveste atestatul pe care universitatea anunta public pe site ca absolventii acestor colegii il vor primi, Anca Gheorghiu a declarat pentru HotNews.ro: „nu stim ce nivel are diploma, asteptam normele. Exista Agentia Nationala a Calificarilor, care are un regim foarte clar cu numarul de ore minimal pentru fiecare calificare profesionala. Putem avea, de exemplu, monitorizarea acestui organism sau a ARACIP-ului, dar pana nu stim exact unde se incadreaza colegiile, nu ne putem pronunta”.
La colegii vor preda „colegii de la Liceul Teoretic Hyperion si se va merge pana la nivel de lector inclusiv”, a sustinut presedintele senatului universitatii. Acesta a precizat ca tinerii cursanti nu vor face in cadrul colegiului pregatire pentru Bacalaureat, ci separat, daca doresc. Senatul universitatii a stabilit deja o cifra de scolarizare de „nu mai mult de 50 de locuri pe fiecare specialitate in parte”. Presedintele Senatului universitar este de parere ca „nu vor veni prea multi in primul an. Multi vor sta acasa sa se pregateasca pentru Bacalaureat si apoi decid ei unde sa invete„.
Intrebata cati absolventi s-au inscris la aceste colegii si ce vor face in cazul in care metodologia nu apare in timpul necesar pentru organizarea colegiilor, Anca Gheorghiu a declarat pentru HotNews.ro: „Intrebari telefonice au fost, dar nu as putea sa va spun date concrete [despre cati absolventi de liceu fara BAC s-au inscris – n.red.], pentru ca nu mai sunt in Bucuresti in acest moment. (…) Daca normele nu vor aparea pana la 15 septembrie, nu vom putea inmatriculta si vom da banii inapoi„.
Gheorghe Bica, prorector al Universitatii „Spiru Haret”: Senatul universitatii a hotarat infiintarea a 23 de colegii, dar deocamdata nu sunt functionale pentru ca nu a aparut metodologia de la Ministerul Educatiei
Gheorghe Bica
Foto: Agerpres
Gheorghe Bica, prorector al Universitatii „Spiru Haret”, a declarat pentru HotNews.ro ca „senatul Universitatii ‘Spiru Haret’ a hotarat infiintarea acestor colegii, dar deocamdata nu sunt functionale pentru ca nu a aparut ordinul de ministru cu metodologia privind organizarea si functionarea colegiilor. Legea Educatiei spune ca Ministerul Educatiei va elabora in acest sens o metodologie, dar ea nu a aparut pana la acest moment. La noi sunt 23 de colegii si ele sunt legate in principal de denumirea facultatilor, sunt o replica a facultatilor, dar cu studii de nivel tertiar nonuniversitar„.
La finalul studiilor, cursantii primesc „o diploma de nivel 3 avansat. Dar este o problema: Registrul National al Calificarilor nu a aparut inca. Pe registrul vechi, ceea ce ar trebui sa se faca in aceste colegii ar trebui sa fie de nivel 3 avansat, mai mult putin decat ce primesc elevii dupa scoala profesionala. Practic, ar fi o tranzitie intre invatamantul profesional si invatamantul universitar„, a explicat pentru HotNews.ro Gheorghe Bica.
Acesta a sustinut ca studiile parcurse prin acest colegiu, de catre tinerii fara BAC, vor putea fi recunoscute la facultate, daca absolventii iau Bacalaureatul intre timp. „Legea prevede la art. 44 alin. 10 ca se pot echivala creditele din invatamantul postliceal in invatamantul universitar, cand exista similitudini de curricula universitara”, a argumentat prorectorul universitatii private.
Potrivit acestuia, „echivalarea creditelor se realizeaza obligatoriu numai pentru absolventii cu diploma de bacalaureat. Deci tanarul vine in acest invatamant tertiar non-universitar in anul I, poate sa dea o sesiune speciala de Bacalaureat in luna martie, si in conditiile in care da BAC-ul eu pot sa ii echivalez studiile. Cursantul care intra la colegiu in septembrie sustine Bacalaureatul in sesiunea speciala din martie, dupa care isi termina colegiul, sa zicem daca acest colegiu are durata de 1 an. In momentul in care absolva colegiul, el se poate decide daca ia certificatul de calificare si se duce pe piata muncii sau cere ca studiile sa ii fie echivalate si sa intre la facultate direct in anul II. Dar el se duce in anul II numai daca are cel putin jumatate din creditele necesare, de exemplu este nevoie de 60 de credite pentru un an universitar si daca la acest colegiu el are 30 de credite care pot fi echivalate, poate trece in anul II”.
Colegiile pe care Universitatea „Spiru Haret” le va infiinta vor avea o durata „de la 1 la maximum 3 ani, in functie de profilul calificarii, asa cum spune legea”. „La aceasta chestiune legata de calificari si durata studiilor, exista norme care spun clar care trebuie sa fie lungimea studiilor pentru fiecare calificare in parte, norme pe care universitatile trebuie sa le respecte”, a precizat Gheorghe Bica.
In ceea ce priveste pregatirea pe care trebuie sa o aiba profesorii care vor preda la aceste colegii, prorector al Universitatii „Spiru Haret” a explicat pentru HotNews.ro ca le pot preda absolventilor de liceu fara BAC „cadrele universitare daca sunt pe profilul curriculei respective sau cadre didactice atrase, care in invatamantul tertiar nonuniversitar trebuie doar sa aiba modulul psihopedagogic, ca si la preuniversitar; deci nu sunt obligate sa aiba doctorat„.
Gheorghe Bica a declarat ca universitatea nu a stabilit inca cifra de scolarizare, „pentru ca asteptam metodologia si apoi sa vedem daca universitatii ii convine sa organizeze aceste colegii. (…) Eu nu stiu ce conditii pun in metodologie. Poate trebuie o serie de acreditari, de evaluari, cine le va face – ARACIP? Nu stiu cum fac ei metodologia”.
Elevii vor plati „obligatoriu” taxa, care „probabil vor fi pe langa cele universitare. De exemplu, taxele pentru invatamantul de licenta sunt de 2.200 de lei pe an, cu exceptia meseriilor reglementate, arhitectura, medicina veterinara – unde taxele sunt de 5.000 – 6.000 lei„, a afirmat prorectorul Universitatii „Spiru Haret”.
„Dar noi, in conditiile in care ne organizam si facem astfel de colegii functionale, trebuie sa asiguram si pregatirea cursantilor pentru Bacalaureat, pentru ca ei sa poata lua examenul. Eu daca am facut un colegiu si am luat un cursant sa ii dau o calificare profesionala, trebuie sa ma ingrijesc sa ii dau si pregatirea la disciplinele fundamentale ca sa ia BAC-ul, trebuie neaparat sa le asiguram profesori de Romana si Matematica, de exemplu„, a declarat acesta, pentru HotNews.ro.
Profesorul a declarat ca „universitatile private nu primesc niciun ban de la stat. Doar cele de stat vor primi bani, de la anul, pentru aceste colegii„.
„In acest moment, noi suntem in stand-by. Dar eu nu prea sunt optimist ca vor veni in sistem multi, pentru ca nu cred eu ca vor avea ei asa pofta de calificare profesionala. Nu cred ca vor veni. Eu cred ca vor incerca la Bacalaureat pana cand il vor lua ca sa se duca la facultate si cei fara Bacalaureat vor folosi in continuate zona de migratie catre tari unde cred ei ca pot face lucruri„, este de parere prorectorul Universitatii „Spiru Haret”.
Intrebat daca este de parere ca este nevoie pe piata muncii de absolventi de astfel de colegii, Gheorghe Bica a declarat pentru HotNews.ro: „Noi, de regula, sondam piata muncii prin comisiile pe care le avem la fiecare facultate, dar avand in vedere urgenta cu care a fost data aceasta OUG, nimeni nu a facut un studiu de impact. Si e destul de greu ca aceste colegii sa fie functionale, avand in vedere ca Ministerul Educatiei nu a publicat nici pana acum, in luna august, metodologia de organizare a colegiilor, iar aceste colegii trebuie sa inceapa in 15 septembrie, odata cu invatamantul preuniversitar. Plus ca nu este timp pentru anuntarea potentialilor cursanti„.
Iosif Urs – presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii Titu Maiorescu: Privesc cu reverza aceasta posibilitate de a infiinta colegii
Iosif Urs
Foto: Agerpres
Universitatea Titu Maiorescu nu a luat inca nicio decizie in aceasta privinta, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Iosif Urs, presedintele Consiliului de Administratie al institutiei de invatamant superior particular. Potrivit acestuia, „este in discutie posibilitatea infiintarii unui asemenea colegiu la Targu Jiu in domeniul medicinei – sa pregatim un fel de asistenti. Dar deocamdata metodologia nu a aparut„.
„Am discutat numai noi, in conducere, aceasta posibilitate, insa nu stim exact ce calificare vor primi copiii care ies din aceste colegii, ce se va intampla cu ei daca unii vor lua Bacalaureatul – sunt intrebari fundamentale pentru infiintarea unui colegiu. Plus ca, personal, cred ca ideea este oarecum de a salva o generatie la care autoritatile nu s-au gandit corespunzator, pentru ca Bacalaureatul depaseste capacitatea acestei generatii. Nu stiu daca noi suntem in stare, cu acest paleativ, sa schimbam situatia„, a afirmat Iosif Urs.
„Daca facultatea este de 3 ani si colegiul e de 2 ani, aproape ca nu mai e nicio diferenta. Pe de alta parte, daca aceste colegii vor fi de un an, sunt foarte reduse posibilitatile de a le conferi acestor tineri care nu au luat bacalaureatul abilitati folositoare pentru piata muncii. El nu a luat bacalaureat, ce pot sa ii fac, ce competente pot sa ii dau eu intr-un an de zile? Plus ca dupa un an sau doi el poate lua bacalaureatul si poate sa ma intrebe: pot eu sa ii recunosc un an ca sa il bag in anul doi la facultate? Sunt intrebari la care nu am gasit raspuns. As accepta aceste colegii ca un sprijin pentru unii tineri, dar ma gandesc: ce fac eu cu ei peste un an sau doi?”, a continuat presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii Titu Maiorescu.
„Privesc cu reverza aceasta posibilitate de a infiinta colegii, pentru ca nu stiu cat le este de folos tinerilor. Pentru un procent de 10% daca le-ar folosi munca aceasta, nu mi se pare potrivit. Efortul de a organiza, de face baza materiala e mult prea mare in raport cu eficienta„, a afirmat acesta pentru HotNews.ro.
Iosif Urs a precizat ca „guvernul a hotarat sa transfere, culmea, catre universitar o categorie care nu are acces la universitar, nu s-a gandit ca aceste probleme sa se rezolve la preuniversitar. O scoala profesionala ar fi potrivita. Lovim acum in intregul sistem. Ca sa ai acces in invatamantul superior, trebuie sa ai maturitatea de a lua bacalaureatul.Ministerul nu a gasit resursele necesare de a face ca acesti copii sa treaca bacalaureatul si ni i-a dat noua sa ii pregatim„.
Constantin Rusu, presedintele Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi: In ce tara traim? M-am saturat de toate abuzurile, de matrapazlacurile si de nimicurile care se introduc pe sub mana in lege
Constantin Rusu
Foto: Ziarul de Iasi
Constantin Rusu, presedintele Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, a declarat pentru HotNews.ro ca respinge categoric infiintarea unor astfel de colegii in cadrul universitatii. „In ce tara traim? In materie de chestiuni de factura politica, eu nu fac declaratii. Dar m-am saturat de toate abuzurile, de matrapazlacurile si de nimicurile care se introduc pe sub mana in lege si pe care o universitate cum este a noastra, de excelenta si de mare prestigiu, ar putea sa le aplice„, a afirmat pentru HotNews.ro profesorul Constantin Rusu.
Citeste mai jos declaratiile integrale acordate HotNews.ro de catre profesorul Constantin Rusu, presedintele Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi:
- Mi se pare o porcarie aceasta Ordonanta de Urgenta si daca in asta sta reforma invatamantului romanesc, eu m-as intoarce oricand la reforma lui Spiru Haret.
- Nu asa se face invatamant superior in Romania, nu asa se combate somajul, nu se iau oameni de pe strada si se aduc in universitati.
- Nu voi face niciun compromis in acest fel, sper ca nu vorbesc doua limbi diferite fata de domnul rector, dar nu voi accepta niciodata ca in Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi sa imi intre absolventi fara bacalaureat. Nu au decat cei care iau bani pe cai absconse sa faca asta.
- Nu, niciodata, atata timp cat un elev nu ia BAC-ul – si in ultimul timp a inceput sa se revina cat de putin la parametri de normalitate cu bacalaureatul – nu acceptam sa intre. Ce, suntem clubul CFR?
- In perioada asta, Senatul nu are activitate, urmatoarea sedinta este in 25 septembrie, cand vom discuta lucruri extrem de serioase, validarea posturilor de concurs – si aici au fost probleme. Nu e permis ca Ministerul sa ne trimita locurile la doctorat in iulie, cand eu am concurs la doctorat in septembrie. Deci eu trebuie sa ma fac frate cu dracul, ca sa pot suporta, pentru ca ministrii nostri au mai multa grija de politica, decat de invatamant.
- Suntem efectiv faultati, fiindca in loc sa se regandeasca posibilitatea finantarii, se finateaza otova. Si atunci universitatile mari sunt cele perdante.
- Sunt obligat sa imi dau demisia, daca se va intampla sa se faca astfel de colegii, pentru ca nu mi se pare normal ca un absolvent fara BAC sa fie student. Atunci ne batem joc de tot, de Bologna, de UE, de tot. Nu asa se face reforma in invatamantul superior, asteptam competenta, dirijarea fondurilor spre valori, nu spre nonvaloare, sa vina o stare de normalitate.
- Dar ce sa discut? Maine-poimaine ne cer sa introducem copii de clasa VIII-a. Sa nu isi bata cineva joc de noi, sa ne bage in mocirla si apoi sa ne spuna ca ne-am murdarit. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi nu va face compromisuri.
Universitatea din Bucuresti: Nu ne intereseaza sa infiintam colegii pentru tinerii care nu au luat Bacalaureatul
Maria Voinea
Foto: Agerpres
Maria Voinea, prorector al Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca „in niciun caz Universitatea din Bucuresti nu va adopta o astfel de masura. Suntem hotarati impotriva unei astfel de hotarari, nu ne intereseaza sa infiintam colegii pentru tinerii care nu au luat Bacalaureatul. Noi suntem o universitate de excelenta si ca atare nu vom face asa ceva. Chiar am discutat in ultimele zile cu domnul rector si nu agream o astfel de posibilitate„.
„Decizia nu a fost luata in Senatul universitatii, dar nici nu mai are rost sa punem aceasta problema in Senat, atata vreme cat conducerea executiva, respectiv rectorul, nu agreeaza aceasta posibilitate. Noi chiar am discutat problema, la nivelul conducerii universitatii, si am fost toti foarte categorici, nimeni nu a avut alta parere. A fost unanimitate in respingerea acestei posibilitati.Nici nu se pune problema sa primim tineri fara bacalaureat in universitate. Suntem foarte exigenti in aceasta eventualitate si nici anii trecuti nu acceptam ca studentul sa ramana inmatriculat fara diploma de bacalaureat in original, deci eram si suntem foarte severi la aceste conditii de legalitate„, a explicat profesorul Maria Voinea, prorector Universitatea din Bucuresti, pentru HotNews.ro.
Amintim ca Universitatea din Bucuresti a reactionat dur si la aparitia Ordonantei de Urgenta, sustinand ca „este nedemocratica si daunatoare modificarea repetata a Legii Educatiei„.
Universitatea Babes-Bolyai: Suntem universitate de cercetare avansata si educatie si consideram ca la acest nivel trebuie sa ajunga doar cei care au facut fata Bacalaureatului
Anna Soos
Foto: Ubbcluj.ro
Soos Anna, prorector al Universitatii Babes-Bolyai, a declarat pentru HotNews.ro ca Senatul universitatii nu a discutat posibilitatea infiintarii de colegii pentru absolventii de liceu fara Bacalaureat pentru ca ordonanta de urgenta a aparut dupa ultima sedinta a senatului universitatii. „Am discutat insa in cadrul conducerii si consideram ca aceste colegii sunt de fapt pentru licee si Universitatea Babes-Bolyai nu va organiza aceste colegii„, a explicat pentru HotNews.ro profesorul Soos Anna.
Prorectorul Universitatii Babes-Bolyai a declarat pentru HotNews.ro ca „noi am analizat statutul nostru de universitate de cercetare avansata si educatie[statut conferit de clasificarea universitatilor din 2011 – n.red.]si consideram ca la acest nivel trebuie sa ajunga doar cei care au facut fata Bacalaureatului„.
Pavel Nastase, rector ASE: Amestecul asta intre invatamantul universitar si invatamantul postliceal nu stiu daca a mai existat sau daca mai exista undeva
Pavel Nastase
Foto: Agerpres
Pavel Nastase, rector al Academiei de Studii Economice (ASE), a declarat pentru HotNews.ro ca „deocamdata noi nu am luat o decizie in sensul acesta, abia in septembrie cand ne vom intoarce din vacanta va fi o discutie si vom vedea daca ni se potriveste si daca avem resurse pentru asa ceva. Din cate am inteles, trebuie sa ai o capacitate institutionala pe specializarea respectiva, ori pe domeniul economic majoritatea calificarilor sunt pe studii superioare, adica pe invatamant universitar. Pentru invatamant preuniversitar sunt liceele economice care pregatesc copii si nu stiu ce zona de calificari s-ar acoperi pentru ca cei care ar face astfel de colegii, ce anume ar corespunde pe piata muncii. Deocamdata vrem sa analizam cu multa atentie„.
„Amestecul asta intre invatamantul universitar si invatamantul postliceal nu stiu daca a mai existat sau daca mai exista undeva. Si eu am retineri, dar fara sa am o analiza serioasa, ma abtin sa fac aprecieri pro sau contra. Evident ca orice tara trebuie sa asigure serviciile educationale in concordanta cu cerintele care exista si cred ca aceasta posibilitate a venit pentru ca avem un Bacalaureat foarte riguros si cu o rata de trecere scazuta fata de ce era inainte. Mie mi se pare o rata normala, eu cand am dat bacalaureat era 10%, dar au fost alte vremuri, nu se pot compara aceste momente„, a explicat pentru HotNews.ro rectorul Pavel Nastase.
„Dar eu cred ca acest amestec intre universitar si postliceal la acest domeniu economic… Anual avem un numar foarte mare de economisti licentiati si acum sa vin sa fac un colegiu in care sa scot absolventi de postliceala, in conditiile in care am si licee cu aceasta calificare, asta inseamna ca vin cu un segment in care nu imi dau seama ce se intampla pe piata fortei de munca. Ma gandesc unde ar putea ajunge acesti absolventi”, a continuat rectorul ASE. Acesta a precizat pentru HotNews.ro ca „nu mai este timp” ca aceste colegii sa fie organizate astfel incat sa-si deschida portile in septembrie anul acesta.
Informatii de Background
Guvernul Ponta a modificat radical Legea Educatiei Nationale printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta Executivului pe 26 iunie 2014, publicata in Monitorul Oficial pe 30 iunie 2014 si contrasemnata de ministrul Educatiei nationale, Remus Pricopie. Ordonanta a schimbat 97 de prevederi ale legii si a introdus, printre altele, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de Bacalaureat si infiintarea de colegii – in universitati – pentru absolventii de liceu care au picat Bacalaureatul si pentru cei care nu s-au dus la examen.
Care sunt prevederile din OUG 49/2014 care dau nastere colegiilor pentru tineri fara BAC:
4. La articolul 44, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (3 1) si (3 2), cu urmatorul cuprins:
(3 1) Invatamantul postliceal se organizeaza in scoli postliceale cu personalitate juridica sau ca structuri fara personalitate juridica, in cadrul liceelor cu personalitate juridica, ori in colegii in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate.
(3 2) Organizarea si functionarea invatamantului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
5. La articolul 44, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(7) Cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal de stat se aproba prin hotarare a Guvernului. Prin exceptie, cifra de scolarizare pentru invatamantul postliceal de stat finantat integral de catre solicitanti, persoane fizice sau juridice, se aproba, prin decizii, de inspectoratele scolare ori, prin hotarari, de senatele universitare si se comunica Ministerului Educatiei Nationale.
6. La articolul 44, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (7 1) si (7 2), cu urmatorul cuprins:
(7 1) Pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti.
(7 2) Incepand cu anul scolar 2015-2016, cifra de scolarizare si mecanismul de finantare pentru invatamantul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat, se aproba prin hotarare a Guvernului. Finantarea de baza pentru colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat se asigura la nivelul standardelor de cost pentru invatamantul preuniversitar.
10. La articolul 78, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmatorul cuprins:
(12) In situatia in care absolventii studiilor liceale nu au sustinut/nu au promovat examenul national de bacalaureat, acestia pot beneficia de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unitatilor de invatamant liceal, precum si la nivelul institutiilor de invatamant superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singura data de finantare pentru a participa la cursurile de pregatire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregatire in vederea promovarii examenului national de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educatiei Nationale, se desfasoara potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.
Citeste si: