Lideri UDMR il critica pe seful SRI dupa declaratiile lui anti-autonomiste: Omul nascut mincinos e cel mai periculos / Serviciile secrete sa nu intre in deciziile politice/ Maior sa nu caracterizeze ambitiile politice
Liderii UDMR Laszlo Borbely si Verestoy Attila si alti politicieni maghiari din Romania critica dur Serviciul Roman de Informatii, dupa ce directorul SRI, George Maior, a declarat ca institutia trebuie sa fie atenta ca propaganda Ungariei sa nu se transforme in obtinerea autonomiei teritoriale a maghiarilor din Transilvania.
„Noi, ca structura de informatii, trebuie sa urmarim ca aceasta propaganda sa nu se transforme in masuri operationale pe teritoriul Romaniei, adica obtinerea autonomiei teritoriale. Ca parere personala, revalorizarea mandriei nationale printr-un nationalism de secol XIX – nu ma refer neaparat la dl. Viktor Orban – este o greseala”, a spus Maior, intr-un interviu la Adevarul Live.
Publicatia de limba maghiara din Transilvania Kronika a luat reactii de la politicienii maghiari din Romania, care au criticat dur SRI.
- Laszlo Borbely, vicepresedintele politic al UDMR, deputat: „Diferitele ambitii politice nu trebuiesc caracterizate de catre directorul SRI, pentru ca acestea nu intra in competenta serviciilor secrete”.
In lumina acestora nu este surprinzator ca la sfarsitul anului trecut Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea descentralizarii a adaugat politicianul. „Dupa aceste evenimente sarcina noastra este sa explicam si sa facem cunoscut opiniei publice romanesti ca autonomia, respectiv demolarea sistemului centralizat este interesul tuturor si nu doar scopul expres al maghiarilor” ¬ a subliniat Borbely.
- Verestoy Attila, senator UDMR, membru al Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, a sustinut ca in statele civilizate si democratice serviciile secrete nu pot sa intervina in deciziile politice si nu pot sa aiba nicio parere asupra acordurilor dintre fortele politice legitime.
Verstoy a mai aratat ca infiintarea unui sistemul complex de autonomie poate fi realizat prin acordul dintre majoritate si minoritate dar serviciile secrete nu pot nici ajuta, nici impiedica autonomia teritoriala.
„Intr-o democratie serviciile secrete nu pot sa intervina in deciziile politice, nici nu pot sa exprime un punct de vedere asupra acestora. Realizarea programelor politice intra in atributia Parlamentului, a Guvernului, a autoritatilor locale si a partidelor politice” ¬ a declarat pentru Kronika politicianul UDMR.
Verestoy a precizat ca nu stie in ce context a intervenit declaratia lui Maior, dar a apreciat ca nicaieri in lume, sistemele de autonomie acceptate si de majoritate, nu pericliteaza stabilitatea unui stat, dimpotriva il intaresc. „Chiar daca incet, UDMR isi va atinge scopul” ¬ a incheiat senatorul de Odorheiu Secuiesc.
- Deputatul UDMR Marton Arpad considera ca SRI nu are ca sarcina impiedicarea autonomiei, dar se poate ca momentan aceasta sa fie optiunea politica si sa fi primit acest ordin. Parlamentarul UDMR a amintit ca in atributiile unui serviciu secret intra securitatea nationala, securitatea cetatenilor, dar in statele nedemocratice primeste si alte sarcini.
Aceasta a mai adaugat ca intr-un an electoral, atat stanga cat si dreapta, respectiv serviciile secrete apeleaza la „pericolul maghiar”, intotdeauna exista cerere pentru ura impotriva minoritatilor, aceasta retorica aducand voturi.
„Problema cu atunomia in Romania este ca toata lumea vorbeste in termeni generali: maghiarii vad rezolvarea tuturor problemelor lor in autodeterminare, pe cand romanii vad dezmembrarea statului. Daca vom supune dezbaterii publice proiectul de autonomie, multi vor fi nervosi, dar putem sa le explicam celor care vor ce dorim noi si faptul ca autonomia nu este un pericol, asa cum, din cand in cand, apare acest fapt in rapoartele serviciilor secrete¬ ¬ a spus Marton.
- Toro T. Tibor, presedintele Partidului Maghiar Popular din Transilvania, a declarat, pentru Radio Lanchid, ca SRI-ul utilizeaza metode ce amintesc de cele ale Securitatii, dar chiar si asa, nu trebuie renuntat la intentiile de autonomie. El a afirmat ca pozitia Bucurestiului nu este argumentata, deoarece organizatiile care militeaza pentru atunomie nu isi desfasoarea activitatea in secret, iar autoguvernarea ar fi si in interesul romanilor.
- Izsak Balazs, presedintele Consilului National Secuiesc, considera ca dupa 25 de ani de la desfiintarea Securitatii, SRI-ul inca este intr-o eroare de roluri. „Urmand traditiile predecesorilor, chiar si in zilele noastre, serviciul secret considera ca este o politie politica. Faptul ca vom avea autonomie sau nu, respectiv ce tip de autonomie este o chestiune pur politica, nu de securitate nationala. Din pacate, directorul SRI considera ca trebuie sa aiba influenta asupra posibilelor schimbari administrative ale statului”.
Izsak a mai declarat ca este o certitutine faptul ca politia politica peste tot a constituit institutia in care s-a concetrat prostia umana. „Se pare ca si in Romania a ramas la fel” ¬ a afirmat Izsak.
- Raduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc, explica declaratiile lui Maior prin faptul ca Romania traieste intr-o minciuna ce dateaza din 1 decembrie 1918. „Omul nascut mincinos este cel mai periculos, pentru ca in toata viata sa face totul pentru a isi masca miniciuna. Si Romania a facut acest lucru si face acest lucru prin cei care au lucrat si lucreaza in Siguranta, Securitate, in SRI sau posibil in structurile care functioneaza sub alta denumire sau in mass-media, organizatii civiel”.
Raduly considera ca dezvaluirea liderului SRI nu aduce nimic nou pe langa declaratia premierului Victor Ponta, care a spus ca Romania a intervenit din „reflex” in procesul de respingrere a Minority SafePack. „Romania se comporta din reflex in minciuna inerenta, iar din aceasta cauza, din 1918, cine nu este roman si ortodox, toti sunt suspecti in aceasta tara” ¬ a incheiat Raduly Robert, membru al UDMR.