Sari direct la conținut

Termen 16 octombrie 2014 – ONG-urile pot propune proiecte de mediu la CE pentru finantari totale de 44 milioane euro

HotNews.ro

ONG-urile din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, pot accesa linii de finantare europeana in valoare totala de 44,26 milioane de euro, in proiecte privind schimbarile climatice, termenul de depunere a propunerilor de proiecte la Comisia Europeana fiind 16 octombrie.

Potrivit unui comunicat de presa emis miercuri de Reprezentanta CE in Romania, executivul comunitar „a lansat prima cerere de propuneri in cadrul unui nou program de finantare care vizeaza proiectele destinate combaterii schimbarilor climatice”.

Prin intermediul subprogramului LIFE pentru politici climatice, in 2014 va fi pusa la dispozitie suma de 44,26 milioane de euro, in scopul dezvoltarii si implementarii unor solutii inovatoare care sa raspunda provocarilor legate de schimbarile climatice in intreaga Europa, a precizat sursa citata.

„Termenul pentru depunerea propunerilor de proiecte este 16 octombrie 2014. Urmatoarea cerere de propuneri, care va fi lansata in aceasta toamna, va viza acordarea de granturi de functionare organizatiilor non-profit active la nivel european in domeniul mediului si al politicilor climatice”, subliniaza CE.

Subprogramul mentionat face parte din programul LIFE 2014-2020 al UE, prin intermediul caruia urmeaza sa fie pusa la dispozitie, in urmatorii sapte ani, suma de 864 de milioane de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Fondurile respective vor contribui, de asemenea, la o mai buna comunicare, cooperare si diseminare a informatiilor privind atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea.

„Organizatiile interesate sunt incurajate sa demareze actiunile de pregatire cat mai curand posibil, prin dezvoltarea ideilor lor de proiecte, prin formarea de parteneriate cu partile interesate relevante si prin identificarea sprijinului financiar complementar”, mentioneaza Comisia Europeana.

Potrivit Comisiei, in mod special sunt binevenite proiectele transnationale, intrucat „cooperarea transfrontaliera este esentiala pentru a garanta indeplinirea obiectivelor climatice ale UE”.

„Prin noul subprogram LIFE pentru politici climatice se pun la dispozitie mai multe fonduri decat oricand pana acum, in beneficiul unor proiecte inovatoare in domeniul politicilor climatice, in intreaga Europa. Acest lucru va contribui la aparitia unor tehnologii de varf cu emisii scazute de dioxid de carbon si la implementarea, pe o scara mai larga, a solutiilor disponibile deja in domeniul politicilor climatice. Aceste fonduri vor contribui, de asemenea, la realizarea obiectivelor UE in materie de legislatie si de politici climatice. Actuala cerere de propuneri de proiecte vizeaza proiectele-pilot, proiectele demonstrative si proiectele de bune practici”, a declarat Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice.

LIFE este un program de finantare al UE, lansat in 1992, prin intermediul caruia au fost cofinantate peste 4 000 de proiecte. Programul LIFE pentru mediu si politici climatice 2014-2020 al UE acopera doua perioade de programare: 2014-2017 si 2018-2020. Pentru prima perioada, s-a alocat un buget in valoare de 449,2 milioane de euro politicilor climatice, din care suma de 44,26 de milioane de euro va fi pusa la dispozitie in cadrul cererii de propuneri din 2014.

Aceste fonduri fac parte integranta din sprijinul acordat activitatilor privind schimbarile climatice in cadrul bugetului UE pentru perioada 2014-2020. Subprogramul LIFE pentru politici climatice va putea finanta, de asemenea, un numar mai mare de proiecte prin atragerea de fonduri din sectorul privat, provenite din imprumuturi si garantii acordate de catre bancile locale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro