Tribunalul Bucuresti recunoaste ca Nicu Covaci este autorul unor melodii preluate de Baniciu, dar nu-i da despagubiri. Baniciu: Eu nu am pierdut nimic, publicul a pierdut
Tribunalul Bucuresti (TB) i-a recunoscut lui Nicu Covaci dreptul de autor pentru unele melodii din repertoriul trupei Phoenix, care au fost preluate si interpretate de Mircea Baniciu si Iosef Kappl, dar i-a respins cererea de acordare a unor daune materiale si morale, decizia nefiind definitiva, relateaza agentia Mediafax.
Cantaretul Mircea Baniciu a declarat miercuri, dupa pronuntarea deciziei, ca sentinta este „profund imorala”, precizand, totodata, ca el nu a pierdut nimic, insa publicul a pierdut cel mai mult.
„Nu am pierdut nimic in acest proces. Am fost dat in judecata de Nicu Covaci pentru ca in ultimii 20 de ani am cantat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fara a avea acordul sau si pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale si morale in valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann cate 10.000 de euro. Sentinta judecatorilor a fost ca nu avem nimic de platit acestui om, care oricum in aceasta perioada a incasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretarilor noastre. Totusi, la cererea lui Nicu Covaci, judecatorii au acceptat ideea ca nu avem voie sa interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. As dori sa spun ca atat in formula Mircea Baniciu & Band, cat si in trupa Pasarea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine si respectiv Ioji Kappl”, a declarat Mircea Baniciu.
El a precizat ca la cererea publicului a intrepretat la fiecare concert doua-trei piese de pe albumele „Cei ce ne-au dat nume” si „Mugur de fluier”, piese la care Baniciu a declarat ca a contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii ’70.
„Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. Nicu Covaci si-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au apartinut niciodata”, a spus Mircea Baniciu.
El a mentionat ca acesta este motivul pentru care, de la Revolutie si pana in prezent, trupa Phoenix „nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil” si si-a schimbat de numarate ori componenta.
„Consider ca aceasta decizie este profund imorala, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele aparute in perioada ’71-’75 au fost compuse in cea mai mare parte impreuna, in sala de repetitii in care erau prezenti cativa oameni (membrii trupei, textierii, sunetistii formatiei). In ce ma priveste, am la randul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri indragite de public ulterior perioadei Phoenix”, a spus Mircea Baniciu.
El considera ca „cel mai mult a pierdut publicul romanesc, caruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzica ajunsa legenda, in interpretarea ei originala”. „Probabil ca va veti bucura de acum inainte de superba voce si chitara a lui Nicu Covaci, daca va mai avea vreun public care sa-i asculte melodiile”, mai spus Baniciu.
Solutia a fost pronuntata, miercuri, de Tribunalul Bucuresti – Sectia a III-a Civila.
„Ia act de renuntarea la judecata capetelor de cerere reconventionala privind despagubirile materiale si morale ale paratilor Mircea Baniciu si Iosef Kappl. Admite in parte cererea principala a reclamantului Covaci – Haase Nicolae. Constata calitatea de autor a reclamantului, cu privire la piesele declarate la U.C.M.R. – ADA (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturile de Autor, n.r.), inclusiv referitor la operele muzicale pretinse de parati ca fiind opere comune interpretate de formatia ᅡPhoenixᅡ. Respinge ca neintemeiat capatul cererii principale privind constatarea incalcarii de catre parati a dreptului de autor al reclamantului. Respinge ca neintemeiate capetele de cerere trei si patru privind obligarea paratilor la plata daunelor materiale si a daunelor morale. Dispune interzicerea comunicarii publice in orice forma de prezentare directa, precum si modificarea operelor al caror autor este reclamantul, de catre parati. Respinge ca neintemeiat ultimul capat de cerere principala. Respinge ca neintemeiate cererile reconventionale formulate de parati” se arata in minuta deciziei.
Nicu Covaci i-a dat in judecata pe Mircea Baniciu, Josef Kappl, Manfred Neumann si Radu Almasan in 2013. Obiectul procesului inregistrat pe 25 aprilie 2013 la Tribunalul Bucuresti este „drept de autor si drepturi conexe”. Decizia poate fi atacata cu apel in 30 zile de la comunicare.
Avocata Ondina Pana, care l-a reprezentat in instanta pe Nicu Covaci, a declarat ca acesta a solicitat instantei „sa i se recunoasca calitatea de autor asupra tuturor pieselor care se regasesc inregistrate la UCMR-ADA”.
„Instanta a constatat calitatea pieselor declarate la UCMR-ADA, deci toate cele o suta de piese care sunt la UCMR sunt recunoscute de instanta ca fiind creatia autorului unic Nicolae Covaci”, a mai spus Ondina Pana.
Intrebata daca instanta le-a interzis lui Mircea Baniciu si Iosef Kappl sa mai interpreteze piesele din repertoriul Phoenix, Ondina Pana a spus: „N-as putea sa spun acest lucru, pentru ca din ce s-a publicat nu imi dau seama de acest aspect. Vom astepta hotararea judecatoreasca ca sa vedem motivarea integrala”.
Infiintata in anul 1962, in Timisoara, ca formatie scolara, sub numele Sfintii, formatia Phoenix a devenit in scurt timp un reper al tinerei generatii.
Dupa 1971, in contextul foarte dificil al „noii revolutii culturale” a regimului Ceausescu, Phoenix a schimbat radical formula si stilul, inventand etno-rock-ul si promovand un limbaj muzical in egala masura revolutionar si restaurator al traditiei autentice.
Intre 1977 si 1989, trupa a activat in Germania, unde a renascut ca Transsylvania-Phoenix, a castigat marele premiu al Deutsche Phono-Akademie, continuand sa promoveze inovatia muzicala si experimentand directii noi. Din 1990, Phoenix s-a intors acasa si a redevenit purtatoarea de cuvant a generatii de fani.
In prezent, formatia Phoenix este alcatuita din Costin Adam (voce), Dan Albu (chitara, backing vocals), Dzidek Marcinkiewicz (clape, backing vocals), Volker Vaessen (bass), Ionut Micu (baterie), Sergiu Corbu Boldor (vioara, backing vocals) si Nicu Covaci (chitara, voce).
Muzician si solist roman, Mircea Baniciu s-a remarcat in muzica romaneasca la inceputul anilor 1970 ca solist al formatiei Phoenix (alaturi de Nicu Covaci, Josef Kappl, Costin Petrescu si Valeriu Sepi). In aceasta formula au fost lansate unele dintre cele mai populare albume rock si hituri absolute ale trupei: „Cei ce ne-au dat nume” (1972), „Mesterul Manole” (EP, 1973), „Mugur de fluier” (1974).
Odata cu plecarea colegilor sai din tara, in 1977, Baniciu incepe o cariera solo, timp in care scoate pe piata un EP si patru albume: „Tristeti provinciale”, „Ploaia”, „Secunda 1” si „Secunda 2”. In 1992, fondeaza Pasarea Colibri, impreuna cu Florian Pittis, Mircea Vintila si Vlady Cnejevici si canta in acesta formula vreme de zece ani, timp in care lanseaza pe piata un DVD si cinci albume: „In cautarea cuibului pierdut”, „Ciripituri”, „Cantece de bivuac”, „Inca 2000 de ani” si „Pasarea Colibri 10 ani”. In 2002, revine in trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar „Phoenix 40 de ani”. In urmatorii ani lanseaza cu Phoenix albumul „Baba Novak”, apoi isi continua cariera solo si deruleaza simultan si alte proiecte – „Pasarea Colibri”, „Tandreturi pentru femei cu cei patru corifei” (impreuna cu Mircea Vintila, Alexandru Andries si Nicu Alifantis).
Compozitor si basist devenit celebru ca membru al trupei Phoenix, inca din 1970, Josef Kappl canta si la vioara, flaut drept, dar este si vocalist.