Sari direct la conținut

Scriitorul Andrew Solomon acuza Biblioteca Centrala Universitara ca a cenzurat o conferinta pe care acesta trebuia sa o tina in aula cladirii, dupa ce conducerea institutiei a aflat ca se va discuta despre identitatea gay

HotNews.ro
Andrew Solomon, Foto: Humanitas
Andrew Solomon, Foto: Humanitas

Intr-un anunt postat pe Facebook, Scriitorul Andrew Solomon acuza Biblioteca Centrala Universitara ca a cenzurat o conferinta pe care acesta trebuia sa o tina in aula cladirii, dupa ce conducerea institutiei a aflat ca se va discuta despre identitatea gay. Reprezentantii fundatiei Accept, care erau parteneri la oragnizarea evenimentului, sustin ca conducerea BCU si-a dat acordul informal pentru organizarea evenimentului dupa care l-au anulat cand au aflat tema conferintei. HotNews.ro a incercat sa vorbeasca cu directorul adjunct al institutiei, Voichita Dragomir, insa aceasta nu a fost de gasit.

„My book is climbing the bestseller list here in Romania – but my lecture at the National Library in Bucharest was canceled when the administration found out I would talk about gay identity. Never think the battles are won”, a postat scriitorul pe Facebook.

Reprezentantii societatii Accept spun ca initial conducerea BCU a fost de acord cu organizarea evenimentului dupa care s-au razgandit.

„Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” a fost solicitata ca partener instutional de catre Asociatia ACCEPT pentru gazduirea unei prelegeri publice sustinuta de domnul Andrew Solomon, reputat jurnalist, psiholog si scriitor. Aceasta prelegere avea ca tema „Cine suntem – sexualitati si identitati in secolul 21” si avea ca punct de plecare „Demonul Amiezii. O anatomie a depresiei”, volum publicat in Romania de editura Humanitas. Reprezentantii BCU au participat la o intalnire cu Directorul ACCEPT, Florin Buhuceanu, si doamna Leslie Hawke, prietena si reprezentanta a autorului, in care a fost discutata formal posibilitatea organizarii prelegerii lui Andrew Solomon in Aula bibliotecii. In urma discutiei, reprezentantii BCU au oferit un acord informal si instructiuni privind realizarea formalitatilor pentru a putea beneficia de spatiu”, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei.

„Parteneriatul ar fi trebuit concretizat prin semnarea unui contract de comodat intre ACCEPT si BCU, insotit de o solicitare formala pentru utilizarea Aulei bibliotecii. Ambele documente au fost depuse la sediul BCU de catre ACCEPT, insa nu s-a primit niciodata un raspuns formal de refuz la solicitarea organizatiei si nici o explicatie ulterioara pentru lipsa totala de comunicare”, mai sustin reprezentantii fundatiei Accept.

„Ce ar trebui inteles din asta? O organizatie de drepturile omului care apara persoanelor LGBT din Romania nu poate beneficia de un spatiu in cea mai importanta biblioteca din Bucuresti? Un eminent scriitor si jurnalist american nu ar trebui sa vorbeasca despre identitate si sexualitate intr-o institutie de cultura? Cartile autorilor gay romani si straini vor fi dezavuate in mediul academic si literar din cauza orientarii sexuale a scriitorilor?” a declarat Florin Buhuceanu, director al Asociatiei ACCEPT.

Intrebata de Mediafax de ce nu s-a mai organizat conferinta lui Andrew Solomon la BCU, Voichita Dragomir, directorul adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), a spus: „A fost doar o discutie, a fost o proasta comunicare. Noi nu am semnat absolut niciun contract de comodat sau de parteneriat cu organizatorii. A fost doar o discutie. Ca nu s-a finalizat din cauza unei proaste comunicari, a unei proaste abordari…”.

Prelegerea lui Andrew Solomon a avut totusi loc in data de 14 iunie, in sala de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” (UNATC).

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu TRANSform, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si al Facultatii de Film a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”. Publicul a fost numeros.

Deputatul Remus Cernea a trimis Ministerului Educatiei o scrisoare in care cere ca responsabilii din Biblioteca Centrala Universitara sa fie pedepsiti.

„Un astfel de incident, cu ecouri nationale si internationale, este un abuz si poate stirbi grav prestigiul institutiei dar si pe cel al Romaniei ca stat. In nici o democratie veritabila si in nici o tara civilizata astfel de incidente nu se pot petrece. Va rog, domnule ministru, sa investigati cele petrecute pentru a clarifica situatia, sa trageti la raspundere pe cei vinovati si sa faceti un gest reparatoriu fata de domnul Andrew Solomon, adresandu-i scuze pentru incidentul petrecut si pentru situatia delicata in care domnia sa a fost pus”, cere Remus Cernea.

Andrew Solomon este un autor american cunoscut si premiat, iar cartile lui au devenit best seller. Este editorialist pentru The New York Times, The New Yorker, Artforum, Travel and Leisure si alte publicatii, abordand o plaja larga de teme. Cartea „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei” a obtinut, in anul 2001, National Book Award si a fost finalista, in 2002 a Premiului Pulitzer, fiind inclusa de catre The New York Times in topul celor mai bune 100 de carti ale decadei.

Ultima carte a autorului, publicata in 2012, „Far from the Tree: Parents, Children, and the Search for Identity”, a obtinut, la randul ei, mai multe premii printre care se numara National Book Critics Circle Award.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro