Sari direct la conținut

Micii romanesti, fabricati dupa reteta traditionala, vor putea fi exportati in UE, de la 25 iunie

HotNews.ro

Regulamentul CE care permite folosirea bicarbonatului de sodiu pentru fabricarea micilor a fost publicat, joi, in Jurnalul Oficial al UE, astfel ca, incepand cu 25 iunie, acest produs va fi putea fi exportat in toate tarile Uniunii Europene, transmite Mediafax.

Romaniei i s-a facut o derogare pentru folosirea bicarbonatului de sodiu si a altor aditivi necesari prepararii pastei de mici, prin Regulamentul nr. 601/2014 al Comisiei din 4 iunie de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne.

Documentul a fost publicat, joi, in Jurnalul Oficial al UE, astfel ca, de la 25 iunie, micii vor putea fi exportati in spatiul comunitar, dupa mai bine de un an in care au existat preocupari cu privire la pregatirea micilor dupa reteta traditionala, care presupune folosirea bicarbonatului de sodiu si a altor aditivi alimentari, interzisi de Uniunea Europeana in produsele din carne.

In Anexa II, se arata ca pentru prepararea micilor se pot folosi carbonati de sodiu, acid carminic (colorant rosu), precum si zaharuri si melase caramelizate.

Controversele au aparut in vara anului trecut, inainte de intrarea in vigoare, la 1 iunie 2013, a unui regulament european care interzicea folosirea unor aditivi alimentari in produsele din carne. Printre aditivii interzisi figurau bicarbonatul de sodiu, un conservant si un antioxidant folositi in reteta traditionala de mici.

Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH) al Uniunii Europene a votat in data de 10 martie autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu, ca ingredient in prepararea traditionala a micilor, ceea ce va permite exportul acestor preparate pe piata UE, informa la acea vreme Comisia Europeana.

Comitetul, prezidat de Comisia Europeana, a acceptat astfel o cerere a Romaniei privind autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu pentru mici, acest ingredient fiind considerat indispensabil in reteta romaneasca a acestor preparate.

Decizia SCFCAH inseamna nu numai ca micii romanesti pot fi produsi in continuare dupa reteta traditionala, dar pot fi si exportati pe piata europeana, a declarat atunci comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro