Politic Show: Laszlo Tokes: "Se duce o taraganeala in jurul autonomiei, cu ochii pe Bucuresti"; Au inceput miscarile de trupe in PNL: Mai multi primari se delimiteaza de conducerea centrala; Sondaj INSCOP Romanii sunt categorici: Coruptii trebuie sa plateasca pentru faptele lor
Laszlo Tokes: „Se duce o taraganeala in jurul autonomiei, cu ochii pe Bucuresti”. Prezent astazi la Sfantu Gheorghe, in Covasna, liderul CNMT a declarat ca principala intrebare este daca maghiarii se vor multumi in continuare cu „oportunismul politic” din ultimii 25 de ani sau vor milita pentru a dobandi autonomia secuimii, potrivit mediafax.ro. „Intrebarea de baza se pune in felul urmator: ne multumim cu oportunismul politic obisnuit de 25 de ani incoace in privinta autonomiei ori intr-adevar vom milita pentru autonomie si vom dobandi autonomia ungurilor din Romania, respectiv autonomia teritoriala a secuimii? In prezent, la fel ca inainte, se duce o taraganeala in jurul autonomiei, cu ochii pe Bucuresti si situatia interioara domestica politica a Romaniei, dar noi trebui sa pasim pe calea noastra si sa dam sansa izbandei autonomiei”, a declarat Laszlo Tokes, scrieEVZ.
Sondaj INSCOP Romanii sunt categorici: Coruptii trebuie sa plateasca pentru faptele lor. Nu mai putin de 62,9% din respondenti considera ca in Romania exista mai multa coruptie decat in alte state, potrivit studiului realizat de INSCOP Research in perioada 1-7 mai 2014, la comanda ziarului „Adevarul”. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.056 de persoane, reprezentativ pentru populatia de 18 ani si de peste 18 ani Romaniei, iar eroarea maxima admisa a datelor este de±3%, la un grad de incredere de 95%. De remarcat ca, in urma cu un an (conform cercetarii INSCOP din mai 2013), doar 55,9% din romani apreciau ca tara se confrunta cu coruptia in mai mare masura decat alte state. 28,8% din cei chestionati considera ca exista la fel de multa coruptie in Romania ca si in alte tari. Doar 3,1% din romani cred ca la noi exista mai putina coruptie decat in alte tari, anuntaAdevarul.
Alesii incompatibili, la un pas de salvare. Primarii si presedintii consiliilor judetene nu vor mai fi incompatibili daca fac parte din adunarile generale ale asociatiilor intercomunitare, potrivit unui proiect de lege aprobat de Comisia pentru industrii a Camerei Deputatilor. Proiectul de lege prevede ca primarii si presedintii de consilii judetene vor fi reprezentantii de drept ai comunelor, oraselor si municipiilor in adunarile generale ale asociatiei de dezvoltare intercomunitara. In acest fel, alesii locali nu vor mai fi incompatibili daca ocupa astfel de functii. Adoptarea proiectului vine in contextul in care sute de alesi locali, majoritatea din partea PSD, au avut probleme cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) tocmai pentru ca legea le interzicea sa faca parte din adunarile generale ale unor societati comerciale. Interesant este ca proiectul a primit raport favorabil din partea Comisiei de industrii pe data de 24 aprilie, desi, incepand din 17 aprilie, Parlamentul este, practic, in vacanta. Pentru a intra in vigoare, proiectul mai are nevoie de votul plenului Camerei Deputatilor, informeazaRomania Libera.
Liberalii, ademeniti cu promisiunea scoaterii UDMR din guvern. PSD le promite unor liberali ca, daca suficienti parlamentari parasesc partidul, UDMR poate fi eliminata de la guvernare. PSD nu renunta la tentativele de seducere a unor parlamentari liberali dupa alegerile europarlamentare de pe 25 mai, in eventualitatea in care PNL nu atinge 20%. Social-democratii incearca sa convinga deputati si senatori liberali sa plece din partid pentru a sustine guvernul Ponta si a reface USL, macar la nivel de imagine. Surse din PNL au declarat pentru EVZ ca liberalilor li s-a promis ca UDMR ar putea fi scoasa de la guvernare daca un numar suficient de parlamentari liberali s-ar alatura actualei majoritati guvernamentale. Si fostul premier Calin Popescu Tariceanu s-a implicat ca negociator intre cele doua parti. Sansele ca eforturile lui Tariceanu sa aiba succes sunt insa scazute, in conditiile in care, spun sursele EVZ, fostul premier mai pastreaza legatura doar cu patru- cinci parlamentari, dar nici plecarea acestora din PNL nu este certa, scrieEVZ.
Au inceput miscarile de trupe in PNL: Mai multi primari se delimiteaza de conducerea centrala. Dupa ce saptamana trecuta mai multe organizatii PNL din sudul tarii – Gorj, Caras Severin, Valcea, Arges, Ialomita si Prahova, in frunte cu primari si consilieri locali ca si lideri ai organizatiilor, s-au intalnit cu Calin Popescu Tariceanu, saptamana aceasta prin organizatiile din Moldova a inceput sa circule un apel al alesilor locali liberali care cer congres extraordinar dupa europarlamentare si clarificarea intentiilor partidului. Apelul a inceput sa fie semnat de primari si consilieri locali ai PNL fiind, dupa surse din interiorul liberalilor, un vehicul important prin care baza partidului isi arata nemultumirea fata de actuala conducere si initiativele care au fost luate in ultima vreme. De altfel, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a cerut, recent, organizarea unui congres extraordinar in PNL, printr-o scrisoare adresata liberalilor, anuntaAdevarul.
Viata de huzur din Parlamentul European: cat castiga un europarlamentar. Europenii din Uniune se vor prezenta la urne intre 22-25 mai. Alegerile europarlamentare vor reflecta scaderea suportului public in institutiile europene. Parlamentul European este una dintre cele mai scumpe institutii din lume. Cheltuieste 1,75 de miliarde de euro pe an, mai mult decat parlamentele nationale ale Germaniei, Marii Britanii si Frantei, la un loc! Costul anual al unui europarlamentar este de 2,3 milioane de euro iar, in Parlament, se regasesc 751 de alesi! Incepand cu alegerile din 2009, costurile Parlamentului European au crescut cu 22%, asta in conditiile in care aproape toate statele au luat masuri de austeritate pentru a-si reduce datoriile si a relua cresterea economica. Se estimeaza ca prezenta la vot, anul acesta, va fi cu mult sub 43%, adica nivelul din 2009. Credibilitatea Parlamentului European va fi puternic erodata, informeazaEuropolitics.ro.