Sari direct la conținut

Cele două mașini care verifică automat dacă șoferii au plătit parcarea în centrul Capitalei, funcționale de joi / Cum funcționează sistemul și ce amenzi se dau

HotNews.ro
Masina speciala care verifica automat parcararile din Capitala, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Masina speciala care verifica automat parcararile din Capitala, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cele două mașini care verifică automat dacă șoferii au plătit parcarea în parcările Primăriei Capitalei, din zona centrală (parcările marcate cu albastru), sunt funcționale de joi, au anunțat primarul general, Nicușor Dan, și viceprimarul Stelian Bujduveanu. Cele două mașini sunt dotate cu camere, care sunt conectate la un soft, unde apare dacă șoferii au plătit sau nu parcarea. Dacă numărul de înmatriculare nu apare în baza de date, se dă pe loc o sancțiune de 200 lei. Aceasta este pusă pe parbriz, dar și trimisă acasă. Până acum amenzile erau date de angajații Companiei de Parking care luau la pas parcările, cu niște scannere, și verificau dacă fiecare mașină parcată a plătit taxa de parcare, eficiența fiind redusă.

Fiecare din cele două mașini pot verifica peste 2.000 de mașini pe zi.

„Aici avem primele două mașini din cele 18 pe care le va avea Compania de Parking pentru verificarea plăților și siguranța mașinilor care sunt lăsate în parcările municipalității. În momentul acesta am depășit 30.000 de locuri de parcare pentru care s-au făcut studiile și există aviz, iar în teren sunt trasate 20.000. Noi, pentru întreaga zonă centrală și de nord trebuie să ajungem la 80.000 de locuri de parcare cu plată până în primăvara viitoare. Nu facem asta ca să luăm bani ci ca să regularizăm traficul din București”, a declarat primarul general, Nicușor Dan.

Viceprimarul Stelian Bujduveanu a explicat cum funcționează noul sistem de verificare.

Ne uităm la primele mașini care vin să digitalizeze serviciul de parcare, anul trecut când am început reforma nu exista nicio digitalizare, era doar haos. Începând de anul trecut, din august am făcut progrese mari. Ce urmează să vedeți în perioada următoare este o nouă etapă de digitalizare: cele 300 de parcometre pentru plata parcării, bariere în parcările care pot fi închise.

„Aceste mașini sunt legate în softul central pe care îl are Compania de Parking. Dacă ați plătit parcarea, numărul d-voastră intră automat în baza de date și aceste mașini scanează în timp ce circulă prin parcările publice numerele de înmatriculare și văd dacă pentru acel număr de înmatriculare a fost plătită parcarea. Dacă aveți mașini hibride, acestea sunt deja înrolate în sistemul nostru de parking și automat sunt exceptatate de la plată. Șoferii pot fi amendați în fiecare zi dacă nu au plătit parcarea și lasă mașina mai multe zile în parcările publice”, a explicat Bujduveanu.

În ultimele două luni cele două mașini au fost în probe, iar de joi sunt complet funcționale, a explicat Bujduveanu.

Cele 18 mașini au costat circa 2 milioane de euro, iar pe restul 16 vor fi montate camere pe măsură ce vin.

Viceprimarul spune că în perioada următoare vor veni și cele 300 de parcometre.

Întrucât verificarea se face automat, șoferii sunt sfătuiți să plătească parcarea înainte, deoarece dacă plătesc după 5 minute, iar între timp trece radarul pe acolo, vor primi automat amendă.

„Conform HCGMB 705/22.12.2023, „Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achita anticipat”. Actul normativ nu prevede un timp rezervat pentru plata serviciului, dat fiind faptul că monitorizarea și determinarea momentului intrării în parcare a fiecărui autovehicul este imposibil de realizat în condiții de rentabilitate economică”, a explicat Bujduveanu.

Sancțiunile de 200 de lei pentru neplata parcării se dau de anul trecut, însă până acum constatarea era făcută de angajați ai Companiei municipale de Parking – cea care gestionează parcările Primăriei Capitalei care se plimbau cu un aparat de scanare a plăcuțelor prin parcări și verificau în baza de date dacă șoferii au plătit sau nu.

  • „În prezent, verificarea plății serviciului de parcare se face prin intermediul inspectorilor de parcare care scanează numărul de înmatriculare al autovehiculului cu ajutorul dispozitivelor din dotare. După scanare se face interogare în baza de date și se obține starea plății serviciului de parcare: plătit/neplătit.
  • În cazul în care serviciul nu este achitat, se emite notă de constatare care se plasează pe parbrizul autovehiculului, în dreptul șoferului.
  • În plus față de această modalitate de verificare, care se va aplică în continuare, se va adaugă modalitatea de verificare a plății serviciului de parcare prin intermediul camerelor LPR montate pe autovehicule. Principiul este similar, însă la productivitate mult mai mare”, a explicat pentru HotNews.ro Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei responsabil cu parcările, în urmă cu două săptămâni.

Cât costă parcarea în București și cum plătești

O oră de parcare în București, în parcările Primăriei Capitalei, costă 5 lei, tariful fiind aplicat de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 – 20:00. Riveranii au la dispoziție un abonament de 50 de lei lună sau 500 lei/an, iar cei care nu locuiesc în zonă pot accesa abonamente de 1 zi cu 30 de lei sau lunare cu 500 lei.

Începând cu 01.01.2023 pentru a beneficia de gratuitate în utilizarea locurilor de parcare publică de utilitate generală de pe teritoriul municipiului București, posesorii autoturismelor electrice și hibride au obligația de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride, ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București – Compania Municipală Parking București SA.

Taxa de parcare și abonamentele pot fi plătite prin următoarele modalități:

  • Numerar către personalul autorizat, doar în parcajele unde aceștia sunt prezenți;
  • Cu cardul bancar prin intermediul aplicațiilor pentru telefonul mobil Parking București, AmParcat.ro sau qport.app
  • Prin SMS la numărul 7458. Începând cu 01.03.2023 a fost simplificată plata prin SMS a serviciului public de parcare. Astfel formatul mesajului text SMS ce se trimite la numărul scurt 7458 este compus din numărul de ore dorit și numarul de înmatriculare, fară spații, linii desparțitoare sau orice alt caracter. De exemplu, plata serviciului pentru o oră, autovehiculul cu numărul de înmatriculare B777PKG: 1B777PKG. Se pot plăti 1, 2, 3, 4 ore (prin înlocuirea cifrei de început, respectiv cu 1,2,3,4) sau abonament de o zi. Formatul mesajului scurt SMS pentru abonament de o zi este: ziB777PKG
  • Cu cardul bancar, fără a fi nevoie de creare de cont sau autentificare, prin intermediul platformei GHISEUL.RO sau cu card bancar sau numerar la automatele multifuncționale din orice sucursală BCR;
  • Abonamente persoane fizice/persoane juridice. Prin intermediul aplicației pentru telefon mobil Parking București și prin intermediul abonamente.cmpb.ro pot fi achiziționate abonamente pentru: o zi sau o lună.

În următoarea perioadă Compania Municipală de Parking va monta și 300 de parcometre în parcările pe care le gestionează.

Din 15 august 2022, neplata parcării atrage riscul aplicarii unei sanctiuni de 200 lei/zi si imobilizarea autovehiculului pana la stingerea obligatiei de plata.

Revoluția în parcare

Din 15 august anul trecut, Primăria Capitalei a pornit „revoluția în parcare”, adică eliberarea trotuarelor de mașinile parcate neregulamentar prin trasarea de locuri cu plată la bordură, scopul fiind ca în următorii ani să nu se mai poată parca gratuit în centrul orașului, așa cum se întâmplă în marile capitale europene. În ultimul an, numărul de locuri de parcare cu taxă a fost dublat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro