Sari direct la conținut

O racheta Atlas V, care transporta un satelit militar american cu misiune secreta, a fost lansata cu succes

HotNews.ro

O racheta Atlas V a fost lansata cu succes de la baza Cape Canaveral (Florida), pentru a pune pe orbita un satelit al National Reconnaissance Office, una dintre pricipalele agentii americane de informatii, satelit a carui misiune este clasificata drept secreta, transmite Reuters.

Racheta construita de United Launch Alliance, un parteneriat intre Lockheed Martin si Boeing, s-a desprins de la sol joi, la ora 17:45 GMT (19:45 ora Romaniei). Nu au fost facute publice informatii cu privire la separarea rachetei de incarcatura sa.

National Reconnaissance Office construieste si opereaza flota americana de sateliti de spionaj.

Racheta a fost echipata cu un singur motor Centaur si cu patru motoare de rachete, toate construite de Aerojet Rocketdyne. In aceasta configuratie, Atlas V poate sa duca o incarcatura de pana la 3.500 kg la o distanta 35.800 de kilometri deasupra Pamantului, releva documente ale United Launch Alliance.

Lansarea a fost programata initial pentru 25 martie, insa s-a ars un sistem radar necesar pentru a urmari rachete in timpul zborului, fapt care a produs o intarziere. Air Force a reactivat un radar de rezerva in timpul reparatiei sistemului deteriorat.

Radarul face parte dintr-un sistem de siguranta care sa permite operatorilor sa se asigure ca o racheta care esueaza nu devine o amenintare pentru zonele populate. In cazul in care o racheta paraseste traiectoria sa de zbor, operatorii pot detona o incarcatura exploziva fizata pe aceasta, astfel incat resturile sa ajunga in ocean.

Acelasi tip de problema a radarului a amanat lansarea unei rachete Falcon 9, a Space Exploration Technologies (SpaceX), programata pe data de 30 martie. Racheta, care urmeaza sa fie lansata luni, va transporta o capsula de marfa Dragon la Statia Spatiala Internationala, laboratorul de cercetare de de 100 miliarde de dolari care se mentine pe orbita la o distanta de circa 400 de kilometri de Pamant.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro