Sari direct la conținut

Ultimele clipe de viață ale pasagerilor submersibilului Titan. Ce a făcut echipajul înainte de implozia catastrofală

HotNews.ro
Submersibilul Titan operat de compania OceanGate, Foto: La Nacion / Zuma Press / Profimedia
Submersibilul Titan operat de compania OceanGate, Foto: La Nacion / Zuma Press / Profimedia

Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au primit mai multe recomandări înainte de călătoria cu sfârșit tragic spre epava Titanicului de pe fundul Oceanului Atlantic, relatează Sky News.

Cei cinci pasageri aflați la bordul submersibilului Titan, care a făcut implozie, și-au petrecut ultimele clipe ascultând muzică și privind creaturi bioluminescente în întuneric, potrivit New York Times, citat de Sky News.

Publicația americană a relatat despre modul în care cei cinci s-au pregătit pentru călătoria care ar fi trebui să dureze 12 ore, însă submersibilul Titan nu s-a mai întors întreg din adâncuri.

Titan, un mic submersibil de aproximativ 6,5 metri lungime şi operat de o companie privată, s-a scufundat pe 18 iunie pentru a observa epava Titanicului, dar contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare.

Resturi ale submersibilului, descoperite pe fundul oceanic la o distanţă de 488 de metri de epava Titanicului, la o adâncime de aproximativ 4 kilometri sub nivelul apei, au fost aduse la 10 zile de la implozie la ţărm, la St. John’s, în provincia canadiană Newfoundland şi Labrador.

Cine erau pasageri de pe submersibilul Titan

Printre cei aflați la bordul submersibilului pentru o aventură turistică de 250.000 de dolari de persoană, s-au numărat miliardarul și aventurierul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, și omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetățeni britanici.

De asemenea, la bord se mai aflau oceanograful francez și cel mai mare expert în Titanic Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, și Stockton Rush, fondator și director executiv al OceanGate.

Omul de afaceri pakistanez și fiul său era să rateze scufundarea după ce primul zbor către destinație a fost anulat și a doua cursă a întârziat.

Recomandări pentru călătoria cu submersibilul Titan

Cei cinci au fost sfătuiți să adopte o dietă săracă în fibre înainte de ziua plecării în călătorie iar în dimineața scufundării să nu bea cafea.

De asemenea, li s-a cerut să își încarce melodiile preferate pe telefon pentru a le asculta pe un difuzor Bluetooth, iar fondatorul OceanGate a insistat să nu fie inclusă muzică country.

Pasagerilor li s-a spus să poarte șosete groase și o căciulă, deoarece se va face mai frig cu cât submersibilul va coborî înspre epava Titanicului.

Christine Dawood, soția omului de afaceri pakistanez, a declarat că el și fiul lor au primit costume OceanGate, pantaloni impermeabili, o jachetă impermeabilă portocalie, cizme cu vârf de oțel, veste de salvare și căști de protecție.

Ce au văzut cei cinci înainte să moară

De asemenea, cei cinci au fost avertizați să evite să se ude la picioare din cauza condensului care se va forma pe podea.

În timpul scufundării, pasagerii ar fi văzut creaturi marine bioluminescente doar prin hubloul de 53 de cm pe drumul spre epava Titanicului, deoarece proiectoarele au fost stinse până când submersibilul a ajuns pe fundul oceanului pentru a economisi bateria.

Pilotul stătea, de obicei, în partea din spate a submersibilului, departe de hublou. Ceilalți stăteau cu spatele la pereții mini-submarinului

Potrivit New York Times, submersibilul cobora de obicei cu aproximativ 25 de metri pe minut, astfel încât cei de la bord nu simțeau mișcarea.

Mai multe misiuni anulate decât realizate

Mai multe misiuni Titan au fost anulate decât realizate, a mai relatat NYT. Primele patru scufundări OceanGate din acest an nu au ajuns la epava Titanicului.

Au existat numeroase probleme de siguranță, iar mai mulți experți le-au semnalat.

În timpul unei expediții din 2021, pasagerii au fost nevoiți să își mute greutatea dintr-o parte în alta pentru a dezlipi greutățile atașate de submersibil, ceea ce ar fi dus la revenirea navei la suprafață atunci când o scufundare a fost anulată.

Mai multe investigații privind implozia sunt în curs de desfășurare după ce bucăți de resturi au fost găsite la aproximativ 487 de metri de Titanic, la cinci zile după ce nava a pierdut contactul cu nava suport.

Presupuse rămăşiţe umane” au fost descoperite printre bucățile submersibilului turistic dispărut în Atlanticul de Nord, în apropierea epavei Titanicului, a anunţat miercuri Paza de Coastă a Statelor Unite.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro