Crimeea versus Scotia: cap sau pajura?
O alegere nu poate fi considerată liberă când este facută sub amenințarea armelor. Cu toate acestea, populaţia din Crimeea va fi chemată duminică să facă o alegere: să aleagă subjugarea rusească sau să voteze pentru independenţă – dar fără nicio garanție că Rusia va respecta suveranitatea unei Crimee independente mai mult decât a respectat integritatea teritorială a unei Ucraine independente.
Şansele sunt în mod cert înclinate în favoarea Rusiei – precum aruncatul unei monede: cap, Rusia câștigă. Pajură, Crimeea pierde. Indiferent de rezultat, votul este ilegal și neconstituțional. Prevederile Constituției ucrainiene nu lasă loc de interpretare: votul nu poate fi cerut decât la cererea a trei milioane de cetățeni; trebuie să fie un referendum la nivelul întregii Ucraine și nu poate fi cerut decât de Parlamentul ucrainian. Niciuna din condițiile de mai sus nu a fost îndeplinită.
Votul va fi lipsit de legitimitate. Cum altfel poate fi considerat un vot sub ameninţarea trupelor rusești, într-o regiune aflată sub ocupație militară ? Aceste întrebări trebuie să își găsească răspunsul printr-un vot liber și corect – așa cum vom vedea în Scoția, tot în acest an. Dar referendumul de duminică din Crimeea nu va fi nici liber, nici corect.
În ultimele două decenii, am căutat să lăsăm deoparte tensiunile și neîncrederea provocate de Războiul Rece şi am recunoscut contribuţia pozitivă adusă de Rusia pe plan internațional. O întreagă rețea de instituții și acorduri internaționale a fost creată pentru a evita confruntările din trecut și pentru a găsi o rezolvare pașnică la eventuale dispute. Organizații precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Consiliul Europei, în care Rusia este un membru deplin, au misiunea de a ajuta statele să răspundă întrebărilor legate de autodeterminare și să apere drepturile minorităților. Dar OSCE – purtătorul de stindard al integrității electorale – a declarat că referendumul va fi ilegal și că nu va trimite observatori la vot.
Cu toate acestea, nu e prea târziu pentru ca Rusia să folosească aceste instituții, să se implice serios în negocierile diplomatice și să găsească o rezolvare pașnică a situaţiei. Vom continua să-i cerem Președintelui Putin să-și folosească autoritatea pentru binele Crimeei, Ucrainei, Europei și Rusiei și pentru a pune capăt acestei crize.
Un prim pas esențial ar fi ca Moscova să se abțină de la a recunoaște rezultatul referendumului de fațadă de duminică. În esenţă, acesta nu va avea niciun efect legal. Nu va avea nicio forță morală. Și rezultatul nu va fi recunoscut de comunitatea internațională.
Nora redactiei: Acest material, pus la dispozitie de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, exprima pozitia oficiala a Ministerului afacerilor externe al Marii Britanii