Primarie, ma declar insolventa. Accept variante, asigur discretie
Nalbant. O mica localitate la 25 de km de Tulcea, cu 2500 de locuitori ale celor 3 sate care o compun. Potrivit Finantelor, la 1 februarie avea datorii de 39,05 milioane de lei. Aproape 9 milioane de euro. Asta inseamna o datorie de circa 15.600 de lei pe cap de locuitor. A fost declarata in insolventa, actualul primar dand vina pe cei de dinaintea lui, mai exact pe primarul PRM din perioada 2004-2008 care a incheiat un contract pagubos pentru primarie. Banii ii vom plati cu totii, ca nu vad cum o sa devina Nalbant un soi de Las Vegas profitabil.
Potrivit prevederilor Ordonantei 46 din 2013, pe durata procedurii insolventei, care poate dura si trei ani, nu se pot derula investitii si nici nu se pot achizitiona bunuri sau servicii, singurele cheltuieli permise fiind cele de functionare.
Voineasa, Valcea.Dispune de veri racoroase (temperatura medie a lunii iulie este de 14 C), ierni reci (temperatura medie a lunii ianuarie este de -7 C) si precipitatii anuale de aproximativ 800 mm. Are 1450 de locuitori si datorii de 34,05 milioane de lei. Sau 7,5 milioane de euro. Sau 23.500 de lei/locuitor. Cauza datoriilor? O mega-partie de schi, inceputa pe vremea ministeriatului Elenei Udrea si ne-finantata. (vezi mai jos)
De unde o sa vina banii? Bugetul primariei din Voineasa e de sub un milion de lei /an.
Lupeni, oras minier. 23.000 de locuitori. Pe site-ul Finantelor, la capitolul arierate de peste 90 de zile, e pe locul al treilea, cu 32,7 milioane de lei datorii. Peste 7 milioane de euro. Aici insa actualul primar nu mai poate da vina pe nimeni: conduce primaria de peste 10 ani. De aceea, acolo toti sunt senini: Datorii? Care datorii? Reprezentantii Finantelor Publice Hunedoara sustin ca nu le-a comunicat nimeni vreo adresa prin care sa li se aduca la cunostinta situatia financiara de la Primaria Lupeni. De unde au aparut datoriile? Contracte date diverselor firme si ne-onorate. De unde vor veni banii? Stati linistiti, vor veni ei de undeva, ca mai sunt taxe care sa creasca in tara asta…
- Oficial, avem doar 3 insolvente de Primarii. Neoficial, insa…
Potrivit unor surse din Finante, circa una din 3 primarii din tara s-ar afla in stare de criza financiara si/sau insolventa.
In top 3 primarii cu datorii mairi (mai vechi de 90 de zile) sunt Ardeoani (jud Bacau), Aninoasa (Hunedoara) si Nalbant (Tulcea). Pe listele Finantelor mai apar (in rdine) Primaria din Ciocanesti- Suceava (contracte de drumuri neonorate), cu datorii de peste 18 milioane de lei (circa 4 mil euro) sau Consiliul Judetean Satu Mare, cu circa 10 milioane de lei. Mai putem lua la intamplare cazul primariei Naruja, unde Primaria a fost nevoita sa ceara intrarea in insolventa, deoarece nu a gasit nicio solutie pentru plata datoriilor de peste 1,5 milioane lei. Noua putere nu a achitat restantele autoritatilor locale asa cum a promis, primarul comunei nu a fost ajutat de trecerea la PNL, astfel incat in ianuarie Consiliul Local a aprobat intrarea in insolventa. Primarul Nicu Ciprian Popescu spune ca este imposibil ca datoriile sa fie platite dintr-un buget de 360.000 lei.
- De ce sunt periculoase arieratele?
Arieratele reprezinta una dintre explicatiile crizei prin care a trecut Romania, avand si recesiune si inflatie ridicata, lantul de intarzieri de plata fiind mai periculos decat deficitele mari, a declarat anterior la o intalnire cu ziaristii guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
„Este o problema majora a Romaniei pentru ca este ca o boala contagioasa care se raspandeste si denatureaza fondul economiei de piata, care este disciplina monetara, fiscala, platile la timp. Determina un lant de intarzieri de plata mai rele decat deficitele”, a spus Isarescu la un seminar EU-Cofile organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.
Isarescu declarase si intr-o interventie anterioara la Cluj ca in Romania neplata datoriilor este „un sport national” si ar trebui ca statul sa dea un exemplu pozitiv si sa isi achite debitele, pentru ca altfel „se strica atmosfera asupra economiei de piata”.
- Care este situatia arieratelor primariilor in prezent?
La inceputul lunii februarie, arieratele de peste 90 de zile depaseau100 de milioane de euro. ( circa 560 mil lei din care 360 mil in curs de clarificare). Vezi aici lista.
Judetele campioane erau Valcea, Tulcea si Hunedoara. Trebuie spus ca aceste arierate apar cu precadere in ani electorali, atunci cand guvernele (indiferent de culoarea politica) angajeaza cheltuieli prin intermediul Primariilor pe care le controleaza, cheltuieli pe care ulterior nu le mai achita.
Cu o intarziere de cateva luni, Ministerul Finantelor a pus la punct normele metodologice dupa care investitiile facute din banii publici vor fi prioritizate. Discutiile despre cum sa decizi care dintre cele peste 4000 de investitii publice vor fi in continuare finantate au inceput inca din 2012. Dupa un an, in cadrul negocierilor purtate cu FMI, Guvernul a promis sa clarifice pana in septembrie 2013, criteriile de prioritizare a proiectelor de investitii publice semnificative. Rapoartele anterioare ale Bancii Mondiale confirmasera ca managementul ineficient al acestora a fost principala cauza care împiedica cresterea absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune în Romania. Dealtfel, de multe ori aceste investitii erau bani publici orientati direct catre baronii locali.
Una peste alta, facturile vor trebui achitate. Pentru asta, Statul are nevoie de bani. Ca sa faci bani ca Stat, fie reduci evaziunea (stiu, cam slabuta gluma), fie cresti taxele si impozitele. Numai ca 2014 e si el an electoral, in care ai nevoie de voturi, promitandu-le oamenilor drumuri, scoli, spitale samd. Iar pentru asta ai nevoie de investitii, adica de contracte pe care cineva o sa trebuiasca sa le plateasca candva….