Sari direct la conținut

Din culisele scandalului USL: Cum si in ce termeni isi calculeaza PSD si PNL strategia negocierilor, plus reticenta UDMR de a intra la guvernare

HotNews.ro

Blocajul politic continua in USL, cu miscari simbolice si declaratii care duc spre ideea unei ruperi a blocului socialist – liberal. La nivel neoficial insa, lucrurile sunt complicate pentru ambele partide. PNL – aripa Crin Antonescu isi doreste iesirea de la guvernare, fiind singura sansa a sefului PNL sa creasca in sondaje din pozitia de lider al Opozitiei. In schimb, pentru PSD-ul lui Victor Ponta situatia se complica, avand doar o majoritate fragila in Parlament si greul guvernarii in urmatoarele luni.

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca iesirea liberalilor de la guvernare ar insemna o situatie dificila pentru PSD in conditiile in care majoritatea parlamentara este una fragila, iar UDMR nu doreste, cel putin in acest moment, sa fie cooptat in echipa unui viitor Guvern pana dupa alegerile europarlamentare.

Este greu sa guvernezi cu o majoritate instabila in conditiile in care UDMR nu este cooptat in echipa guvernamentala. Nimeni nu vrea sa-si asume in an electoral guvernarea, cu atat mai putin UDMR-ul, iar noi vom fi tinta directa pentru un Antonescu care se va erija in liderul Opozitiei. Este un calcul simplu pe care trebuie sa ni-l asumam sau nu. Nu s-a luat inca o decizie transanta „, au explicat sursele citate.

Ping-pongul negocierilor din ultimele zile se explica prin faptul ca nici PSD nici PNL nu vor sa faca primul pas si sa-si asume public desfiintarea USL. Nici liberalii, nici social-democratii nu vor sa fie etichetati public drept „vinovatul de serviciu al ruperi USL”.

O parte a strategiei PSD este ca prin prin ofertele publice facute liberalilor de Victor Ponta sa-i forteze pe acesteia sa cedeze si sa anunte iesirea de la guvernare.

  • Daca liberalii ar ceda, am avea motivul perfect de a-i decredibiliza mediatic atunci cand vor ataca Guvernul PSD. Negocierile si tatonarile vor continua pana cand se va gasi conjunctura politica favorabila pentru o decizie”, au explicat sursele citate

De partea celalata, Crin Antonescu si liberalii dau public un semnal de fermitate: vor sa ramana in continuare la guvernare cu conditiile impuse – Klaus Iohannis ministru de Interne si vicepremier.

Scandalul accidentului din Apuseni i-a oferit lui Antonescu ocazia perfecta de a se debarasa de oamenii numiti de PNL in Guvern dar fideli PSD: Radu Stroe si Daniel Chitoiu.

De precizat este ca in an electoral, social democratii pregateau decredibilizarea lui Crin Antonescu si un puci in interiorul PNL prin intermediul lui Daniel Chitoiu (care pana la „demisie” avea aproximativ 16 organizatii PNL sub control), insa liderul PNL si-a consolidat pozitia si s-a repliat in ultimul moment, inlaturandu-l pe ministrul Finantelor si pe Radu Stroe din functiile cheie din ministere.

Numirea lui Klaus Iohannis la butoanele ministerului de Interne si in functia de vicepremier, functie cu factor de decizie, este o alta problema pe care social-democratii trebuie sa o gestioneze in an electoral.

Daca pana in prezent, PNL-ul ca factor decizional in Guvern nu a contat, pe viitor acceptarea lui Iohannis ar schimba perceptia publica, iar PNL va fi partener egal de guvernare si, lucru aproape inacceptabil pentru PSD, va detine controlul ministerului de Interne, considerat minister – cheie in alegerile europarlamentare si prezidentiale din 2014.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro