Sari direct la conținut

Camera Deputatilor vrea sa permita construirea pe spatiile verzi retrocedate. ONG-urile ameninta ca ies in strada. Vezi ce parcuri din Bucuresti sunt in pericol

HotNews.ro
Parcul Titan12, Foto: Hotnews
Parcul Titan12, Foto: Hotnews

Camera Deputatilor vrea sa permita construirea pe 85% dintre spatiile verzi retrocedate, a declarat pentru HotNews.ro, Dan Trifu, vicepresedintele asociatiei Ecocivica. Potrivit acestuia, la Comisia de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor s-a facut un amendament la Legea spatiilor verzi care se afla in proces de modificare, iar potrivit acestui amendament s-ar permite construirea parcurilor si spatiilor verzi retrocedate. Marin Almajanu, presedintele Comisiei de Administratie, confirma ca exista un asemenea amendament si ca va fi discutat martea viitoare.

„Parlamentul Romaniei prin Comisia de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor doreste modificarea Legii 24/2007 a spatiilor verzi pentru a permite mafiei retrocedarilor sa poata construi in parcuri si celelalte categorii de spatii verzi. Daca aceasta prevedere ar fi aprobata ar crea grave probleme de mediu cu repercursiuni asupra populatiei. Am cautat pe site-ul Comisiei si nu apare amendamentul respectiv, insa noi l-am primit pe surse. El permite construirea pe 85% dintre spatiile verzi retrocedate si tot pe surse am aflat ca este o dorinta a unor lideri PSD”, a declarat Dan Trifu, vicepresedintele Asociatiei Ecocivica.

Marian Almajanu, presedintele Comisiei de Administratie, confirma ca exista un asemenea amendament si ca va fi discutat martea viitoare.

„Comisia de Administratie nu a dat vot pentru acest proiect si am solicitat un punct de vedere de la Ministrul Mediului referitor la aceasta propunere. Nu stiu nici cine a depus amendamentul, nici de ce. Stiu ca s-a mai cerut lucrul acestasi in sesiunea parlamentara trecuta insa Ministerul Mediului l-a respins. Eu unul nu votez asa ceva”, a declarat Marin Almajanu pentru Hotnews.ro.

ONG-urile care militeaza pentru protectia mediului spun ca o asemenea prevedere este echivalenta cu un genocid.

„Masura este echivalenta cu un genocid in materie de ecologie si urbanism, acest lucru conducand automat la diminuarea drastica a suprafetelor de spatii verzi urbane, cu repercursiuni extrem de grave asupra sanatatii populatiei. Reamintim ca, potrivit legislatiei europene si nationale, orasele din Romania trebuie sa asigure o suprafata de minim 26 m2 pe cap de locuitor. Bucurestiul, la ora actuala, „ofera” locuitorilor sai aproximativ 8,5 mp de spatiu verde pe cap de locuitor”, se arata intr-un comunicat al Coalitiei de Mediu din Romania.

Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica spune ca mai multi activisti de mediu si cetateni vor protesta impotriva acestei initiative duminica la Universitate si martea viitoare in fata Parlamentului.

  • Parcuri condamnate la betonare in Bucuresti:

Parcul Verdi – retrocedat

Suprafata totala- 5.65 ha;

Suprafata retrocedata- 5000 mp;

Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Parcul Circului – retrocedat partial

Suprafata totala- 14.38 ha;

Suprafata retrocedata- menajeria Circului, circa 9.000 mp;

Proiecte imobiliare- turn birouri 19 etaje;

Parcul IOR – retrocedat partial

Suprafata totala- 85 ha;

Suprafata retrocedata- 12 ha;

Proiecte imobiliare- mall;

Parcul Tineretului – retrocedat partial

Suprafata totala- 80.34 ha;

Suprafata retrocedata – 6,8 ha;

Proiecte imobiliare – cartiere rezidentiale;

Parcul Floreasca – retrocedat partial

Suprafata totala – 7.4 ha;

Suprafata retrocedata – doua cereri de retrocedare in curs de solutionare;

Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Parcul Bazilescu – retrocedat partial

Suprafata totala – 13 ha;

Suprafata retrocedata- trei cereri de retrocedare in curs de solutionare;

Proiecte imobiliare- nu au fost anuntate;

Baza sportiva Spartac – retrocedata

Suprafata totala – 8,2 ha;

Suprafata retrocedata – 8,2 ha;

Proiecte imobiliare- mall si terenuri de sport;​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro