Sari direct la conținut

Arbitrul pietei utilitatilor publice vrea sa interzica inchiderea caloriferelor daca exista repartitoare: "Smecheria" de a beneficia de caldura venita prin pereti contravine Constitutiei. Poti sa pleci si la Paris, nu conteaza!

HotNews.ro

Presedintele ANRSC, Doru Ciocan, vrea sa fie interzisa prin lege inchiderea caloriferelor in apartamentele cu repartitoare, pe motiv ca „smecheria” de a beneficia de caldura venita prin pereti de la vecini ar fi o incalcare a Constitutiei, in legatura cu care s-au primit numeroase plangeri, scrie agentia Mediafax.

Ideea introducerii unei contributii obligatorii pentru caldura furnizata „prin pereti” de apartamentul vecin a fost lansata si in 2003, de un consilier al ministrului de atunci al Administratiei Publice, Octav Cozmanca (PSD), consilier demis din functie in urma scandalului rezultat.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a declarat ca se pune problema interzicerii inchiderii caloriferelor si ca va fi facut „un studiu” pentru a se stabili „modul in care se asigura incalzirea in apartamente”, iar ulterior, in functie de rezultate, ar putea fi modificata legislatia in vigoare, inclusiv in sensul obligarii proprietarilor sa mentina un anumit nivel al temperaturii in locuinte.

Intrebat care sunt ratiunile acestei intentii, Ciocan a spus: „Cititi articolul 44 din Constitutie. Sa-l respectam! E pe asigurarea confortului oamenilor si sanatatea cladirilor”.

Articolul din legea fundamentala la care face referire seful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privata, care „obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului”.

Solicitat sa spuna daca prin interdictia pe care o doreste nu se incalca tocmai dreptul de proprietate privata, Ciocan a fost vehement: „Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau sapte copii. De ce sa se imbolnaveasca copiii de la mucegai? Ca tine caloriferul inchis?”.

Argumentul lui Ciocan legat de sanatatea cladirilor pleaca de la starea „blocurilor lui Ceausescu”. „Blocurile lui Ceausescu, stiti cum le-a facut…Trebuie sa le pastram”, a spus el.

Intrebat, in eventualitatea ca interdictia va fi litera de lege, daca vor trebui sa tina caloriferul deschis cei care pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, in concediu, de pilda, presedintele ANRSC a raspuns: „Poti sa pleci si la Paris, nu conteaza!”.

Doru Ciocan nu a putut sa ofere detalii despre cum s-ar putea aplica prevederea pe care si-o doreste, respectiv cine si cum va controla daca toti locatarii tin repartitoarele „pe plus”. Cert este ca intentia sa face obiectul unui studiu. „O sa vedem. Facem un studiu”, a raspuns el.

Potrivit sefului ANRSC, in legatura cu subiectul inchiderii caloriferelor „sunt plangeri si de o parte, si de alta”. Asadar, perspectiva interdictiei de a inchide caloriferul ii revolta pe cei care considera ca e dreptul lor sa-si regleze cum doresc nivelul de caldura din apartament, cata vreme chiar acesta este rolul repartitorului.

In privinta situatiei ipotetice ca un locatar sa aiba nevoie, din motive medicale, de o anumita temperatura in apartament, fie aceasta scazuta sau ridicata, Ciocan este de parere ca „nu poti sa multumesti pe toata lumea”. „Stiti vorba aia: omul are cinci degete la o mana si nu sunt la fel”, a mai spus el.

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice este institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Institutia are ca scop reglementarea si monitorizarea la nivel central a activitatilor din domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice aflate in atributiile sale.

Doru Ciocan conduce ANRSC din mai 2012, el fiind anterior consilier judetean in Bistrita-Nasaud.

In 2003, in contextul debransarilor masive de la sistemul centralizat de incalzire si al eforturilor Guvernului PSD de a proteja RADET, Corneliu Stelniceanu, consilier in Ministerul Administratiei Publice, declara ca locatarii care isi vor monta centrale termice vor fi obligati sa achite, incepind cu iarna viitoare, o parte din cheltuielile pentru incalzire suportate de proprietarii apartamentelor nedebransate.

El motiva ideea prin faptul ca locuintele debransate de la sistemul centralizat de incalzire beneficiaza de o temperatura minima de circa 15 grade Celsius – asigurata atit de conductele de tranzit cu apa calda care fac legatura cu apartamentele conectate la acest sistem, cit si de caldura ambientala provenita de locuintele vecine, desi temperatura exterioara este de 0 grade.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro