Angajatii romani si bulgari din sistemul de sanatate britanic simt o crestere a ostilitatii pacientilor fata de ei
Odata cu intensificarea dezbaterilor legate de ridicarea restrictilor de munca pentru romani si bulgari, multi dintre cei care lucreaza de mult ca medici in Marea Britanie au simtit o intensificare a ostilitatii pacientilor fata de ei, scrie The Guardian.
Jurnalistii britanici au intervievat mai multe persoane care lucreaza in mediul de sanatate din Marea Britanie. Medicul stagiar Felicia Buruiana este unul dintre ei. Felicia sustine ca la inceput lumea cand afla ca este romanca parea mai degraba amuzata si contrariata de faptul ca nu arata ca un tigan. Dar presa britanica si isteria politica cu privire la subiectul imigrantilor romani si bulgari a determinat o intensificare a ostilitatii pacientilor fata de imigrantii romani si bulgari.
Stand in spatele biroului sau de la ambasada din vestul Londrei, ambasadorul roman din Marea Britanie, Ion Jinga, indica reporterilor britanici un teanc de hartii. Sunt sutele de scrisori si mailuri pe care Jinga le-a primit in ultimele zilei de la romanii domiciliati in Marea Britanie si care au fost discriminati. Una din sesizari vine din partea unui medic dentist roman care sustine ca a fost abuzat rasial de catre un pacient care i-a spus: „Romanii ar trebui sa munceasca la ferme, nu ca medici stomatologi”.
Sunt mii de romani si bulgari care lucreaza in sistemul de sanatate britanic, de la moase pana la chirurgi. Conform celor mai recente date, in sistemul medical britanic lucreaza aproximativ 2.140 de medici romani care s-au specializat in Romania. Dupa demararea discutiilor cu privire la ridicarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie, medicii s-au confruntat cu un val de ostilitate din partea britanicilor.
Cititi integral reportajul in The Guardian