Din culisele planului PSD de a dinamita justitia si de ce a reusit doar partial. Cateva explicatii ale votului din Parlament pe cele patru legi controversate
Legea amnistierii, modificarile la Codul Penal si legea lobby-ului au fost prioritatile PSD tintite pentru favorizarea parlamentarilor si celor cercetati penal. Potrivit surselor HotNews.ro, planul PSD nu a fost sustinut in intregime de catre liberali, desi in comisia juridica deputatii liberali i-au ajutat pe PSD-isti prin prezenta sa faca modificarile propuse. Liberalii nu au sustinut legea amnistierii si gratierii, dar au votat alaturi de PSD controversatele modificari ale Codului Penal. Totodata, liberalii au fost alaturi de PSD la votul pentru legea minelor, insa Victor Ponta a fost tradat de lipsa de mobilizare a propriilor oameni.
Cum a inceput totul
Turul de forta al USL a pornit de luni dupa-amiaza cu modificarile facute in Comisia Juridica. Daniel Fenechiu (PP-DD) a dezvaluit ca planul era vechi de o luna si presupunea un pachet complet de modificari legislative. Primul pas a fost in Comisia Juridica de la Camera Deputatilor: convocata in regim de urgenta, Comisia a inceput lucrarile luni la ora 16:00 dupa-amiaza si timp de trei ore, in prezenta presei, a lucrat pe avize la diverse proiecte de legi.
De precizat este ca in sedinta Comisiei Juridice au lucrat aproximativ 10 deputati. Cei care au ost prezenti in sedinta oficiala a Comisiei sunt Bogdan Ciuca-PC, Dan Ciprian Nica-PSD, Catalina Stefanescu-PSD, Marius Manolache-PSD, Daniel Florea-PSD, Alina Gorghiu-PNL, Catalin Nicolescu-PNL, Steluta Cataniciu-PNL, Mate Andras-UDMR.
In schimb, reprezentantii Opozitiei au lipsit. Valeria Schelean de la PDL si Danut Culetu de la Forta Civica nu au fost prezenti la sedinta, iar PDL nu a trimis niciun inlocuitor asa cum permite cutuma parlamentara.
In decurs de trei ore, deputatii juristi au facut pauze de consultari de cate zece minute, evitand sa comunice daca pe ordinea de zi este introdusa legea lobby-ului sau cea a gratierii.
Dupa numeroasele suspendari ale sedintei, sapte din cei 27 de deputati juristi – cati are comisia – au inceput dezbaterea proiectului de lege. De precizat este ca presa nu a avut acces la documentele si amendamentele discutate pe legea lobby-ului.
Dupa patru ore de discutii pe legea lobby-ului, sedinta Comisiei Juridice s-a incheiat cu precizarea presedintelui Bogdan Ciuca (membru de vaza al PC, partidul fondat de Dan Voiculescu) ca legea amnistierii urmeaza sa fie discutata marti dimineata. „Cel mai probabil legea amnistierii va fi discutata marti dimineata”, a raspuns Bogdan Ciuca la intrebarea reporterului HotNews.ro.
Sala de sedinta a fost inchisa si sigilata conform protocolului intern.
Potrivit surselor HotNews.ro, in timpul dezbaterilor pe legea lobby-ului, in paralel cativa membri PSD si PNL ai Comisiei Juridice s-au reunit intr-o alta sala de sedinta, departe de ochii presei, si au adoptat rapoartele la legea amnistierii si modificarile la Codul Penal. Totul in cea mai mare lipsa de transparenta.
Chiar presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat marti ca proiectul de lege privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse a fost aprobat luni seara, iar la sedinta au participat toate grupurile parlamentare.
- Bogdan Ciuca: „Legea amnistiei a fost aprobata aseara. Dupa ce am plecat impreuna din sala, ne-am reintors si am discutat, pentru ca ne-am hotarat sa nu ne mai vedem dimineata si, pentru ca tot eram in Parlament, sa ne vedem aseara”.
De precizat este ca ordinea de zi a sedintei de plen de marti nu a fost facuta publica pana la inceperea lucrarilor, desi protocolul parlamentar impune publicarea acesteia inca de luni, dupa sedinta conducerii Parlamentului.
La inceperea sedintei de plen, parlamentarii nu aveau rapoartele celor patru legi, iar acestea nu au fost facute publice decat la cateva ore dupa inceperea lucrarilor, la presiunea constanta a presei.
Liberalii nu au sustinut legea amnistierii si gratierii, dar au votat alaturi de PSD controversatele modificari ale Codului Penal. Totodata, liberalii au fost alaturi de PSD la votul pentru legea minelor, votand proiectul de lege, insa Victor Ponta a fost tradat de lipsa de mobilizare a propriilor oameni.
De ce au fost intoarse la comisie legea amnistierii si legea lobby-ului? Potrivit surselor HotNews.ro, legea amnistierii a fost gandita si elaborata de PSD cu tinta pentru cercetatii penal si nu s-a renuntat la ea. Dupa ce la sedinta secreta a Comisiei Juridice liberalii au votat impotriva, ei au anuntat si public ca nu sustin proiectul de lege.
Decizia acestora de a parasi sala de plen a dat insa peste cap planurile PSD. Daca liberalii ar fi parasit sala la votul final, PSD risca sa pice legea prin neindeplinirea cvorumului de sedinta. In aceste conditii, decizia PSD a fost de a amana votul pe proiectul de lege, au explicat sursele citate.
Legea lobby-ului a fost cu dedicatie tot pentru parlamentari, principala modificare pe care PSD a introdus-o in proiectul de lege fiind prevederea care le permitea deputatilor si senatorilor sa faca lobby.
De precizat este ca in Comisia Juridica, PNL a lucrat si a votat alaturi de PSD legea lobby-ului, insa lipsa de mobilizare in plen, presiunea publica si refuzul unor parlamentari PSD si PNL sa legifereze a amanat proiectul de lege. „Initiativa nu a fost sustinuta de toata lumea si s-a decis sa fie retrimisa la comisie, va fi reluata dupa ce apele se vor mai linisti”, au explicat sursele citate.
Marele esec al USL este legea minelor. Potrivit surselor HotNews.ro, social democratii aveau mandat clar de la Victor Ponta, iar liberalii au anuntat public ca sustin legea minelor. La vot insa, atat parlamentari PSD, cat si unii din PNL au tradat, USL nereusind sa adopte proiectul de lege.
Potrivit votului electronic afisat pe site-ul Camerei Deputatilor, USL-ului i-au lipsit 44 de voturi ca sa treaca legea minelor. De la PSD 13 parlamentari nu au votat si 2 au votat impotriva. La PNL 15 nu au votat legea si 11 au votat impotriva, iar la PC 5 parlamentari au votat impotriva si au avut o abtinere. La un calcul simplu sunt 47 de voturi pe care USL le-a pierdut, numarul aproximativ necesar pentru a adopta legea.
Daca la celelalte trei proiecte PSD si PNL nu s-au mobilizat corect, la modificarile Codului Penal s-au miscat in consens. Cu doua mize importante care ii favorizeaza pe parlamentari, dar si pe alesii locali, propunerea a fost votata in unanimitate de catre PSD si PNL, toti parlamentarii fiind direct interesati sa beneficieze de protectie. La vot legea a trecut cu aportul parlamentarilor PNL.