Legea amnistierii a fost votata la secret de catre deputatii juristi luni noapte. Noile modificari: Amnistiere pentru infractiunile cu inchisoarea pana la 6 ani si gratiere in intregime a pedepselor cu inchisoarea pana la 7 ani
Proiectul de lege privind aministierea propus de deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu a fost amendat luni noaptea la secret de catre deputatii juristi. In timp ce la sedinta Comisei Juridice se discuta legea lobby-ului, o parte din membrii comisiei s-au intalnit separat intr-o alta sala si au amendat legea amnistierii.
Potrivit surselor Hotnews.ro, proiectul a fost amendat astfel: amnistiere pentru infractiunile care prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 6 ani (in proiectul initial era vorba de infractiuni pana la 4 ani ) si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 7 ani (initial erau sase ani). Proiectul a fost promovat de PSD, iar liberalii au votat impotriva potrivit surselor Hotnews.ro.
Initiativa legislativa urmeaza sa intre marti la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este si forul decizional in acest caz. Potrivit procedurii legislative, dupa ce este adoptata de Camera Deputatilor, legea merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.
Printre marii beneficiari ai legii se numara fostul premier Adrian Nastase, pentru care s-ar inlatura interdictia prin care nu are voie sa ocupe o functie publica doi ani. Alti condamnati care ar scapa de acuzatii: Catalin Voicu (7 ani), fost senator PSD, Emilian Cutean (5 ani), fost secretar de stat si apropiat al PSD, George Becali (3 ani).
Propunerea legislativa apartine deputatului din partea minoritatilor nationale Nicolae Paun si deputatului PSD Madalin Voicu, si avea ca obiect de reglementarea amnistierii infractiunilor pentru care Codul penal sau legile speciale prevad o pedeapsa privativa de libertate de pana la 4 ani inclusiv amenda, precum si gratierea in intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 6 ani inclusiv si a pedepselor cu amenda aplicate de instanta de judecata, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei dispusa de instanta.
Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor din Camera Deputatilor a avizat, in unanimitate, proiectul de lege care prevede amnistia si gratierea detinutilor cu pedepse mai mici de patru ani. Proiectul, intocmit de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, fusese respins initial in Senat. Pe 4 iunie, comisia din Camera Deputatilor i-a dat, insa, aviz pozitiv.
documente
Legea amnistiei – varianta initiatorilor
(10 Dec 2013) PDF, 79KB
Proiectul de Lege inaintat de Madalin Voicu si Nicolae Paun prevedea ca nu beneficiaza de gratiere sau amnistiere cei care au savarsit urmatoarele infractiuni:
„A. Infractiuni reglementate de Codul Penal:
1) infractiuni contra sigurantei nationale prevazute in art. 155 – 173;
2) infractiunile de omor, prevazute in art. 174 – 176;
3) vatamarea corporala prevazuta in art. 182;
4) lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte prevazute in art. 183;
5) lipsirea de libertate in mod ilegal, prevazuta in art 189;
6) violul prevazut in art. 197;
7) actul sexual cu un minor prevazut in art. 198, alin 2-4;
8) perversiunea sexuala prevazuta in art. 201, alin 2-5;
9) incestul prevazut in art. 203;
10) talharia prevazuta in art. 211;
11) inselaciunea prevazuta in art. 215, alin. 2-5;
12) delapidarea prevazuta in art. 215, indice 1, alin. 2;
13) ultrajul prevazut in art. 239, alin. 2 si 3;
14) tortura prevazuta in art. 267 indice 1;
15) represiunea nedreapta prevazuta in art. 268;
16) evadarea prevazuta in art. 269;
17) inlesnirea evadarii prevazuta in art. 270;
18) parasirea postului si prezenta la serviciu in stare de ebrietate prevazute in art. 275, alin. 3;
19) nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materiale radioactive prevazuta in art. 279 indice 1;
20) falsificarea de monede sau alte valori prevazuta in art. 282;
21) falsificarea de valori straine prevazuta in art. 284;
22) detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori prevazuta in art. 285;
23) nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri prevazuta in art. 302, indice 2, alin. 2;
24) traficul de stupefiante prevazut in art. 312;
25) falsificarea de alimente sau alte produse prevazuta in art. 313;
26) punerea in primejdie a unei persoane in neputinta a se ingriji prevazuta in art. 314;
27) relele tratamente aplicate minorului prevazute in art. 306;
28) proxenetismul prevazut in art. 329.
B. Infractiunile reglementate de legi speciale
1) infractiunile prevazute in art. 19 – 16 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei;
2) infractiunile prevazute in art. 11 – 16 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile ulterioare;
3) infractiunile prevazute in art. 2 – 8 si art. 10 – 14 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 5 – Faptele care, potrivit art. 18, indice 1, din Codul Penal, nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, nu se mai sanctioneaza, iar amenzile si celelalte sanctiuni cu caracter administrativ aplicate pentru asemenea fapte nu se mai executa, in masura in care nu au fost executate;
Art. 6 – In cazul aplicarii in mod succesiv a unor dispozitii de gratiere, cu privire la aceeasi pedeapsa, se va lua in considerare numai dispozitia de gratiere mai favorabila condamnatului;
Art. 7 – Gratierea nu se aplica celor care nu au inceput executarea pedepsei inchisorii, deoarece s-au sustras de la executarea acestora, precum si celor care au inceput executarea, dar ulterior s-au sustras;
Art. 8 – Persoanele gratiate care, in decurs de 3 ani, savarsesc cu intentie o infractiune vor executa, pe langa pedeapsa stabilita pentru acea infractiune si pedeapsa sau restul de pedeapsa ramas neexecutat ca urmare a aplicarii prezentei legi”.