Sari direct la conținut

Comisia pentru Comert International din PE da unda verde liberalizarii totale a importului de vin moldovenesc in UE

HotNews.ro

Comisia pentru Comert International a Parlamentului European a adoptat, joi, raportul referitor la liberalizarea totala si imediata a importurilor de vin din Republica Moldova in UE. Raportorul INTA Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a salutat votul cvasiunanim (29 de voturi pentru si o abtinere) al colegilor sai deputati europeni referitor la aceasta decizie. El a aratat ca in acest fel Raportul referitor la propunerea de regulament al PE si al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 55/2008 al Consiliului de introducere a unor preferinte comerciale autonome pentru Republica Moldova are sanse maxime sa intre la vot in plenul care se va reuni la Strasbourg in luna decembrie. Potrivit raportorului, odata trecuta de plenul PE, liberalizarea totala a importurilor de vin din Republica Moldova pe piata unica va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Iuliu Winkler a declarat ca decizia institutiilor europene cu privire la importurile de vin a venit ca raspuns la interdictia impusa acestor produse de catre Federatia Rusa. „Acest raport este rezultatul vointei parlamentarilor europeni, al Comisiei si Consiliului, care au luat decizia unanima de a sprijini, prin toate mijloacele pe care le au la dispozitie, parcursul european al Republicii Moldova. Ma bucur ca votul pozitiv in INTA a venit aproape simultan cu Summit-ul de la Vilnius, unde Moldova parafeaza Acordul Aprofundat si Cuprinzator de Liber Schimb cu UE. (…) Sper ca Moldova sa reziste in fata presiunilor de ordin politic, dar mai ales economic exercitate de Rusia si sa fie sigura de faptul ca in PE va gasi intotdeauna un prieten care o va sprijini in procesul de integrare europeana”, a declarat deputatul european al UDMR.

El a mai aratat ca instrumentele comerciale sunt unele dintre cele mai eficiente instrumente pe care UE le are la dispozitie pentru a-si promova politicile externe. „O piata cu o jumatate de miliard de consumatori cum este cea a Uniunii reprezinta o permanenta miza pentru partenerii sai comerciali, fie ca ne referim la SUA sau China, fie la Brazilia sau India. (…) De aceea, decizia de liberalizare a importurilor de vin din Moldova trebuie citita ca un sprijin economic semnificativ pe care UE il acorda acestui stat”, a explicat raportorul.

In luna septembrie, Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor” a anuntat impunerea unui embargo la vinurile moldovenesti, seful serviciului Ghenadi Onishcenko declarand ca interdictia va intra in vigoare pe un termen nedeterminat. „Asteptam o solutie sistemica de la autoritatile moldovenesti. Noi nu suntem dispusi sa servim drept bona pentru economia Republicii Moldova”, declara atunci Onishcenko.

„Rospotrebnadzor” a anuntat ca testele de laborator ar fi demonstrat ca in loturile de vinuri importate in ultimele zile s-a depistat un continut sporit de dibutilftalat, substanta nociva care afecteaza in special rinichii si ficatul. Potrivit Rospotrebnadzor, este vorba despre opt loturi de productie alcoolica ale intreprinderilor moldovenesti „Purcari”, „Cricova” si „Aroma”.

Incidentul a venit intr-un moment in care Republica Moldova se pregatea sa semneze, la summit-ul UE de la Vilnius care are loc zilele acestea, un acord istoric de asociere cu Uniunea Europeana.

Potrivit presei de la Chisinau, analistii moldoveni se asteptau la astfel de masuri si la santaje din partea Rusiei. Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor” a mai venit cu avertizari privind calitatea vinurilor moldovenesti la doar o zi dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a facut declaratii acide privind livrarea gazelor naturale.

Rusia a mai interzis importul de vinuri din Moldova in 2006.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro