UPDATE Ramona Manescu: Vom demara discutii cu partenerii chinezi pentru linia feroviara de mare viteza Viena-Bucuresti-Constanta
Discutiile tehnice privind realizarea liniei feroviare de mare viteza pe ruta Viena – Bucuresti – Constanta vor demara cu partenerii chinezi in data de 10 decembrie, valoarea proiectului fiind de 11 miliarde de euro, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, intr-o conferinta de presa, citata de Agerpres.
”Este foarte clar ca nevoia de dezvoltare in Romania este cu mult mai mare decat posibilitatile de finantare din fonduri europene, drept pentru care acest parteneriat cu China este binevenit. Acest parteneriat se va realiza in conditiile si respectand toate criteriile impuse de Uniunea Europeana. Am transmis partenerilor chinezi o serie de propuneri, printre care si dezvoltarea si realizarea unei linii feroviare de mare viteza. Este un coridor european care va pleca din Viena, va ajunge la Budapesta, Bucuresti si Constanta. Prima intalnire de lucru o vom avea pe 10 decembrie, apoi in prima jumatate a lunii ianuarie. Vom incepe, probabil, cu un tronson care este usor de realizat, datorita conditiilor de teren (Bucuresti – Constanta). Interesul foarte mare este sa conectam portul Constanta’, a mentionat Manescu.
Potrivit acesteia, valoarea totala a proiectului este de aproximativ 11 miliarde de euro.
„Vom incepe discutiile tehnice cu partenerii chinezi, iar in functie de cum avanseaza acestea si in momentul in care vom semna contractul se vor cunoaste si termenele precise, respectiv cand incep lucrarile si cand se vor finaliza”, a adaugat ea.
Ministrul Transporturilor a precizat ca propunerea Romaniei este ca proiectul respectiv sa fie realizat in parteneriat public-privat.
Guvernul Romaniei a organizat, in perioada 26 – 27 noiembrie, la Bucuresti, Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est, in marja reuniunii sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est – China.
La Forum, pe langa oficialitati guvernamentale din 17 tari, participa peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 romani si peste 400 din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria).
Evenimentul de la Bucuresti este al treilea forum economic si comercial China – Europa Centrala si de Est, dupa cel organizat la Budapesta, in 2011, si cel de la Varsovia, din 2012.