Sari direct la conținut

Marile banci din SUA ar putea taxa deponentii, in loc sa le plateasca dobanda

HotNews.ro

Populatia si companiile din Statele Unite ar putea ajunge in situatia de a plati pentru a-si tine banii la banca, daca Rezerva Federala americana (Fed) reduce dobanda pe care o achita pentru fondurile atrase de la institutiile de credit, au avertizat mai multe mari banci americane, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Deponentii din SUA trebuie sa accepte in prezent dobanzi apropiate de zero, dar situatia in care vor fi nevoiti sa plateasca pentru a-si tine banii la banca ar fi una neobisnuita, scrie Financial Times.

Avertismentul sefilor marilor banci din SUA evidentiaza pericolele unei strategii de care Fed s-ar putea folosi pentru a atenua impactul unei eventuale reduceri a programului de achizitii de obligatiuni, in valoare dee 85 de miliarde de dolari lunar. Programul Fed introduce lichiditati semnificative in sistemul financiar si a sustinut pietele de capital la nivel global in ultimii ani.

Transcriptul sedintei din octombrie a Fed, publicat saptamana trecuta, arata ca banca centrala se indreapta catre o reducere a achizitiilor de obligatiuni in lunile urmatoare, posibil chiar din decembrie. Fed vrea sa gaseasca o alta modalitate de a sprijini economia. Cei mai multi dintre oficialii prezenti la sedinta au considerat scaderea dobanzilor la dezpozitele constituite de banci la Fed drept o optiune care merita analizata.

Directori de la doua din cele mai mari cinci banci din SUA au afirmat ca o scadere a dobanzii de 0,25% pe care Fed o acorda pentru rezervele bancilor, in prezent de circa 2.400 de miliarde de dolari, le-ar aduce in situatia de a transmite costurile catre proprii deponenti.

„In prezent, poti cel putin sa fii pe zero din punct de vedere al veniturilor. O reducere a dobanzii platite de Fed ar conduce la venituri negative, situatie in care bancile ar fi descurajate sa mai atraga depozite si ar putea chiar sa le taxeze”, a spus unul dintre directorii de banci.

Alti sefi de banci au afirmat ca o trecere a Fed la rate negative in privinta dobanzilor ar afecta marjele de profit, dar ar putea creste si riscurile la nivelul sectorului bancar, intrucat directorii trezoreriilor ar fi nevoiti sa caute investitii cu randamente mai ridicate, dar mai nesigure.

Aproximativ jumatate din rezervele de la Fed provind de la banci din afara SUA, care nu trebuie sa plateasca pentru asigurarea depozitelor. Manevra preferata de acestea este sa imprumute bani de la fondurile active pe piata monetara si sa le depuna la Fed, castigand milioane de dolari fara niciun risc, iar scaderea dobanzii oferite de banca centrala ar bloca acest procedeu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro