Sari direct la conținut

Primaria Capitalei prinde 70-80 de caini pe zi. Adaposturile municipalitatii s-au umplut, autoritatile nu fac eutanasieri

HotNews.ro
Caini comunitari, Foto: HotNews / DP
Caini comunitari, Foto: HotNews / DP

Primaria Capitalei a prezentat vineri situatia cainilor fara stapan. Astfel, institutia sustine ca a capturat in ultimele doua luni 3052 de caini, dintre care 942 au fost adoptati de persoane fizice, 881 au fost adoptati de Dog Town, iar restul au ramas in adapost, a declarat vineri, Razvan Bancescu, sef de proiect Autoritatea pentru Supravgherea si Protectia Animalelor(ASPA) din cadrul municiplaitatii. 72 de caini bolnavi au fost eutanasiati. Rata de prindere este de 70-80 de caini pe zi, iar rata de adoptie este de 30 de patrupede/zi. IN prezent nu mai este niciun loc liber in adaposturile Primariei, iar ASPA a fost deja amendata de ANSVSA ca a depasit numarul maxim de caini care pot fi cazati in adaposturi.

Potrivit lui Razvan Bancescu, se captureaza intre 60 si 70 de caini pe zi, dintre care cam 30 sunt adoptati. „Speram sa ajungem sa prindem 3000 de caini pe luna”, a declarat acesta.

Bancescu spune ca hingherii s-au concentrat in principal pe eliminarea haitelor si au actionat prioritar in zonele din jurul scolilor, gradinitelor, spitalelor si parcurilor. In prezent actioneaza 15 echipe de hingheri, iar termenul de solutionare a sesizarilor primite de la cetateni s-a redus cu 50%, in vara acesta fiind de 40 zile, iar acum a scazut sub 30 de zile. De asemenea, numarul sesizarilor a inceput sa scada ajungand la 70-80 pe zi fata de 160 cat erau la inceput.

Chiar daca posibilitatea de capturare creste, ramane problema adposturile. Potrivit reprezentantilor asta in prezent nu mai este niciun loc liber in adaposturile municipalitatii, echipele de capturare neputand sa prinda decat un numar de animale echivalent cu cel care se elibereaza din adaposturi in urma adoptiilor.

„In prezent se lucreaza la extinderea capacitatii adapostului de la Mihailesti. Pana la sfarsitul anului vor fi in plus 500 de locuri. Lucram si la un nou adapost, de 2000 de locuri, un parteneriat cu o institutie publica despre care nu va putem da inca detalii.”, spune Bancescu.

Chiar daca situatia nu pare roz, Bancescu spune ca fata de septembrie-octombrie 2012, in aceeasi perioada a acestui an numarul de persoane muscate a scazut cu 43%, in luna octombrie inregistrandu-se cel mai numar de persoane muscate din ultimii 7 ani.

Reprezentantii ASPA spun in continuare ca nu vor recurge la metoda eutanasierii.

„Eutanasierea incepe cand vor fi gata normele, insa nu si pentru Bucuresti. Aceasta masura se va aplica doar in ultima instanta.”, spune Bancescu.

In cazul adoptiilor, municipalitatea si Politia locala verifica daca animalele sunt abandonate.

„Am verificat adoptiile facute pana in prezent. In sectoarele 3 si 4 au finalizat cautarea si au gasit 23 de cazuri neconforme. In sectoarele 1,5, 6 inca nu s-au finalizat verificarile, iar sectorul 2 nu a vrut sa colaboreze. In total au fost constatate 4 cazuri de abandon. Mai avem de facut un referat si vom inainta autoritatile documentele pentru cercetare penala”, spune Bancescu.

Reprezentantii ASPA spun ca o problema majora este cea a cainilor abandonati in afara Bucurestiului, iubitorii de animale, in dorinta de a salva animalele, recurgand la aceasta solutie.

„Acesti caini sunt abandonati de iubitorii de animale. Sunt caini luati si dusi acolo. Nu au cum sa ajunga acolo. Este un risc pentru caini, vine iarna si acestia se vor suprapune cu purtatorii naturali de rabie. Bragadiru, Branesti, Dridu, Fierbinti Targ, Moara Vlasiei, Peris sunt punctele unde s-a inregistrat cea mai mare rata de abandon”, explica Razvan Bancescu.

O alta problema este cea a adaposturilor ilegale.

„Am facut control si am gasit adaposturi private cu peste 3000 de caini neinregistrati. Acesti caini pot fi volatili si sa ajunga in strada. Am dat amenzi de 50.000 lei. Vom sesiza ANSVSA. In afara Bucurestiului am facut actiune de monitorizare, si am gasit 11 adaposturi cu 8.000 de caini neinregistrati. Vom sesiza ANSVSA. ANSVSA a amendat ASPA pentru adapostul din Mihailesti ca avea 250 de caini in plus fata de capacitatea de cazare. Daca si aceste adaposturi au conditii la fel de bune va decide ANSVSA”, a explicat Bancescu.

Pana in prezent 4000 de Bucresteni si-au inregistrat pana in prezent animalele.

In luna septembrie ASPA a platit 1 miliard de lei vechi pentu prindere si sterilizare cainilor fara stapan.

La sfarsitul lunii septembrie, primarul Sorin Oprescu a declarat ca in 18 luni va stringe 80% din cei circa 65.000 de caini maidanezi, cit a estimat municipalitatea ca sint pe strazile Bucurestiului. Edilul spera ca 50% din cinii strinsi sa fie adoptati de ONG-uri si cetateni.

„Planul nostru este sa adunam cel putin 80% din cainii de pe strazi si sa reducem cu 90% numarul oamenilor muscati de cainii comunitari. Ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare in adaposturile publice. Repet cifrele, ca sa fie clar. Avem 800 de locuri acum, cu inca 500 gata in cateva saptamani. Si vrem sa ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere sa se poata desfasura intr-un ritm mult mai alert. Si aici intervin iubitorii de animale. Cei adevarati. Speram ca acestia sa adopte cel putin 50% din cainii pe care ii prindem. Si daca respectam intocmai obiectivele enuntate, intr-un an si jumatate Bucurestiul va scapa de cainii de pe strazi”, declara Oprescu. Acesta spera ca cetatenii si ONG-urile sa adopte 140 de caini/zi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro