Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru literatura  – Alice Munro

HotNews.ro
Alice Munro, Foto: Agerpres/AP
Alice Munro, Foto: Agerpres/AP

Premiul Nobel pentru literatura a fost acordat scriitoarei canadiene Alice Munro, anunta AFP, in varsta de 82 de ani, descrisa ca fiind „maestrul nuvelei contemporane”.

Ea este primul cetatean din Canada care obtine premiul Nobel pentru literatura si a 13-a femeie din palmares.

A devenit celebra scriind nuvele ancorate in viata de tara din Ontario, care i-a atras si comparatia cu Cehov.

In ciuda succesului si a unei colectii impresionante de premii literare pe care le obtine de peste 40 de ani, a ramas foarte discreta, asemenea personajelor sale, in principal femei. Textele sale nu pun niciodata in relief frumusetea fizica, un ecou, poate, a influentelor puritane care i-au marcat copilaria.

„Nu este un scriitor monden, este vazuta rareori in public, nu alearga intre lansari”, noteaza David Homel, scriitor, traducator si critic literar american stabilit la Montreal.

Nascuta in 10 iulie 1931 la Wingham in vestul provinciei Ontario, a cunoscut in detaliu societatea rurala. Tatal sau, Robert Eric Laidlaw, era crescator de vulpi si de pasari iar mama sa era educatoare.

Adolescenta fiind, a decis sa devina scriitoare si nu va devia niciodata de la acest drum.

„Nu am niciun alt talent, nu sunt o intelectuala si ma descurc prost ca gospodina. Deci nimic nu poate perturba ce fac”, marturisea ea, in urma cu cativa ani.

Prima sa nuvela, „The Dimensions of a Shadow”, a fost publicata in 1950, cand era studenta la universitatea Western Ontario.

In timpul studiilor il intalneste pe James Munro, cu care se casatoreste in 1951 si pleaca impreuna in Vancouver (vestul Canadei). Impreuna vor avea patru copii. In 1963, se instaleaza la Victoria unde deschid o librarie, Munro’s Books, un magazin devenit celebru in Canada si in Statele Unite.

„Scrie despre femei si pentru femei, dar nu diabolizeaza barbatii”, spune David Homel.

Subiectele si stilul sau, marcat de prezenta unui narator care explica sensul evenimentelor, ii atrag calificativul de „Cehov al nostru” din partea scriitoarei americane de origine rusa Cynthia Ozick.

Prima sa casnicie se incheie in 1972, cand se instaleaza la universitatea Western Ontario. In 1976, se recasatoreste cu Gerald Fremlin, un geograf decedat in aprilie anul acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro